(VIDEO) Kako je Rusija v Italiji nadomestila Evropsko Unijo in Nato – V Italijo prispela pomoč iz Rusije za boj proti koronavirusu – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kako je Rusija v Italiji nadomestila Evropsko Unijo in Nato – V Italijo prispela pomoč iz Rusije za boj proti koronavirusu

(VIDEO) Kako je Rusija v Italiji nadomestila Evropsko Unijo in Nato – V Italijo prispela pomoč iz Rusije za boj proti koronavirusu

Že tri dni ruska vojaška letala pristajajo v zračni bazi v bližini Rima, v Italijo pa vozijo opremo in strokovnjake za boj proti koronavirusu. Zakaj Moskva to potrebuje? Je to politični PR in demonstracija sposobnosti Kremlja nasproti EU in njene ranljivosti za globalno pandemijo ali gre za resnično dobro voljo?

Rusko operativno pomoč Italiji za boj proti novemu koronavirusu je prejšnjo soboto potrdil ruski predsednik Vladimir Putin v telefonskem pogovoru z italijanskim premierjem Giuseppejem Contejem. Poleg tega so z letali prišla posebna vozila za aerosolno razkuževanje (več o tem v ločenem prispevku) in medicinska oprema.

Rusi se radi šalijo na temo, da “ni nekdanjih zdravnikov, vojakov, policistov, očitno pa tudi v Rusiji ni “nekdanjih ” specialistov za nujne primere. Aktualni obrambni minister Sergej Šojgu je dolga leta vodil ministrstvo za izredne razmere. Po potresu 2011 je ruske reševalce poslal na Japonsko. Rusi na splošno radi rešujejo povsod, v tem je določena nacionalna posebnost. Ali želijo v tuji areni zaslužiti točke? Komaj da. Tokio je takoj, ko si je opomogel od posledic uničujoče naravne katastrofe, spet sprožil temo pripadnosti Južnokurskim otokom. Malo verjetno je, da tudi Moskva pričakuje, da bo Rim odločilno izrazil potrebo po odpravi sankcij proti Rusiji.

Na podlagi neposrednih dogovorov Putina in italijanskega premierja Conteja poslanih je bilo poslanih 14 letal, 100 zdravnikov in poklicnih medicinskih sester, posebna oprema in orodja za pomoč Italiji v izjemno kratkem času. Vodja Rusije ni skoparil za Italijo z najbolj izkušenimi zdravniki, predvsem vojaškimi zdravniki, ki so že sodelovali s potencialnimi nosilci koronavirusa na Kitajskem, ki so se borili z mrzlico Ebola v Afriki, in na splošno z bogatimi izkušnjami v humanitarnih misijah.

Ruska tiskovna agencija TASS, ki povzema informacije ministrstva za obrambo, je potrdila, da gre za devet letal Il-76 vojaškega transportnega letalstva Zračno-vesoljskih sil Rusije, ki so poletela v Italijo z letališča Čkalovsk v Moskovski regiji, sedem v nedeljo, dva v ponedeljek zjutraj. Prva letala je osebno sprejel italijanski zunanji minister Luigi Di Maio. Rusko zdravniško osebje zastopajo virologi in epidemiologi, ki že imajo izkušnje z zajezitvijo svinjske kuge, sibirskega antraksa, razvijanjem cepiv proti eboli in kugi.

Seveda se ob tem postavlja vprašanje, ali lahko teh nekaj deset ljudi zmaga v boju proti pandemiji, je drugo vprašanje, vsekakor pa bo njihov prispevek izredno pomemben. V istem času, kot je razvidno iz kratkega intervjuja z eno od vojaških sester – višjo narednico medicinskih sil Natalijo Krivošejevo – za prvi ruski kanal, so ruski vojaški zdravniki prišli v Italijo, da “potegnejo državo iz zdravstvene krize”; in to je točno tisto, za kar so usosobljeni. Vsekakor pa 100 poklicnih zdravnikov z bogatimi izkušnjami – z vojaško disciplino – pomeni pomemben prispevek k odpravi pomanjkanja zdravnikov v Italiji.

Takšna pomoč je še posebej dragocena zaradi popolne zavrnitve Natovih držav pri nudenju podobne pomoči, zaradi selitve mobilne bolnišnice Severnoatlantskega zavezništva v Luksemburg, bližje središču evropskega odločanja in navideznega pomanjkanja podpore s strani partnerjev EU.

In kaj po ocenah analitikov na koncu želi doseči Putin? Ali ruski voditelj resnično upa na politično hvaležnost iz Rima? Na domačem političnem trgu novice o odhodu desetine profesionalnih zdravnikov iz Rusije ne bodo prispevale k njegovi priljubljenosti. Nasprotno 22. aprila ali kasneje bo Moskva izvedla referendum, ki bo Vladimirju Putinu omogočil, da državo vodi do leta 2036, zato bi najboljše vojaške zdravnike potreboval doma.

Rusi so veliko bolj zaskrbljeni zaradi razvoja pandemije v svoji državi kot v “daljni” Italiji. Vendar sta Peking in Moskva trenutno edina, ki sta Rimu resnično pomagala. In dejansko so na ravni nacionalne miselnosti ruska dejanja razumljiva. Rusi se včasih šalijo: “Če želite narediti nekaj dobrega, potem pokličite vojsko, saj ima Rusija že od sovjetskih časov najmočnejše vojaško zdravstvo”.

Zdravniki odhajajo v Italijo po izkušnje in preizkušanje svojih najboljših praks. Odhajajo, ker algoritem ruskega vojaškega stroja vključuje takšne misije. V zameno ne pričakujejo kaj drugega kot dragocene izkušnje. In v Moskvi najverjetneje že vnaprej pričakujemo kup negativnih komentarjev, “zakaj sploh prosijo za pomoč Rusijo; kaj bo Kremelj zahteval v zameno za rusko pomoč …”. Putin in Šojgu sta ustvarila tak sistem, ki pomeni podporo v nujnih situacijah tudi tistim državam, ki ji niso najbolj naklonjene. Še več, če bi se epidemija razvila v takšnih razsežnostih na Poljskem, ki je rusko vojaško letalo z zdravniki za Italijo prek njenega zračnega prostora zavrnila, bi Putin podobno pomoč ponudil tudi Varšavi, pravijo ruski analitiki.

Pri tem pa se na Zahodu pojavljajo vprašanja, kot sta: ali bo mlada medicinska sestra Natalija Krivošejeva, katere lepote niti medicinska maska ne more skriti, postala simbol ruske pomoči Apeninskemu polotoku in ali bodo ruski zdravniki pomagali naseliti ruske blogerje.

Ruski vojaški zdravniki so začeli svoje delo in v vsakem primeru bodo rešili več kot eno življenje in kaj bi lahko bilo pomembnejšega od človeškega življenja, zagotovo ne politika. In to bi morali razumeti voditelji evropskih držav, ocenjujejo ruski uradni viri.

In če na koncu povzamemo mnenje ruskih analitikov o tem, zakaj so se ruske oborožene sile v Italiji spustile v boj proti širjenju koronovirusa?

1. Ruska vojaška medicina je vsekakor na zelo visokem nivoju, zato so ruske izkušnje dobrodošle in jih bodo verjetno uporabili tudi v vsej Evropi, predvsem pa v najbolj ogroženih državah.

2. Rusi v zameno ne pričakujejo nobenih političnih odpustkov, njihov vojni stroj je preprosto
zasnovan tako, da pomaga.

3. Putin je prvi ponudil Italiji pomoč, čeprav je s tem verjetno tvegal nezadovoljstvo doma in pri svojem volilnem telesu, ker so najbolj kompetentni vojaški zdravniki zapustili Rusijo.

4. Glavna prioriteta je rešiti svet pred pandemijo, zato je treba z Rusijo čim tesneje sodelovati,
Španija bo verjetno ponovila prošnjo Italije.

5. Reševanje človeških življenj je boljše od vsake politike. To morajo razumeti voditelji vseh evropskih držav.

COMMENTS

Wordpress (0)