Koronavirus kot biološko orožje v rokah teroristov ?! Washington takoj izdal opozorilo, obrambni sistemi se krepijo – TOPNEWS.si

Koronavirus kot biološko orožje v rokah teroristov ?! Washington takoj izdal opozorilo, obrambni sistemi se krepijo

Koronavirus kot biološko orožje v rokah teroristov ?! Washington takoj izdal opozorilo, obrambni sistemi se krepijo

George Falcon (50) je v nedeljo popoldne stopil v trgovino v New Jerseyju in namerno zakašljal v prodajalko, nakar se je nasmehnil in dejal, da je pozitiven na koronavirus.

To ni bila šala in zdaj je George obtožen za teroristični napad.

Svet se bo zagotovo spremenil zaradi koronavirusa, toda, ali sta kašelj in kihanje začetek nove oblike terorističnega napada?

Američani, ki so izpraznili police toaletnega papirja in konzerv, so izpraznili tudi tiste s puškami, saj se je prodaja orožja od začetka pandemije v ZDA povečala za skoraj 300 odstotkov. Če kdo kihne ali kašlja, ni vseeno, ali je belec ali Azijec, piše Euractiv.hr.

Azijski Američani se soočajo z vse večjo diskriminacijo. Še manj jim je v pomoč ameriški predsednik Donald Trump, ki pandemijo imenuje kar “kitajski virus”. Na udaru so tudi Judje, ki so novi krivci za nekatere ekstremistične skupine. Nenadoma so oblasti sporočile, da je vsako nadaljnje širjenje panike in strahu kaznivo dejanje. Na splošno se zdi, da so Združene države krenile v boj proti novemu terorizmu – korona terorizmu.

Ameriški uradniki so v torek po državi poslali dopis z opozorilom, da lahko nasilni ekstremisti poskusijo izkoristiti pandemijo COVID-19 z izvajanjem napadov na ZDA.

”Nasilni skrajneži verjetno želijo izkoristiti strah javnosti, ki je povezan s širjenjem COVID 19, da bi spodbudili nasilje, ustrahovali cilje in promovirali svoje ideologije. Ocenjujemo, da se bodo ta prizadevanja v prihodnjih mesecih še okrepila,” je zapisano v dopisu ameriškega Sektorja za boj proti terorizmu in Sektorja za boj proti orožju za množično uničevanje.

Opozorilo navaja, da bi lahko za takšne napade utegnile biti odgovorne različne skrajne organizacije, kot so Islamska država ali suprematisti.

Islamska država je v svojem najnovejšem glasilu teroriste opozorila, naj se med epidemijo izogibajo Evrope, podpornike, ki pa so že v Evropi pa opozorila, naj ostanejo tam, da bi preprečili prenos virusa.

Toda ameriški uradniki opozarjajo, da je Islamska država tudi pozvala svoje privržence, da je zdaj pravi čas za napad na preobremenjene zdravstvene sisteme v različnih zahodnih državah.

Drugi del opozorila govori o belih suprematistih, ki v svojem glasilu zagovarjajo nasilje na številne druge cilje med drugim: kritično infrastrukturo in verske manjšinske skupnosti, pa tudi Američane, ki izvirajo iz azijskih držav.

Prejšnji teden je FBI opozoril oblasti, da lahko skrajne skupine izrabijo razmere za širjenje novega koronavirusa, zlasti na policijo in pripadnike judovske vere, poroča ABC News.

Tu opozorilo posebej izpostavlja suprematiste in rasistične skupine, ki svoje člane pozivajo, naj se odpravijo v kraje, kjer se zbirajo Judje. Do tega zaključka so prišli, potem ko je bilo ugotovljeno, da se po internetu širijo različne antisemitske teorije zarote, ki krivijo Jude za širjenje virusa. Pri tem se po družbenih omrežjih in znotraj svoje skupnosti širijo dezinformacije in ideja, da so Judje ustvarili koronavirus. Navaja, da nekateri beli suprematisti iščejo tudi člane, ki so okuženi, da bi širili svoj virus z razpršilno steklenico na policijo.

Tiskovni predstavnik FBI je dejal, da njihov urad redno izmenjuje informacije z lokalnimi organi, da bi zagotovil izvajanje kazenskega pregona in pomagal zaščititi skupnosti.

Ameriško ministrstvo za pravosodje je v torek 24. marca objavilo, da bo sodišče tiste, ki naklepno širijo koronavirus, obravnavalo kot teroriste. In sodišče jim bo sodilo po zveznih zakonih, ki se nanašajo na terorizem.

Ker ima koronavirus zakonsko opredelitev “biološkega povzročitelja“, lahko takšni postopki ogrožajo nacionalne zakone, ki se nanašajo na boj proti terorizmu.

“Grožnje ali poskusi uporabe COVID 19 kot orožja proti Američanom ne bomo tolerirali,” je dejal namestnik generalnega državnega tožilca Jeffrey Rosen.

Kot se pandemija širi, tako se pojavljajo tudi goljufije in kriminal. Sem spadajo robotski klici, ki ponujajo lažne ponudbe za prodajo medicinskih zaščitnih mask, ponarejenih aplikacij, povezanih s koronavirusom, ali spletna mesta, ko jih odpremo, omogočajo namestitev zlonamerne programske opreme ali drugega dodatnega virusa v vaš računalnik. Rosen je poudaril, da ustvarjanje nezakonitega zaslužka s pomočjo goljufij v času te krize ne bodo tolerirali.

Pandemija prevarantov

Njegovo opozorilo je prišlo po tem, ko je generalni državni tožilec William Barr prejšnji teden naložil zveznim tožilcem, naj preiščejo in lovijo prevarante in hekerje, ki izkoriščajo pandemijo. Bar je citiral poročila o ponarejenih koronavirusnih zdravilih, ki jih po internetu ali e-pošti prodajajo lažni zdravniki ali zdravstveni delavci.””

Pandemija je dovolj nevarna tudi brez tistih, ki jo želijo zlorabiti za svoj dobiček, ki se razvija zaradi javne panike, in takšnega vedenja ni mogoče prenašati,” je dejal Barr.

Ministrstvo za pravosodje je zadolženo tudi za reševanje problema skladiščenja in povečanja cen, povezanih z izdelki, potrebnimi za boj proti virusu. Generalni državni tožilec Barr je na brifingu v Beli hiši v ponedeljek dejal, da bo posedovanje zalog, kot so zaščitne maske, kaznovano.

Za razliko od 11. septembra se zdi, da bo orožje, ki se bo sedaj uporabljalo: informacije, lažne novice, kibernetni svet, telekomunikacije, elektronska pošta in nevidni virus.

COMMENTS

Wordpress (0)