(VIDEO) Zmago Jelinčič Plemeniti meni, da “malo pretiravamo s temi ukrepi” in predlaga izhodno strategijo: “Najprej je potrebno odpreti gostilne in restavracije” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zmago Jelinčič Plemeniti meni, da “malo pretiravamo s temi ukrepi” in predlaga izhodno strategijo: “Najprej je potrebno odpreti gostilne in restavracije”

(VIDEO) Zmago Jelinčič Plemeniti meni, da “malo pretiravamo s temi ukrepi” in predlaga izhodno strategijo: “Najprej je potrebno odpreti gostilne in restavracije”

Državni zbor na izredni seji, ki bo imel na dnevnem redu tri točke, povezane s koronavirusom. Državni zbor bo razpravljal o noveli zakona o referendumu, spremembah poslovnika DZ in pooblastilih vojski. Spremembi referendumske zakonodaje, ki ureja ravnanje DZ v primeru ustavno nedopustnih referendumov, se obeta podpora.

Kolegij je namreč danes podprl predlog vlade, da predlog novele zakona o referendumu in ljudski iniciativi v DZ obravnavajo po nujnem postopku. Nujna je dvotretjinska večina navzočih poslancev in torej pomoč opozicije, kjer pa z izjemo Levice noveli ne nasprotujejo.

Podporo napovedujeta SAB in SNS, po besedah vodje poslancev SD Matjaža Hana pa bodo spremembe, s katerimi bodo zakonodajo prilagodili ustavnim določbam, podprli tudi v SD. V LMŠ je glede novele nekaj pomislekov.

Kolegij je podprl tudi obravnavo predloga novele poslovnika DZ po skrajšanem postopku. Pod novelo, s katero bi v določenih primerih omogočili potek sej DZ in sej delovnih teles tudi zunaj sedeža DZ s pomočjo računalnikov, telefonov, tablic, so podpisani poslanci vseh poslanskih skupin z izjemo Levice, ki predloga tudi ne podpira.

Spremembe nastajajo v luči spopadanja z epidemijo novega koronavirusa, ko tudi delo DZ poteka prilagojeno ukrepom za zajezitev širjenja epidemije. “Le tako bomo omogočili delovanje DZ tudi v primeru okužb, kot je koronavirus,” je dejal prvopodpisani pod predlog, predsednik DZ Igor Zorčič.

Predsednik SNS Zmago Jelinčič je napovedal, da bodo ukrepe, o katerih bo v torek odločal DZ, poslanci SNS podprli. Po njegovem mnenju je sicer dobro, da jih DZ sprejme in jih ima na zalogi, a je prepričan, da jih ne bo treba uporabiti, saj da se bodo razmere umirile. Ocenjuje tudi, da bi vlada morala sprostiti nekatere ukrepe.

Zmago Jelinčič: “Mislim, da je dobro, da jih imamo na zalogi, vendar pa sem prepričan, da to ne bo potrebno. Mislim, da se bo ta situacija umirila in da bodo te variante padle. Konec koncev je že danes, kako bi rekel, malo pretirano z vsemi temi ukrepi. Konec koncev gre tudi za eno tako varianto poskusa uničevanja lokalnih valut in prevzemanje kontrole nad prebivalstvom z uporabo kartic. Razbijanje družin, kar je v okviru Soroševih idej, namreč družino je treba razbiti, osamiti do te mere, da so kontakti samo v najožji družini, širše pa da se to prepove in pa da gre še za kakšne druge zadeve. Skratka jaz mislim, da ne bo hudega, če bomo pametni, se bomo izvlekli iz tega normalno, če pa ne bomo pametni, bomo pa pogoltnili marsikaj.”

Na vprašanje ali meni, da bi vlada morala že začeti sproščati te ukrepe Jelinčič pravi: “Tako je, jaz mislim, da bi vlada mogla sprostiti ukrepe pri določenih uslužnostnih dejavnostih, recimo gostilne, restavracije bi lahko bile odprte, če bi stregli zunaj na normalnem zraku. Pa tudi uslužnostne dejavnosti, kot so na primer odvetniki. Odvetniki poslujejo direktno s tistim, ki pride v odvetniško pisarno in ni nobenih širših združb, kjer bi se lahko ta virus prenašal.

Pa še ena zadeva je v zvezi s tem virusom. Ta virus je poznan že od leta 2006, gre za en virus, ki je v okviru teh gripoznih virusov in infektologi, ki jih je nekdanja Jugoslavija imela najboljše v Evropi, se danes nekako ne poslušajo. Posluša se pa zadeve iz Francije in iz Nemčije, kjer infektološke službe v bivših časih niso imeli kaj dosti razvite. Mislim, da bi morali stroko malo bolj poslušati, ne pa povzemat neke populistične variante iz zahodnega sveta.”

Tako za spremembe poslovnika DZ kot za sprejem referendumske novele je potrebna dvotretjinska večina navzočih poslancev. O predlogih bosta delovni telesi odločali v torek zjutraj.

COMMENTS

Wordpress (0)