(VIDEO) Zmago Jelinčič opozicijo ozmerjal, “da so izdajalci, ki jim je malo mar za domovino, “ker nočejo podpreti napotitve vojske na mejo – “Se bo pač točno pokazalo, kdo je tisti, ki je pripravljen izdati domovino, izdati slovensko državo,” pravi Jelinčič – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zmago Jelinčič opozicijo ozmerjal, “da so izdajalci, ki jim je malo mar za domovino, “ker nočejo podpreti napotitve vojske na mejo – “Se bo pač točno pokazalo, kdo je tisti, ki je pripravljen izdati domovino, izdati slovensko državo,” pravi Jelinčič

(VIDEO) Zmago Jelinčič opozicijo ozmerjal, “da so izdajalci, ki jim je malo mar za domovino, “ker nočejo podpreti napotitve vojske na mejo – “Se bo pač točno pokazalo, kdo je tisti, ki je pripravljen izdati domovino, izdati slovensko državo,” pravi Jelinčič

Parlamentarni odbor za obrambo obravnava predlog vlade za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katero bi podelili izjemna pooblastila vojski pri širšem varovanju državne meje. Vlada je besedilo predloga potrdila v torek zvečer, a mu v DZ slabo kaže. Potrebna je pomoč opozicije, iz katere je za zdaj podporo napovedala le SNS.

Predsednik opozicijska SNS Zmago Jelinčič je pred sejo povedal, da pri aktiviranju vojske nimajo dilem: “Nikakor ne. Mislim, da vojska mora biti na meji. Osnovna definicija vojske je, da brani meje vsake države. Pri nas do sedaj tega ni bilo in je to funkcijo imela policija, kar je narobe. Tudi druge države so dale vojsko na meje in v nekaterih državah celo streljajo, kar bi bilo mogoče tudi pri nas kdaj dobro. Mi nimamo s tem težav, mi bomo to absolutno podprli, tisti, ki pa tega ne bodo podprli, jih pa lahko uvrstimo med izdajalce, ki jim je malo mar lastne domovine. Bomo videli, bomo videli, se bo pač točno pokazalo, kdo je tisti, ki je pripravljen izdati domovino, izdati slovensko državo. Se bo pač vedelo in to ostane za vse veke napisano”.

Za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi je potrebna dvotretjinska večina prisotnih poslancev. To zahteva tudi nekaj glasov opozicije, a so tik pred sejo LMŠ, SD in Levica sporočile, da bodo glasovale proti predlogu.

Po prepričanju LMŠ mora biti aktivacija tega člena vezana na aktualne razmere, in sicer zato, da kadrovsko pomagajo policiji, in ne “da se sklicujemo na migracije in število migrantov, ker se ta številka ni povečala”. Ta argument po besedah Korčetove sicer ni naveden v sklepu, ampak v obrazložitvi. Prav tako so si v LMŠ želeli, da bi vojska izvajala pooblastila v pasu dveh kilometrov od mejne črte, medtem ko vlada predlaga pet kilometrski pas. Predolga je po njihovem mnenju tudi doba trajanja ukrepa. Po predlogu LMŠ bi sklep veljal do 30. aprila.

“V Listi Marjana Šarca absolutno zaupamo slovenski vojski in njenim pripadnikom. Enako zaupamo tudi policistom in policistkam, tako da tukaj ni nobene dileme, ne gre pa enačiti tega zaupanja z zaupanjem obstoječi vladni koaliciji. Mi smo pristopili k temu, da bi našli nek kompromis, in sicer pod našimi pogoji. Zahtevali smo, da se jasno prostorsko opredeli, koliko kilometrov od meje se bodo ta pooblastila lahko izvajala, da se jasno opredeli tudi časovna komponenta do kdaj bi ta člen veljal, in sicer po naši logiki do 30.04. Vlada tudi drugih naših pripomb ni upoštevala in poslala v državni zbor predlog, ki je za listo Marjana Šarca absolutno nesprejemljiv. Proti takemu predlogu, kot ga je poslala vlada, bomo absolutno proti”.

Kot je v izjavi novinarjem danes dejal poslanec Miha Kordiš, imamo v času epidemije resne izzive na drugih področjih. Če že, naj se vojsko po njegovih besedah aktivira za pomoč v domovih za starejše občane pod civilnim pokroviteljstvom.

Miha Kordiš: “Ja, v Levici nasprotujemo aktivaciji 37.a člena. Policijska pooblastila vojski so nepotrebna, so protizakonita in so protiustavna. To, da se omogoči vojski samostojno patruljiranje po republiki Sloveniji, je absolutno nesprejemljivo. V času epidemije imamo resne posledice na drugih področjih. Domovi za ostarele so absolutno krizna žarišča epidemije. Če že, naj se vojsko aktivira za pomoč v domovih za starejše občane pod civilnim pokroviteljstvom in zato ni potrebno nobenih policijskih pooblastil vojski. Naj se pomaga tam, kjer je to zares potrebno, ne pa, da se izvaja psihološke učinke, kot se je sam minister Hojs izrekel s pošiljanjem vojakov na mejo”.

V SD po besedah poslanca Matjaža Nemca ocenjujejo, da v zdajšnjih razmerah ni okoliščin za to, da bi po vzoru iz leta 2015 vojski podelili posebna pooblastila. Med argumenti je poudaril rezervni sestav policije, ki bi lahko v tej fazi pomagal pri omejevanju migrantov na južni meji. Navedel je tudi zunanjepolitične okoliščine, saj da so se nekoliko umirili migrantski tokovi, vsaj kar zadeva balkansko migrantsko pot.

Matjaž Nemec: “Socialni demokrati ne bomo podprli tega predloga, ne želimo dodeliti dodatnih pooblastil vojski oziroma policiji. Smatramo in to smo dobro preučili, se med seboj poglobili v to vprašanje, predvsem iz strokovne plati, ne toliko iz politične in ugotavljamo, da v zdajšnjih razmerah ni okoliščin za to, da bi po vzoru 2015 dodelili ta ista pooblastila. Sicer argumentacije je več, kot je naprimer, da imamo rezervni sestav policije. To je okoli 500 posameznic in posameznikov, ki bi lahko v tej fazi opravljali tovrstno pomoč.

V SAB so v sporočilu za STA pojasnili, da so od ministrstva za notranje zadeve prejeli želene dodatne obrazložitve, predvsem glede območja delovanja SV. “Prav je, da ima vojska zelo omejena pooblastila in deluje pod poveljstvom policije. Ne sme uporabljati niti orožja niti drugih prisilnih sredstev,” so navedli.

COMMENTS

Wordpress (0)