(VIDEO) Kako simbolično: V Italiji so ob prihodu ruskih vojakov sneli evropsko zastavo in jo zamenjali z rusko – Bo Italija po končani pademiji koronavirus naslednja država, ki bo zapustila Evropsko Unijo? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako simbolično: V Italiji so ob prihodu ruskih vojakov sneli evropsko zastavo in jo zamenjali z rusko – Bo Italija po končani pademiji koronavirus naslednja država, ki bo zapustila Evropsko Unijo?

(VIDEO) Kako simbolično: V Italiji so ob prihodu ruskih vojakov sneli evropsko zastavo in jo zamenjali z rusko – Bo Italija po končani pademiji koronavirus naslednja država, ki bo zapustila Evropsko Unijo?

“Najprej bomo premagali virus in potem bomo razmislili o Evropi. Če bo potrebno, se bomo poslovili, ne da bi izrekli besedo zahvale”, je nedavno dejal vodja najbolj priljubljene italijanske politične stranke Liga in nekdanji podpredsednik italijanske vlade Matteo Salvini, ki je kritiziral EU zaradi odlašanja ukrepov za premagovanje posledic pandemije virusa korone in celo zagrozil, da bo država zapustila EU.

Ko je govoril o resnih nasprotjih znotraj Evropske unije, ko gre za ukrepe za premagovanje posledic pandemije, je Salvini dejal, da “to sploh ni Unija”, ampak leglo kač in šakalov.”

O razočaranju nad Evropsko Unijo pa ne govori samo vodja Lige Salvini, ampak tudi italijanski politiki ne glede na politično orientacijo v sosednji državi, te dni govorijo tako rekoč isti jezik, ko gre za vprašanja, povezana z EU.

Njihov ton je brez izjeme kritičen, in to ne velja zgolj za (skrajne) glasove z margine ali iz opozicije, ampak tudi za najvišje predstavnike oblasti. V svojih nastopih ga uporabljata tako italijanski predsednik Sergio Mattarella kot premier Giuseppe Conte.

Predsednik vlade je v kritikah še posebno silovit; v sobotnem intervjuju za časnik IlSole24ore je med drugim opozoril, da EU tvega izgubo smisla svojega obstoja, če ne bo dokazala, da se je sposobna odzvati na izziv, pred katerim se je znašla. Pandemija lahko po njegovih besedah uniči evropsko gospodarstvo, zato sedemindvajseterica ne sme čakati, ampak mora čim prej sprejeti vseevropski načrt okrevanja.

Medtem ko se v Italiji sprašujejo, kje je Evropska solidarnost, so pomoč Italiji zagotovili Ljudska republika Kitajska, Kuba in Albanija, najhuje prizadeti evropski državi pa so na pomoč priskočili še Rusi. Ruski vojaški strokovnjaki naj bi tako poleg Kitajcev in Kubancev poskušali pregnati COVID-19 iz italijanskega Bergama .

V Italiji, ki jo je pandemije novega koronavirusa v Evropi najhuje prizadela, je doslej zaradi koronavirusa umrlo več kot 10.000 ljudi in imajo več kot 100.000 potrjenih okužb.

Italija je že pred časom prosila za pomoč države EU, a se ni odzvala nobena, le Češka ji je poslala 110.000 zaščitnih mask. Italiji pomagajo tudi Nemci s prevozom bolnikov na zdravljenje v omenjeno državo. Kitajski zdravniki so prispeli prejšnji teden, konec tedna so prišli še kubanski, za tem pa še ruski strokovnjaki in albanski zdravniki.

Pretekli konec tedna je v Lombardijo, najhuje prizadeto italijansko deželo, prispela skupina 52 kubanskih zdravnikov in sester, ki pomagajo izčrpanim italijanskim zdravnikom. Kubanski zdravniki pogosto pomagajo prizadetim državam, med drugim so pomagali med epidemijo ebole v Afriki leta 2014.

Rusija je v Italijo napotila tako pomoč v opremi kot tudi svoje strokovnjake. Skupno je v Italijo poslala 15 letal. Na njih je bila tudi skupina stotih strokovnjakov, v kateri so vodilni strokovnjaki ruskega obrambnega ministrstva s področja virologije in epidemiologije. Skupina je opremljena s sodobno opremo za diagnostiko in dezinfekcijo. Hkrati so v Moskvi napovedali, da se bo akcija nadaljevala.

“Nobene države ne bi smeli v času pandemije pustiti na cedilu,” je ob tem izjavil tiskovni predstavnik Kremlja, Dmitrij Peskov. Dodal je, da Rusija ne pričakuje nobenih proti uslug. Odnosi med Moskvo in Zahodom sicer veljajo za napete. V ruski vojski so ob tem sporočili, da zaradi pomoči Italije bojna sposobnost Rusije ne bo nič okrnjena. “Ravno nasprotno; vojska bo na tak način pridobila nove izkušnje,” je ocenil vodja enot za radiološko, kemično in biološko zaščito ruske vojske, Igor Kirilov.

Celotna akcija poteka pod geslom iz filma o Jamesu Bondu “Iz Rusije z ljubeznijo”

Ruski strokovnjaki bodo, kot poroča spletni portal Russia Beyond zadolženi za mapiranje okuženih območij na severu Italije, izvajali bodo tudi obsežne laboratorijske analize in zagotavljali komunikacijsko vozlišče za letala, ki bodo v državo dostavljala pomoč.

Italija, kakor je znano, je trenutno najbolj prizadeta država zaradi širjenja novega koronavirusa. V dani situaciji, kjer že primanjkuje potrebne zaščitne in druge ključne medicinske opreme, obstaja realna grožnja kolapsa tamkajšnjega zdravstvenega sistema, zaradi česar so nekatere države tja že poslale pomoč v obliki opreme ali ekip zdravstvenih delavcev.

Rusija je s svoje strani v italijansko provinco Lombardija, natančneje v mesto Bergamo, po dogovoru z italijanskimi oblastmi poslala okoli 100 svojih strokovnjakov za epidemiologijo in virologijo. Po navedbah ruskega obrambnega ministrstva gre za specialiste z mednarodnimi izkušnjami z bojem zoper širjenje nalezljivih bolezni, obvladovanja epidemiološke situacije ter dezinfekcije objektov. Ti si na terenu pomagajo z mobilnimi laboratoriji Sič in sistemi za aerosolno dekontaminacijo Orlan.

Sič sestavlja več mobilnih laboratorijev, ki naj bi v razmeroma kratkem času zmogli opraviti veliko število testov in na njihovi osnovi nato mapirati območje okužbe. Sistem lahko hkrati služi kot komunikacijska točka in operativni terenski štab, saj je v realnem času povezan z drugimi subjekti, kot so avtomatske telefonske zveze, radiokomunikacijska vozlišča ali sateliti.

Mobilni sistem Orlan je bil v rusko vojsko uveden leta 2015 in služi primarno dekontaminaciji in dezinfekciji različnih objektov, vozil, zgradb ter osebnih zaščitnih sredstev. Po navedbah ruskih virov naj bi bil v eni uri sposoben očistiti površino velikosti pet kvadratnih kilometrov. Celoten sistem je nameščen na šasiji tovornjaka KamAZ-53501.

Za transport ekipe in tehnike je bila organizirana posebna zračna skupina transportnih letal Il-76, ki je poletela z aerodroma Čkalovski. Po pristanku na letališču Pratica di Mare pri Rimu se je skupina po krajšem premoru podala na sever v provinco Lombardijo, kjer bo začela dezinfekcijsko operacijo. Celotno misijo vodi generalmajor Sergej Kikot.

Ruski kontingent bo nase prevzel vlogo detekcije prisotnosti virusa in laboratorijsko analizo v okuženih predelih, izdelavo interaktivnih zemljevidov okuženega območja, izvajanje terenskih operacij dekontaminacije (vključno z zaprtimi prostori) ter zagotavljanje komunikacijskega vozlišča, ki bo 24 ur na dan omogočalo dobavo medicinske pomoči z letali.

Polkovnik Igor Bogomolov, sicer načelnik znanstvenoraziskovalnega centra, je nedavno podal svoje vtise s poti od Rima do Bergama.

“Konvoj teče normalno, organizirano. Nahajamo se na prvi postojanki, tehnika deluje, okvar nismo imeli. Ceste so prazne, vidi se, da je bila uvedena karantena, vozniki maloštevilnih vozil, ki smo jih srečevali na poti, so nas prijateljsko pozdravljali, trobili, tako da smo imeli zelo lep občutek, kot da sploh nismo v neki drugi državi,” je povedal.

Kot povzemajo nekateri mediji pa je pa drugi strani predvsem torinski časopis La Stampa in njihov novinar Jacopo Lacoboni sprožil medijsko vojno proti Rusiji in jih obtožil, da je njihova pomoč zanemarljiva. V svojem članku je dodal, da je Rusija v Italijo prišla izključno zaradi svojih geostrateških interesov.

Rusija, da je v Italijo poslala 100 strokovnjakov, ki pa so v celoti vsi vojaki, samo operacijo v Italijo pa vodi ruski obrambni minister. Konvoj ruskih strokovnjakov in opreme od Rima pa do Bergama je v celoti izpeljala ruska vojska z ruskimi kamioni. “600 kilometrov po italijanskem teritoriju je ruska vojska sama vozila z blagoslovom italijanske vlade. Smo mi res člani Nata?” se sprašujejo v torinskem časopisu La Stampi.

Kriza, v kateri se je znašlo tretje največje gospodarstvo v Uniji Italija, kjer se je življenje zaradi virusa tako rekoč ustavilo in kjer se vsi, od najvišjih funkcionarjev do gospodarstvenikov in delavcev v tovarnah, bojijo, kaj bo prinesla prihodnost, tako dobiva še eno skrb vzbujajočo dimenzijo, s potencialno uničujočimi posledicami za zaupanje Italijanov v evropski projekt.

COMMENTS

Wordpress (0)