(VIDEO) Afera maske: Podatki Ajpesa kažejo, da je bilo podjetje Acron dobavitelj za kampanjo NSI v Kamniku – TOPNEWS.si

(VIDEO) Afera maske: Podatki Ajpesa kažejo, da je bilo podjetje Acron dobavitelj za kampanjo NSI v Kamniku

(VIDEO)  Afera maske: Podatki Ajpesa kažejo, da je bilo podjetje Acron dobavitelj za kampanjo NSI v Kamniku

Počivalšek je včeraj napovedal, da so se po pritiskih in z namenom zagotovitve transparentnosti pri nabavi zaščitne opreme odločili za javno objavo posameznih pogodb s slovenskimi dobavitelji na spletni strani zavoda.

“Skupna vrednost vseh veljavnih pogodb je okvirno 116 milijonov evrov brez DDV. Realizirana je dobava v vrednosti 6 milijonov evrov brez DDV,” je povedal in še dodal, da najverjetneje ne bodo realizirane vse pogodbe. “V obdobju, ko je zaščitne opreme izrazito primanjkovalo, smo podpisali pogodbe z vsemi, ki so bili te pogoje pripravljeni sprejeti,” je dodal in povedal, da “zdaj že lažje dihamo”. Zato po njegovih besedah energijo posvečajo kakovosti dobaviteljev.

“Ta trenutek razpolagamo z dovolj zaščitne opreme, pa tudi do sedaj skladišče nikoli ni bilo prazno,” je poudaril. Na vprašanja glede slovenskih posrednikov pri dobavi zaščitne opreme pa je med drugim zatrdil, da ne bo dovolil, da bi se na škodo slovenskih davkoplačevalcev zlorabljala javna sredstva in okoristili vojni dobičkarji.

Med drugim je tudi povedal, da je Slovenija v okviru skupnega javnega naročila EU naročila 300 ventilatorjev in nekaj milijonov mask, informacij o dobavi pa še ni.

Dejal je, da so pri nabavi zaščitne opreme deležni pritiskov in očitkov ter kritik tako medijev kot javnosti. Zaradi velikega povpraševanja je zaščitna oprema zelo težko dobavljiva, je dejal in dodal, da so zainteresirani za sklenitev zanesljivih dogovorov.

Vendar javna objava ne bo razrešila vseh dilem, ki so se pojavile ob dejstvu, da je nabava mask zreducirana na pet do šest velikih ponudnikov, med njimi največjega podjetja Acron. Tudi računsko sodišče bo lahko samo ugotovilo skladnost pogodb, ne pa tudi mastnih zaslužkov, pri katerih RVC presega desetkratnik nabavne cene. Predvsem pa, ali in na katerih računih strank bo pristala provizija od poslov, kjer so dobički sanjski. Javna objava vseh pogodb o nabavi zaščitne opreme ne bo odgovorila na vprašanje o mastnih zaslužkih vojnih dobičkarjev, predvsem pa ne, ali (so) bodo provizije pristale na računih političnih strank – Na to vprašanje lahko odgovoru le FURS v sodelovanju s policijo in tožilstvom.

Zadevo bi lahko učinkovito preiskala le policija in tožilstvo, predvsem pa finančna uprava, ki bo edina lahko natančno preverila, kakšna je bila razlika med nabavno in prodajno ceno. Predvsem pa, kje so končale provizije, in na katerih računih se je znašel denar od sanjskih poslov z nabavo opreme.

Potem ko je Računsko sodišče ovrglo trditve, da Zavod RS za blagovne rezerve zaščitne opreme ne sme kupovati neposredno od kitajskih proizvajalcev, je minister Zdravko Počivalšek naknadno pojasnil, da država prek posrednikov posluje zaradi varnosti.

“Vendar želimo to početi odgovorno. Zavod ni in ne bo izvajal neposrednih predplačil kitajskim ali drugim dobaviteljem, saj večinoma zahtevajo 100-odstotne avanse. Tovrstne transakcije so za državo preveč tvegane. Plačujemo zgolj ob prevzemu in ne bom dovolil, da bi se na račun in na škodo slovenskih davkoplačevalcev zlorabljala javna sredstva in okoriščali t. i. vojni dobičkarji, ki vidijo v tem zgolj priložnost za dober zaslužek,” je dejal.

https://twitter.com/Pertinacal/status/1248129508529639425

Kot je dejal Počivalšek, s podjetjem Alibaba ministrstvo ni imelo stikov, ampak z njim posluje državno podjetje Pošta Slovenije. Kot je dejal, Alibaba ni zagotovila podatkov o kakovosti opreme, pogajanja pa potekajo že več dni. Počivalšek je zavrnil navedbe, da z Alibabo niso želeli skleniti dogovora.

https://twitter.com/Medeja_7/status/1247978363999981569

COMMENTS

Wordpress (0)