(VIDEO) Matej Tonin, ki je 13. maja na inavguracijski seji Janševe vlade trdil, da ne bo omejitev gibanja na občine in da gre za lažne novice, sedaj pravi, da je strašenje pred vojsko na slovenskih ulicah “neutemeljeno in žalostno” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Matej Tonin, ki je 13. maja na inavguracijski seji Janševe vlade trdil, da ne bo omejitev gibanja na občine in da gre za lažne novice, sedaj pravi, da je strašenje pred vojsko na slovenskih ulicah “neutemeljeno in žalostno”

(VIDEO) Matej Tonin, ki je 13. maja na inavguracijski seji Janševe vlade trdil, da ne bo omejitev gibanja na občine in da gre za lažne novice, sedaj pravi, da je strašenje pred vojsko na slovenskih ulicah “neutemeljeno in žalostno”

Spomnimo. Na nočni seji, ob imenovanju vlade 13. marca, je Matej Tonin novinarjem v kamere razlagal, da je omejitev gibanja na meje občin neutemeljena izmišljotina: “Tovrstni ukrep se ne predvideva, zato naprošam javnost, da brez panike. Nikomur ni potrebno hiteti v Ljubljano ali iz Ljubljane, ker se tovrstni ukrep ne predvideva. Vsi tisti, ki pa tovrstne lažne novice širijo, pa seveda ravnajo zelo neodgovorno, ker po nepotrebnem povečujejo paniko,” tako Tonin ob izredni seji državnega zbora.

Omejitev gibanja med občinami je sinoči postala realnost, Matej Tonin pa je v vlogi obrambnega ministra na sinočnji novinarski konferenci med drugim izpostavil tudi po njegovem mnenju “neutemeljen strah pred vojsko na slovenskih ulicah in strašenje v povezavi s tem označil za neutemeljeno in žalostno”.

Notranji minister Aleš Hojs namreč v opoziciji še zbira poslanske glasove podpore za podelitev policijskih pooblastil vojski. Sodeč po zaostritvi ukrepov je jasno, da sedanji ukrepi ali ne primejo, česar seveda številke ne potrjujejo, ali pa vlada policijo potrebuje predvsem za notranji nadzor gibanja državljanov in za policijske blokade, medtem ko naj bi varovanje meje prevzela vojska.

Povod za drastično zaostrovanje ukrepov naj bi bili sobotni izleti na slovensko obalo in Bled. Čeprav so nekateri mediji nekaj sprehajalcev komaj ujeli v kamero, saj bi lahko sprehajalce prešteli na prste obeh rok, so naredili umetno paniko in strah, ki bi bil potem podlaga za včerajšnjo odločitev vlade.

Medtem ko za politični vrh praktično ne veljajo nobene omejitve, saj imajo svoje šoferje in varnostnike, ki jih vsak dan odpeljejo v službo in jih pripeljejo lepo domov, je seveda težko pričakovati, da bodo razumeli stiske ljudi, ki jih z vsakodnevnimi zgostitvami omejitev gibanja povzročajo ljudem čisto praktične probleme.

Z novinarji se vladnim politikom na tiskovnih konferencah ni potrebno soočiti, ampak nastopajo pred kamerami in praznimi halami za tiskovne konference, medtem ko selekcijo vprašanj različnih medijev, ki jih dobijo vnaprej, prebere napovedovalka iz studia 3 iz RTV-ja. V živo lahko postavlja vprašanje le še Tadeja Vrtovec, novinarka STA-ja, ki je mimogrede sestra ministra za infrastrukturo Mateja Vrtovca. Opozicijo, ki praktično ne nastopa več v medijih, pa potrebujejo zgolj in samo že za potrditev 37-a člena, ker je potrebna dvotretjinska večina.

Gre za neverjeten eksperiment popolnega nadzora nad ljudmi, saj naj bi gibanje ljudi, predvsem tistih, ki so okuženi z virusom in bi se odločili za lastno karanteno, spremljali preko mobilnih telefonov. Matej Tonin pa je sinoči nastopil v podobnem stilu kot na inavguracijski seji vlade Janeza Janše.

Matej Tonin: “V zadnjih dneh nekateri strašijo v smislu – Slovenska vojska bo prišla na ulice, zgodilo se bo to ali ono. Ne dovolim, da se straši s Slovensko vojsko. Gradijo jo naši prijatelji, prijateljice, sosedje, bratje, številni državljani in državljanke, domoljubi, ki služijo domovini,” je rekel Tonin.

“Ta vojska je postavila temelje in obranila samostojno Slovenijo, ta vojska vsakodnevno pomaga v naravnih nesrečah. Ta vojska bo tudi danes pomagala v tej nesreči, seveda vse na podlagi zakona in v skladu z zakonskimi pooblastili. Zato je strašenje s Slovensko vojsko popolnoma neutemeljeno in žalostno. Tudi tokrat bo služila domovini in naredila vse, da to krizo čim lažje preživimo,” je dejal Tonin in se zahvalil vsem, ki delajo v kritični infrastrukturi, in tudi pozval k upoštevanju omejitvenih ukrepov.

Predlog za aktivacijo 37.a člena zakona o obrambi, s katero bi vojski podelili policijska pooblastila pri varovanju južne državne meje, bi sicer lahko bil glede na napovedi notranjega ministra Aleša Hojsa že prihodnji teden v postopku v DZ, potem ko ga bodo dopolnili s pripombami in ga poslali poslanskim skupinam.

Hojs namreč verjame, da lahko v DZ dobijo zadostno podporo za aktivacijo tega člena.

Izjava Tonina z dne 13.03.2020 o “lažnih novicah” glede omejitve gibanja na posamezne občine: “Naprošam javnost, brez panike, nikomur ni potrebno hiteti v Ljubljano ali iz Ljubljane, ker se tovrstni ukrep ne predvideva. Vsi tisti, ki pa tovrstne lažne novice širijo, pa seveda ravnajo zelo neodgovorno, ker po nepotrebnem povečujejo paniko.”

 

COMMENTS

Wordpress (0)