(VIDEO) “Slovenske vojske ne potrebujemo na ulicah, tudi če bi vso uporabili na ulicah, je imamo morda za tri večje ulice v Ljubljani” – Janez Janša takole miril opozicijo, ki je včeraj še dodatno znorela zaradi obvestila Boža Predaliča članom VSO-ja, ki velja za nekakšno “pretorijsko gardo” stranke SDS, kako se lahko vključijo v pogodbeno rezervo – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Slovenske vojske ne potrebujemo na ulicah, tudi če bi vso uporabili na ulicah, je imamo morda za tri večje ulice v Ljubljani” – Janez Janša takole miril opozicijo, ki je včeraj še dodatno znorela zaradi obvestila Boža Predaliča članom VSO-ja, ki velja za nekakšno “pretorijsko gardo” stranke SDS, kako se lahko vključijo v pogodbeno rezervo

(VIDEO) “Slovenske vojske ne potrebujemo na ulicah, tudi če bi vso uporabili na ulicah, je imamo morda za tri večje ulice v Ljubljani” – Janez Janša takole miril opozicijo, ki je včeraj še dodatno znorela zaradi obvestila Boža Predaliča članom VSO-ja, ki velja za nekakšno “pretorijsko gardo” stranke SDS, kako se lahko vključijo v pogodbeno rezervo

Vlada dela dobro, opozicija si zasluži zahvalo za spoštljivo in konstruktivno delovanje, v državi pa vlada demokratičen duh, je po včerajšnjem sestanku predsednikov štirih najvišjih političnih institucij povedal predsednik države Borut Pahor. Nadalje so ugotovili, da je “splošna atmosfera” v politiki ugodna. Vsi se zavedajo posebnosti razmer in poskušajo svoja različna stališča usklajevati tako, da ne hromijo učinkovitosti odločanja, to pa poteka dobronamerno in z medsebojnim spoštovanjem, pravi predsednik republike. Pri tem se je posebej zahvalil opoziciji, pa tudi vsem drugim v Sloveniji, ki ustvarjajo demokratično vzdušje.

Njegovo oceno je na tviterju komentiral koordinator Luka Mesec z retoričnim vprašanjem: “Dela dobro? Krizni štab, ki preganja virus Covid Marks-Lenin, izguba mask, povišanje plač, obračunavanje z mediji, uzurpacija proračuna, prenehanje poročanja KPK itn. niso bili na dnevnem redu”?

Borut Pahor je sicer včeraj izrecno podprl tudi sodelovanje vojske pri varovanju južne meje: “Kot poveljnik oboroženih sil podpiram odločitev o aktiviranju 37.a člena. Zdi se mi smiselno, da vojska priskoči na pomoč policiji pri varovanju južne meje. Tako, da lahko policisti opravljajo druge naloge. Opravljajo jih odlično vsepovsod po naši domovini. rad bi ob tem opozoril, da bo tudi sicer potrebno zelo pametno učinkovito razsodno razmeščanje naših narodnih resursov, varnostnih, gospodarskih, političnih, človeških, vseh v naslednjih mesecih morda letih. jaz moram vendarle pogledati nekoliko dlje. Ko bo konec te zdravstvene krize, ko bomo uspešno premagali pandemijo koronavirusa Covid 19 se bomo soočili verjetno še z dvema drugima pojavoma, ki bosta kulminirala hkrati s posledicami z majhnim upadom v marcu, zdravstvene krize. Tukaj bosta še krizi ilegalnih migracij. Število ilegalnih migracija narašča in z recesijo tako rekoč ni več danes gospodarskega analitika, ki ne bi opozarjal na to, da če drugega ne zadolženost držav, ki ukrepajo zdaj v času epidemije za ublažitev posledic krize ne bo imela nekaterih pomembnih gospodarskih reperkusij. Torej, če lahko vidimo v drugi polovici leta hkratnost sovpadanje treh kriz, lahko vidimo, da bo potrebno v tej situaciji zelo razsodno razmeščati naše narodne resurse, si medsebojno pomagati in pri tem sodelovati. Pri tem naj rečem, da bo odločilnega pomena tudi strpnost, potrpežljivost pa seveda zaupanje. In to današnje srečanje je bilo namenjen temu, da v ljudeh vzbudimo in dodatno okrepimo zaupanje, da demokracija ne omogoča učinkovitega odločanja. Nasprotno, če in kolikor bomo sodelovali, bili enotni, lahko kot demokratična družba to krizo premagamo in okrepimo demokracijo ob izhodu iz te krize”.

Janez Janša: “Kar se tiče aktivacije 37.a člena mislim, da je vsem jasno, zakaj to potrebujemo. Slovenska policija je s svojimi resursi na veliki preizkušnji. Od včeraj naprej imamo nove kontrolne točke z Avstrijo in ta nova situacija ustvarja vrsto razmer, v katerih je prisotnost policije nujno potrebna zaradi splošne varnosti prebivalstva. Prav zato pa lahko policija manj sil angažira na južni meji, kjer pa potrebe naraščajo in pomoč Slovenske vojske je edina kapaciteta, ki jo imamo na razpolago,” je poudaril premier. “Slovenske vojske ne potrebujemo na ulicah, tudi če bi vso uporabili na ulicah je imamo morda za tri večje ulice v Ljubljani. Se pravi je ta debata popolnoma deplasirana, gre pa za situacijo na južni meji, kjer je pač na južni meji v tem trenutku zaradi podatkov, ki jih tudi mediji objavljate, potrebe naraščajo in upam, da bo v državnem zboru dovolj razuma, da se ta člen aktivira,” je dejal predsednik vlade.

O aktivaciji 37. a člena o podelitvi policijskih pooblastil vojske pri varovanju državne meje je govoril tudi Dejan Židan. Poudaril je, da je povezovanje 37. a člena z obvladovanjem epidemije napačno: “Državljani lahko to razumejo kot najavo represije. Državljani spoštujejo argumentirana in spoštljiva pravila, v primeru kršitev pa so na razpolago ob policiji tudi redarstva, ki se naj v primeru potreb aktivirajo. Socialni demokrati pa ne bomo dovolili, da se sedanje stanje uporabi za rušenje vrednot v Sloveniji, kakršna je tudi omejeno delovanje vojske v civilni sferi.”

Nasprotnike uporabe vojske je včeraj zaskrbelo še obvestilo članom VSO, ki velja za nekakšno “pretorijsko gardo” stranke SDS.

Božo Predalič generalni sekretar vlade in hkrati sekretar Združenja VSO je namreč včeraj na tviterju zapisal: “Spoštovani! Ker ste se na Združenje VSO v preteklih dnevih mnogi obrnili z vprašanjem, kako bi v dani situaciji lahko pomagali”. @Slovenskavojska vam v vednost posredujemo obvestilo:

V vrste pogodbene rezerve Slovenske vojske vabimo državljanke in državljane Republike Slovenije

20. 3. 2020

Ministrstvo za obrambo

Spoštovani državljanke in državljani,

Slovenci smo bili v težkih trenutkih vedno enotni in povezani. Naši sodržavljani potrebujejo vso podporo in varnost. To je ena izmed temeljnih vrednot, ki jo našim državljanom zagotavlja tudi Slovenska vojska. Skladno s pozivom predsednika vlade smo se v Slovenski vojski odločili, da vas prosimo za pomoč. V svoje vrste vabimo vse državljanke in državljane Republike Slovenije, ki bi nam v teh zahtevnih časih radi pomagali. Pripadniki Slovenske vojske smo namreč zelo vključeni v prizadevanja Vlade RS, da se uspešno upremo epidemiji koronavirusa, s katero se spoprijemamo.

Vabimo vas, da se prostovoljno, začasno, javite na opravljanje vojaške službe v rezervni sestavi Slovenske vojske. S svojo udeležbo boste pomagali razbremeniti celoten varnostni sistem, ki nosi veliko težo boja proti epidemiji. Da bi podprli stalno sestavo Slovenske vojske, moramo nujno okrepiti njeno pogodbeno rezervno sestavo.

V pogodbeni rezervi Slovenske vojske lahko sodelujete od dopolnjenega 18. leta do konca koledarskega leta, v katerem dopolnite 50 let, (kot vojak, podčastnik ali nižji vojaški uslužbenec) oziroma 60 let (kot častnik ali višji vojaški uslužbenec).

Za vključitev v pogodbeno rezervo Slovenske vojske morate izpolnjevati naslednje pogoje:

ste državljan Republike Slovenije in nimate dvojnega državljanstva;

ste zdravstveno sposobni za vojaško službo (opravljen zdravniški pregled);

niste bili kaznovani, niste v kazenskem postopku in se strinjate z varnostnim preverjanjem;
ustrezna starost;

za dolžnost vojaka imate vsaj srednjo poklicno šolo, za podčastnika imate vsaj srednjo šolo in za častnika imate najmanj visoko strokovno šolo;

niste na delu, usposabljanju ali šolanju v tujini za več kot tri mesece;
niste zaposleni kot poklicni pripadnik SV, policist, pooblaščena uradna oseba v Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij ali poklicni gasilec;

niste razporejeni na dolžnost v sistemu zaščite, reševanja in pomoči;

Vsi, ki se želite pridružiti vrstam Slovenske vojske kot pogodbeni rezervist, pokličite posebno telefonsko številko za stike 080 13 22, ki deluje vsak dan od 7.00 do 19.00 in kjer boste dobili vse nadaljnje informacije za vključitev v pogodbeno rezervo Slovenske vojske.

Več informacij si lahko preberete tudi na spletni strani postanivojak.si.

Vljudno vabljeni v naše vrste. Za domovino!

[VIDEO] Izjava predsednika Socialnih demokratov Dejana Židana za medije o vladnem paketu ukrepov, predlogih in pobudah SD v soočanju z epidemijo koronavirusa ter drugih aktualnih zadevah.

Objavil/a Socialni demokrati (SD) dne Četrtek, 26. marec 2020

COMMENTS

Wordpress (0)