Marjan Šarec ministru za obrambo Mateju Toninu očital, “da deluje kot skladiščnik in se fotografira pred vsakim tovornjakom, ki pripelje opremo” – Za podelitev izjemnih pooblastil vojski na odboru DZ ni bilo zadostne podpore – TOPNEWS.si

Marjan Šarec ministru za obrambo Mateju Toninu očital, “da deluje kot skladiščnik in se fotografira pred vsakim tovornjakom, ki pripelje opremo” – Za podelitev izjemnih pooblastil vojski na odboru DZ ni bilo zadostne podpore

Marjan Šarec ministru za obrambo Mateju Toninu očital, “da deluje kot skladiščnik in se fotografira pred vsakim tovornjakom, ki pripelje opremo” – Za podelitev izjemnih pooblastil vojski na odboru DZ ni bilo zadostne podpore

Vladni predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katerim bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje, na odboru DZ za obrambo ni prejel potrebne dvotretjinske večine navzočih. Ob navzočih 19 poslancih jih je za predlagan sklep glasovalo 11, kar je manj od dveh tretjin, zato predlog ni bil sprejet.

Proti je sicer glasovalo 7 poslancev. Poleg poslancev koalicijskih SDS, SMC, NSi in DeSUS so predlog podprli še poslanci opozicijskih SAB in SNS, poslanci LMŠ, Levice in SD pa so predlogu že v razpravi nasprotovali.

Aktivacija vojke je padla tisti trenutek, ko je podporo umaknila opozicijska LMŠ. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je na tviterju zapisal, da ne gre za nezaupnico vojski ampak vladni koaliciji.

“Nikoli ni bilo pod vprašajem zaupanje vojski in policiji. Je pa pod velikim vprašajem zaupanje vladni koaliciji. Kadri govorijo sami zase. Ob reševanju epidemije še vedno najdejo dovolj časa za prepiranje po socialnih omrežjih. Lahko je iti fizično iz opozicije, a miselno težko”.

Šarec je o Mateju Toninu na tviterju dodal še zapis, da “minister za obrambo bolj deluje kot skladiščnik in se fotografira pred vsakim tovornjakom, ki pripelje opremo”.

Izpostavili so, da potrebe po dodatnih pooblastilih vojski ni, saj pritisk migrantov popušča. Menijo, da naj vojska v kriznih razmerah zaradi epidemije pomaga pri drugih nalogah, kot so logistika, helikopterski prevozi, razkuževanje in humanitarno udejstvovanje. Nekateri so sicer izrazili pripravljenost na ponoven razmislek o aktivaciji 37.a člena ob spremenjenih varnostnih razmerah.

Zagovorniki vladnega predloga pa so izpostavljali pretečo nevarnost vala migrantov v povezavi s pandemijo novega koronavirusa in zavračali mnenja nasprotnikov s trditvami, da to ne pomeni vojske na ulicah. Poudarjali so, da bi SV opravljala zgolj naloge ob slovenski južni meji, in sicer v sodelovanju s policijo, ki je kadrovsko podhranjena.

Na navedbe nekaterih opozicijskih poslancev, da bi morali najprej aktivirati rezervne policiste, je notranji minister Aleš Hojs odgovoril, da so vsi rezervni policisti že aktivirani na podlagi sklepa vlade. Zaradi epidemije je po njegovih navedbah na delu več kot 1500 policistov. Četudi ni veliko prehodov državne meje, morajo biti ekipe vseeno tam, je še dodal.

Na pobudo poslancev SAB so člani odbora sicer odločali tudi o dopolnilu, da se v naloge z izjemnimi pooblastili lahko vključi zgolj tiste pripadnike stalne ali rezervne sestave SV, ki so vanjo vključeni najmanj eno leto, s čimer se je Hojs strinjal. S tem so po besedah Maše Kociper (SAB) želeli omejiti, da se ne bi v te naloge vključevali člani različnih vard.

COMMENTS

Wordpress (0)