(VIDEO) V času popolne omejitve gibanja in karantene vlada načrtuje vojaško vajo “Preskok” – Jože P Damijan; “Ja, tole postaja scary” – TOPNEWS.si

(VIDEO) V času popolne omejitve gibanja in karantene vlada načrtuje vojaško vajo “Preskok” – Jože P Damijan; “Ja, tole postaja scary”

(VIDEO) V času popolne omejitve gibanja in karantene vlada načrtuje vojaško vajo “Preskok” – Jože P Damijan; “Ja, tole postaja scary”

Po neuspelem poskusu aktivacije vojske na južni meji bo Janševa vlada “preverila usposabljanje in delovanje enot Slovenske vojske v pogojih pandemije”.

Med sklepi s popoldanske seje Jaševega ministrskega kabineta na Brdu je vsekakor vredno pozornosti sporočilo, da je “vlada sprejela dopolnitev Načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2020”.

Čeprav v Sloveniji velja popolna omejitev gibanja, pa stroga karantena za vojsko očitno ne bo problem, saj vlada načrtuje vajo SV za “preverjanje delovanja v kriznih pogojih pandemije”, so včeraj zapisali v sporočilu za varnost.

Vlada je sprejela dopolnitev načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami za letos, kar je zaradi odpovedi več vaj v času epidemije predlagalo obrambno ministrstvo. Tako načrtujejo vajo Preskok, njen namen je vzdrževati pripravljenost taktičnih enot in sistema poveljevanja in kontrole v pogojih kriznega delovanja.

Kot so zapisali, bodo s prilagoditvijo usposabljanj in taktičnih vaj omilili posledice odpovedanih vaj na usposobljenost in pripravljenost Slovenske vojske, zagotovili vzdrževanje stopnje operativnosti in pripravljenosti enot in poveljstev ter preizkusili delovanje enot v kriznih pogojih pandemije.

Vojaška vaja slovenske vojske v času najhujše pandemije pa ni presenečenje v kontekstu tega, da je bila za maj in april načrtovana največja vojaška vaja sil zveze Nato v Evropi “Defender Europe 20”, ki je sovpadla z izbruhom koronavirusa, ki je povzročil pandemijo. Šlo naj bi za največjo napotitev ameriških vojakov v Evropo po koncu hladne vojne. Glede na to, da se je velik del ameriških vojakov izkrcal prav v severni Italiji, smo se na Topnews.si že sredi marca spraševali, zakaj naj bi bili ameriški in vojaki drugih Nato držav izvzeti iz ukrepov proti širjenju koronavirusa slovenske in ostalih vlad evropskih držav? Pod pritiskom javnosti in razglašene pandemije je nazadnje le prišlo do odpovedi izvedbe Natove vojaške vaje, ki je prestavljena za nedoločen čas.

Že 13. marca je poveljstvo nemškega Bundeswehra sprejelo odločitev, da se bo Nemčija umaknila iz sicer zoper Rusijo usmerjenih vojaških vaj »Branilec Evrope 20« (Defender Europe 20). Prav zaradi razširitve koronavirusa so vojake in enote umaknili iz vojaških vaj. Te vaje so se sicer začele februarja in bi se morale nadaljevati vse do junija. Večina vojaških poligonov se je sicer nahajala na Poljskem in v Nemčiji. Prav odhod Bundeswehra iz vaj pa je usodno vplival na to, da se je ustavila celotna oskrba z vojaško opremo in orožjem, ki je bilo potrebno za vajo. Ustavili so tudi transfer ameriških vojakov skozi nemška letališča. Tanki in oprema so deloma prišli le do ameriške oklepne brigade na vežbališču Dravsko Pomorsko v Poljski. Nato pa so tudi ZDA napovedale “zmanjšanje obsega vaj”. Kmalu zatem se je tudi Norveška odločila, da skupaj z devetimi drugimi članicami zveze NATO (med njimi sta tudi Velika Britanija in ZDA) zaradi širitve pandemije Covida-19 ne bo več izvajala vzporednih vaj, imenovanih »Hladen odziv 20«. Ta vaja je bila namenjena simuliranju obrambe severne in centralne Evrope, v njej pa naj bi sodelovalo okoli 40.000 ameriških vojakov. Ameriško poveljstvo v Evropi je sporočilo, da so od 13. marca ustavljeni vsi transporti in da tudi podrejene vaje »Dinamična fronta«, »Skupna obramba«, »Udarec meča« in »Odločen odziv« – ne bodo izvedene. Celo Rusija in Belorusija, ki sta načrtovali protimanevre, sta zaradi zmanjšanja intenzivnosti manevrov zveze NATO, svoje premike enot nato odpovedali. Med drugim tudi zato, ker bodo vojake sedaj marsikje potrebovali doma, da bi lahko pomagali pri vzpostavljanju velikih območij, ki bodo pod karanteno, postavljanju poljskih bolnišnic, dovažanju in odvažanju zalog in podobno.

(VIDEO) Načrtovana vojaška vaja ali “tajna operacija”, ki sovpada z izbruhom koronavirusa “Defender Europe 20”, je največja napotitev ameriških vojakov v Evropo po koncu hladne vojne – Zakaj so ameriški vojaki izvzeti iz ukrepov proti širjenju koronavirusa slovenske in ostalih vlad evropskih držav?

Prav to vprašanje se postavlja tudi ob načrtovani vojaški vaji Prsekok, saj je Slovenska vojska prav včeraj evakuirala okuženega slovenskega vojaka iz misije na Maliju.

https://twitter.com/MatejTonin/status/1249114015353253893

Glede na polemike zaradi namere vlade o aktivaciji 37. a člena in pošiljanju vojske na mejo, ki v parlamentu ni dobila dovolj podpore, pa so se v javnosti takoj pojavili dvomi glede pravih ciljev vaje. “Načrta vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2020.

“Načrt se je dopolnil z vajo pod nazivom PRESKOK zaradi vzdrževanje pripravljenosti taktičnih enot ter sistema PINK v pogojih kriznega delovanja. S prilagoditvijo usposabljanj in taktičnih vaj na zemljiščih po Republiki Sloveniji, bomo omili posledice odpovedanih vaj na usposobljenost in pripravljenost Slovenske vojske, zagotovili vzdrževanje stopnje operativnosti in pripravljenosti enot in poveljstev Slovenske vojske ter preizkusili delovanje enot Slovenske vojske v kriznih pogojih pandemije”.

Z dopolnitvami načrta “vaj v obrambnem sistemu in sistemu varstva pred naravnimi in drugimi nesrečami v letu 2020, ki ga je je zaradi odpovedi več vaj v času epidemije covida-19 predlagalo obrambno ministrstvo”, bo vlada seznanila predsednika republike Boruta Pahorja in odbor DZ za obrambo.

COMMENTS

Wordpress (0)