Kdo je kriv za širjenje epidemije v domovih za ostarele v Sloveniji? – TOPNEWS.si

Kdo je kriv za širjenje epidemije v domovih za ostarele v Sloveniji?

Kdo je kriv za širjenje epidemije v domovih za ostarele v Sloveniji?

Hrvaški Index.hr piše, da je slovenski minister za zdravje Tomaž Gantar ocenil, da je za skoraj sto ljudi okuženih s koronavirusom v Sloveniji odgovorna prejšnja vlada Marjana Šarca, saj je prepozno sprejela ukrepe proti epidemiji.

Na vprašanje, ali meni, da je pristop k zdravljenju okužbe v domovih s starejšimi in ogroženimi prebivalci napačen, ker okuženi niso bili takoj ločeni od zdravih oseb, je minister Gantar prejšnji vladi pripisal odgovornost za skoraj 100 okuženih v sedmih domovih in njeni pozni reakciji na korona krizo. Povedal je, da so bili ukrepi uvedeni šele po razširitvi epidemije.

“Trenutno širjenje epidemije v domovih je posledica zapuščine nasledstva iz časa, ko v domovih ni bila uvedena popolna prepoved obiskov,” je dejal Gantar in dodal, da se zdaj dela vse za upočasnitev širjenja okužbe, čeprav je verjetno, da bo med starejšimi v teh ustanovah še več obolelih.

Upoštevati je treba, da inkubacija virusa traja približno sedem dni in še enkrat toliko časa traja, da se bolezen razvije, zato so posledice zamude šele zdaj vidne, je pojasnil Gantar.

Po njegovem mnenju bodo uvedene omejitve prinesle rezultate in ni prostora za kritike do zdravstvenih domov in lokalnega zdravstvenega osebja, ki dela dobro in daje vse od sebe.

Vlada nekdanjega premierja Marjana Šarca je sprejela uredbo o prepovedi obiskov v domovih ostarelih 6. marca, na dan, ko je bilo v majhnem mestu Metlika, blizu meje s Hrvaško, okuženih 8 ljudi, med njimi so tudi varovanci lokalnega doma za upokojence, za katere je skrbel zdravnik, ki se je ravnokar vrnil iz Italije in v dom starejših prinesel virus.

Tudi prvi smrten primer je bil povezan z Metliko, saj je 14. marca v Ljubljani umrl starejši moški, prav iz omenjenega doma starejših občanov, do takrat pa je bilo v Sloveniji že 118 primerov okužbe s koronavirusom.

Nova koalicijska vlada pod vodstvom premierja Janeza Janše je stopila na položaj 13. marca in takoj postavila epidemijo kot eno svojih prvih prioritet ter zaostrila ukrepe socialne distance, vendar se je epidemija v domovih starejših občanov nadaljevala.

Najtežje stanje z okužbami s koronavirusom je trenutno v domu starejših občanov v občini Šmarje pri Jelšah, zdaj tudi eden od centrov epidemije v Sloveniji z več kot sto primeri okužb, v negovalnem domu pa je več deset okuženih stanovalcev in uslužbencev.

Do danes je bilo na koronavirus testiranih že več kot 21.000 ljudi. Okuženih je bilo 756 ljudi, 26 pa je bilo novih primerov okužbe v enem dnevu. Hospitaliziranih je bilo 118 ljudi, od tega 28 na oddelkih intenzivne nege, umrlih pa je 11, večinoma prebivalcev domov za upokojence.

COMMENTS

Wordpress (0)