(VIDEO) Židan poziva vlado naj se zresni: “Če bodo politologi in obramboslovci vodili slovensko zdravstveno politiko, jo bodo pripeljali v napačno smer” – Mesec ocenjuje, da je tej vladi epidemija zgolj sredstvo, cilj pa je spremeniti dušo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Židan poziva vlado naj se zresni: “Če bodo politologi in obramboslovci vodili slovensko zdravstveno politiko, jo bodo pripeljali v napačno smer” – Mesec ocenjuje, da je tej vladi epidemija zgolj sredstvo, cilj pa je spremeniti dušo

(VIDEO) Židan poziva vlado naj se zresni: “Če bodo politologi in obramboslovci vodili slovensko zdravstveno politiko, jo  bodo pripeljali v napačno smer” – Mesec ocenjuje, da je tej vladi epidemija zgolj sredstvo, cilj pa je spremeniti dušo

Opozicijske stranke so pred začetkom izredne seje DZ, na kateri poslanci obravnavajo predlog zakona za omilitev posledic epidemije novega koronavirusa, znova izpostavile, da jih je vladna stran “povozila”. Sprejet ni bil noben amandma opozicije, širjenje policijskih pooblastil pa je v zakonu za pomoč gospodarstvu neprimerno, so enotni. Posebej kritičen je bil predsednik SD-ja Dejan Židan.

“To, kar doživljamo danes ni ne skupna in ne povezana borba proti epidemiji, morala pa bi biti. Ne samo, da niti eden amandma opozicije, tudi socialdemokratov, ni bil upoštevan. Pa bi bili amandmaji nujno potrebni, da izboljšajo na nekaterih področjih izrazito slabi zakon. To je način dela, ki nas ne bo pripeljal tja kamor želimo, v povezano družbo, ki skupaj zmaguje.

Upam, da se bo koalicija, ki je toliko govorila o povezani družbi, o solidarni, skupni družbi, zamislila in od tega trenutka začela Slovenijo voditi drugače, ker to, kar počne, je pot v napačno smer.

Predvsem pa bi še želel povedati, da je zadnje dni tudi občutek, da zdravstvene ukrepe sprejemajo politologi, informatiki, pravniki in druge stroke, samo glas strokovnjakov s področja zdravstava, epidemije, več ni slišan. To nas skrbi. To, da spregovori javno predstojnik, mogoče najpomembnejše institucije NIJZ, in da ga očitno skušajo utišati in se mu smejijo, je izjemno slab znak. Če bodo politologi, obramboslovci vodili slovensko zdravstveno politiko jo bodo pripeljali v napačno smer. To je zelo oster poziv slovenski vladi “dajte se zresnit”.

Poslušajte, kaj govori opozicija, ker v tem trenutku govori za to, da stanje v državi izboljšamo. Poslušajte kaj govori stroka, ker ima strokovno znanje, ki ga vi nimate in ukrepe, ki jih boste sprejeli bodo napačni in bodo ljudem škodovali. Zato je sedaj zadnji čas, da vladajoča koalicija, ki je skrenila s prave strani naredi korekcijo”

Glede aktivacije 37.a člena pa je Židan dejal, “da gre samo za izsiljevanje opozicije in tako se države ne vodi.”

“Želimo biti konstruktivni in delovati tako, da bi se ukrepi čim prej začeli izvajati,” se je strinjal predsednik LMŠ Marjan Šarec. A je bil hkrati do t. i. mega zakona in njegovega sprejemanja zelo kritičen.

“Precej nas čudi in je nedopustno, da se v paket zakonodaje, ki bi reševala gospodarstvo, meša tudi člene s policijskimi pooblastili. Ti nameni, zakaj se to daje zraven, nam niso čisto jasni,” je izpostavil Šarec. “Ne želimo, da se situacija izkorišča za t. i. začasne rešitve, ki pa vemo, da lahko postanejo tudi trajne,” je dejal.

Hkrati v LMŠ niso za pretirano hitenje, sploh ob dejstvu, da bo zakon veljal za nazaj. Šarec je sicer zatrdil, da v LMŠ zakonu ne bodo nasprotovali, ker ga Slovenija potrebuje, “je pa vprašanje, kako bo to v praksi izvedljivo”

“Ampak se je koalicija odločila, da bo prižgala valjar in zapeljala čez opozicijo. Še celo tam, kjer so popravljali, pa so imeli identičen predlog kot opozicija, so dali svoj amandma, da ne bi dali slučajno na kakšni točki opoziciji prav. Ta vlada hoče vso oblast zase,” je bil kritičen.

V Levici ostro kritizirajo tudi načrtovano širjenje policijskih pooblastil. “Vlada želi krizo izkoriščati za svoje ozke politične interese, to, da smo v epidemiji, želi spreminjat v razpoloženje, kot da smo v invaziji,” je dejal Mesec. Prav policijska pooblastila bodo ključna za podporo Levice končnemu zakonu.

“V obravnavo korona zakona sta bila podtaknjena 143 in 144 člen, ki nimata absolutno nobene zveze z reševanjem ljudi in gospodarstva. Jasne je, da ta vlada poskuša krizo izkoriščati. To je absolutno nesprejemljivo. Tej oblasti je epidemija zgolj sredstvo, cilj pa je spremeniti dušo.”

COMMENTS

Wordpress (0)