Na tapeti poslancev vladna depeša Svetu Evrope o medijih v Sloveniji, kjer med drugim piše, da “večina najpomembnejših medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima”; “Položaje urednikov pa so v poznih devetdesetih zasedali nekateri člani zloglasne tajne policije UDBA” – TOPNEWS.si

Na tapeti poslancev vladna depeša Svetu Evrope o medijih v Sloveniji, kjer med drugim piše, da “večina najpomembnejših medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima”; “Položaje urednikov pa so v poznih devetdesetih zasedali nekateri člani zloglasne tajne policije UDBA”

Na tapeti poslancev vladna depeša Svetu Evrope o medijih v Sloveniji, kjer med drugim piše, da “večina najpomembnejših medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima”; “Položaje urednikov pa so v poznih devetdesetih zasedali nekateri člani zloglasne tajne policije UDBA”

Na skupni seji se bodo danes sešli člani odborov DZ za zunanjo politiko in za kulturo. Sklic so zahtevale opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB, in sicer zaradi po njihovi oceni škodljivega odziva Slovenije na opozorila v zvezi z omejevanjem neodvisnega novinarstva v Sloveniji. Od vladne depeše so se sicer distancirali tudi v koalicijskih SMC, NSi in DeSUS.

V javnosti je tako vsebina depeše kot tudi avtorstvo zbudilo veliko pozornosti. O tem, kdo je depešo avtoriziral, je bilo v medijih veliko ugibanja. Čeprav ga pripisujejo zunanjemu ministru Anžetu Logarju, je odgovornost zanjo prevzel v.d. direktorja Ukoma Uroš Urbanija. Opozicija pa je prepričana, da vsebina ni šla mimo predsednika vlade Janeza Janše. Novinarji, ki so poskušali dobiti odgovore od kabineta predsednika vlade, niso bili uspešni.

Slovenska vlada je prejšnji teden Svetu Evrope posredovala pismo, v katerem je med drugim zapisala, da večina medijev v Sloveniji izvira iz komunističnega režima. V pismu je med drugim opozorila, da so bolj ali manj propadli vsi poskusi oblikovanja novih medijev, ki ne bi temeljili na dediščini totalitarne preteklosti, saj niso dobili prihodkov iz oglaševanja.

V uvodu lahko preberemo, da “bi morala biti pozornost Sveta Evrope usmerjena v širši kontekst medijskih razmer v Sloveniji”, med katere šteje tudi “zgodovinska dejstva o razvoju medijskega trga v Sloveniji”. “Večina najpomembnejših medijev izvira iz nekdanjega komunističnega režima. Celo v poznih devetdesetih letih so položaje urednikov zasedali nekateri nekdanji člani zloglasne tajne policije UDBA, ki se je v prejšnjem režimu preganjala in mučila številne politične zapornike,” navaja depeša.

Šlo je za odgovor na objavo na Platformi Sveta Evrope za promocijo zaščite novinarstva in varnosti novinarjev s konca marca. Ta je opozorila na tvit premierja Janeza Janše, v katerem je Radioteleviziji Slovenija (RTVS) očital, da širi laži, in ocenil, da jih je preveč in so predobro plačani.

Pismo je doma doživelo več ostrih odzivov, saj da blati ugled države. Ostro so se odzvali tako v Društvu novinarjev Slovenije kot tudi na RTVS in STA, ki ju je pismo posebej omenjalo. Na zunanjem ministrstvu so zanikali avtorstvo depeše, v uradu vlade za komuniciranje pa so pojasnili, da je šlo v tem primeru za jasno proceduro, ki ji sledijo tudi sicer – vladni urad za komuniciranje prejme novinarska vprašanja in nanje odgovori, ne da bi o tem posebej obveščal visoke vladne funkcionarje.

https://twitter.com/Delo/status/1248991444745859072

https://twitter.com/BRajgelj/status/1249331476887269376

V koalicijskih SMC, NSi in DeSUS so se od depeše distancirali, še bolj pa je razburil opozicijske stranke LMŠ, SD, SAB in Levica, kjer so jo dojeli kot zlorabo oblasti v politične namene.

Zahtevali so sklic nujne seje odborov za zunanjo politiko in za kulturo, v Levici pa so zunanjega ministra Anžeta Logarja pozvali tudi k odstopu. Čeprav naj bi po zagotovilih koalicijske Desus in SMC, ki o vsebini depeše, kot zagotavljata Pivčeva in Počivalšek, nista vedela, zadeva pa ni bila obravnavana na seji vlade. Minuli vikend pa o depeši ni bilo niti besede, ne na redni niti na dopisni seji vlade.

Sicer pa niti Pivčeva niti Počivalšek v sedanji konstelaciji sil v vladi nista ravno v poziciji, da bi lahko predsedniku vade postavila resno vprašanje.

Na zunanjem ministrstvu so zanikali, da bi pripravili pismo, ki ga je slovenska vlada poslala Svetu Evrope. Odgovornost za to je prevzel vodja urada vlade za komuniciranje (Ukom) Uroš Urbanija, ki je zagotovil, da po njegovem mnenju zunanji minister Anže Logar z vsebino depeše ni bil seznanjen, prav tako naj ne bi nič o tem vedeli premier Janez Janša niti koalicijski partnerji.

Tudi na ministrstvu za zunanje zadeve so poudarili, da niso pripravili pisma. Potrdili pa so, da ga je ministrstvo “skladno z uveljavljeno diplomatsko prakso posredovalo na Svet Evrope”.

Odboroma DZ med drugim predlagajo ugotovitev, da je šlo za politično motiviran odziv “za nadaljevanje vladnega pogroma nad mediji”, prav tako naj bi odbora vladi predlagala, naj pristojnim evropskim institucijam pošlje opravičilo za “nesprejemljivo in nedostojno komunikacijo zunanjega ministrstva”.

depeša

COMMENTS

Wordpress (0)