Marjan Podobnik bi šel nad poslance s kazenskimi ovadbami, če ne bodo glasovali za napotitev vojakov na južno mejo – Vse več pozivov naj vlada ne zlorablja epidemije – TOPNEWS.si

Marjan Podobnik bi šel nad poslance s kazenskimi ovadbami, če ne bodo glasovali za napotitev vojakov na južno mejo – Vse več pozivov naj vlada ne zlorablja epidemije

Marjan Podobnik bi šel nad poslance s kazenskimi ovadbami, če ne bodo glasovali za napotitev vojakov na južno mejo – Vse več pozivov naj vlada ne zlorablja epidemije

Vlada Janeza Janše si prizadeva, da bi zaradi epidemije virusa covid-19 ter bližnje nevarnosti množičnih prihodov ilegalnih migrantov aktivirali posebni 37.a člen Zakona o obrambi, ki bi podelil Slovenski vojski posebna pooblastila za obdobje največ treh mesecev.

Aktivacijo 37.a člena je že pred tednom napovedal minister za notranje zadeve Aleš Hojs, preden je državni sekretar na notranjem ministrstvu postal Franc Breznik, ki je dejal, da je aktivacija posebnega 37.a člena nujna zaradi varnosti Slovenije. Slovensko južno mejo že sedaj varujejo pripadniki Slovenske vojske, ki pa nimajo nobenih pooblastil.

Hojs je cel teden prepričeval opozicijske poslanske skupine, ki so vse po vrsti razen Jeličičeve SNS izražali zadržanost do aktivacije vojske. Svoje nasprotovanje izražata predvsem Levica in poslanska skupina SD, medtem ko naj bi LMŠ ob določenih pogojih in sicer, da bi predlog dopolnili z natančnimi območji delovanja vojske, pogojno podprla posebna pooblastila vojski, kot jih ima policija.

“V kolikor bo zaradi ideološkega nasprotovanja nekaterih strank nastalo tako kotišče in dodatna škoda na zdravju, življenju ali lastnini ljudi ter še večje finančne posledice, upam, da bodo davkoplačevalci izstavili račun strankam SD, LMŠ, SAB in Levica najmanj na naslednjih volitvah, če ne še kje drugje. Gre za opustitev dolžnega ravnanja in ogrožanje nacionalne varnosti. Oboje pa sta hudi kaznivi dejanji in protidržavno delovanje,” je o nasprotovanju sprejetja 37.a člena Zakona o obrambi dejal zdravnik dr. Blaž Mrevlje, ki na družbenih omrežjih kritizira predvsem prejšnjo vlado Marjana Šarca.

Marjan Podobnik pa je poslancem zagrozil kar s kazenskimi ovadbami, če ne bodo podprli zakona.

“Na seji IO stranka SLS v začetku tedna bom predlagal, da naznanimo za sum storitve kaznivega dejanja po 350.členu KZ (zagrožena kazen od 1 do 10 let) vse poslance, ki bi s svojim glasovanjem skušali preprečiti napotitev vojakov slovenske vojske za zaščito južne meje,” je zapisal Podobnik in doživel ostre odzive na tviterju.

Marjan Podobnik se ni dal: “83.člen Ustave RS govori o poslanski imuniteti. Med drugim o tem, da poslanec ne more biti priprt niti kazensko preganjan, če gre za obtožbo dejanja z zagroženo kaznijo DO 5 LET. Po 350. členu KZ pa je za protidržavno delovanje zagrožena kazen zapora DO 10 LET, torej ni imunitete,”

Franc Breznik napotitev vojske na mejo argumentira s problemom, ker prihajajo topli meseci, v katerih je vedno naraslo število migrantov. Med njimi so tudi že identificirali različne vodje tihotapskih združenj, ki s svojimi GPS napravami vedo, po katerih gozdnih poteh na južni meji morajo iti, da pridejo v notranjost Slovenije.“Smo v nevarnih časih pandemije, ki bo kljub dobremu spoštovanju navodil vlade s strani prebivalstva zahtevala velik davek v smislu zdravja, človeških žrtev ter na koncu finančne posledice. Te so še najmanj pomembne. Grozi nam še en problem in to je morebiten premik večjega števila morebiti okuženih ilegalnih migrantov v Slovenijo,” opozarja na novo nevarnost kardiolog dr. Blaž Mrevlje.

In kaj je zapisano v famoznem 37.a členu.

Prenos fronte iz koronavirusa na migrante in južno mejo pa nekateri že vidijo kot zlorabo. Tako Jože Mencinger “prosi vlado le, da preneha z izkoriščanjem zdajšnjega stanja in naj nas ne ima za maloumne… Kar me ob vsem najbolj moti, je očitno politiziranje in poskusi nabiranja političnih točk, kar počno politiki po vsem svetu, je zapisal Mencinger. Lev Kreft pa je v zapisu “Naj država in lastnina vzgajata ljudstvo ali naj ljudstvo vzgaja državo in lastnino?” zapisal: “V tem trenutku največ šteje, da se podpre vse, ki se upirajo zlorabi epidemije za vzpostavitev nove trajne avtoritarne vladavine. Ko avtoritarnost preseže določeno točko, se brez težav “demokratično” (beri: z volitvami in referendumi) samoobnavlja. Po tej točki jo je zelo težko odpraviti. Za odpor in upor pa so bolj pomembni kot opozicijske stranke tiste skupine, ki imajo pogum, da se odzovejo na prvo žogo, tako kot vodstvo RTV Slovenija in novinarsko društvo. Tem točkam odpora je treba dajati občutek, da so varne v svojem upiranju, in ne dopustiti da jih katerakoli stranka poskuša zmanipulirati v svoje civilne transmisije.

Načelno sta možni dve taktiki avtoritarne politike: tista, ki hoče nekaj početi z ljudmi, in zato uvaja podreditev in disciplino; in tista, ki hoče nekaj narediti za ljudi. Obe sta nevarni, še posebej, ker se najbolj avtoritarne skušnjave poslužujejo najbolj perfidnih daril ljudem – in imajo za to na voljo vedno več sredstev. Samo predstavljajte si, kakšno kampanjo za trajno avtoritarni red in poslušnost omogoča vladno razdeljevanje milijardnih sredstev!”

COMMENTS

Wordpress (0)