Francija zaradi karantene namešča žrtve eksplozije družinskega nasilja v hotele – TOPNEWS.si

Francija zaradi karantene namešča žrtve eksplozije družinskega nasilja v hotele

Francija zaradi karantene namešča žrtve eksplozije družinskega nasilja v hotele

Francija je v ponedeljek sporočila, da bo plačala hotelsko nastanitev žrtvam nasilja v družini in odprla začasna svetovalna središča po ostrem porastu nasilja v prvem tednu karantene zaradi epidemije koronavirusa.

Ministrica za enakost med spoloma Marlene Schiappa je sporočila, da se bo približno 20 svetovalnih središč za pomoč žrtvam odprlo v trgovinah, v katerih se bodo ženske lahko ustavile med nakupovanjem živil.

Vlada je napovedala tudi milijon evrov za organizacije, ki pomagajo žrtvam.

Podatki preteklega tedna kažejo, da je bilo v Parizu policiji prijavljenih 36 odstotkov več primerov nasilja v družini, v drugih delih države pa 32 odstotkov, potem ko so v državi uvedli stroge omejitve gibanja. Med njimi sta tudi dva umora.

Francija je v karanteno vstopila 17. marca in ukrep bo ostal v veljavi do 15. aprila. Nihče ne more zapustiti stanovanja, razen v primerih, ko gre za nakup hrane, zdravil, obisk zdravnika ali sprehod psa.

Aktivisti opozarjajo, da bo karantena povzročila nadaljnje stopnjevanje nasilja v družini in žrtvam otežila iskanje pomoči.

Schiappa, ki je pred tem dejala, da karantena pomeni “ugodna tla za nasilje”, je napovedala, da bo država plačala 20.000 nočitev v hotelu, da bi se žrtvam pomagalo izogniti pred nasilnim partnerjem.

COMMENTS

Wordpress (0)