Koliko stane varovanje Počivalška in Pivčeve – Za njihovo varnost dodatno angažiranih 18 varnostnikov Urada za varnost in zaščito – TOPNEWS.si

Koliko stane varovanje Počivalška in Pivčeve – Za njihovo varnost dodatno angažiranih 18 varnostnikov Urada za varnost in zaščito

Koliko stane varovanje Počivalška in Pivčeve – Za njihovo varnost dodatno angažiranih 18 varnostnikov Urada za varnost in zaščito

V času, ko je notranji minister Aleš Hojs napovedal aktivacijo 37. a člena, po katerem bi vojska dobila dodatna pooblastila na južni meji, pa je na drugi strani, kar 16 policistov urada za varnost in zaščitno dnevno angažiranih na varovanju ministrice za kmetijstvo Aleksandre Pivec in ministra za gospodarstvo Zdravka Počivalška.

Dodatno varovanje dveh ministrov, ki sta sicer tudi podpredsednika vlade, pa ne angažira samo dragocenih kapacitet policije, ampak tudi ogromna finančna sredstva. Tako naj bi po nekaterih ocenah letno stalo dodatno varovanje ministrov okoli 600.000 evrov, z vsemi tehničnimi stroški pa kar milijon evrov na leto.

Na Hojsov predlog o aktivaciji 37.a člena so se v četrtek odzvali tudi na policiji, ki jo kot vršilec dolžnosti generalnega direktorja vodi Anton Travner. Preko tviterja so zapisali, da bi bila Slovenska vojska z dodatnimi pooblastili dobrodošla pomoč policiji za delo na meji. “Policija bi lažje opravljala številne naloge, povezane z obvladovanjem epidemije, med drugim se trudimo urejati varno pot voznikom tovornih vozil iz različnih držav v konvojih.”

V nasprotnem primeru lahko po besedah notranjega ministra v zelo kratkem času nastanejo težave pri slovenski policiji, ki pa jo po ministrovi oceni v tem trenutku potrebujemo v notranjosti. “V tem trenutku bo morda treba narediti tudi zavarovanja kakšnih bolnišnic, drugih pomembnih objektov, treba bo skrbeti za red, varnost in premoženje vas občanov. Zato verjamem, da bom s svojim predlogom kljub nekaterim pomislekom opozicije v naslednjem tednu uspel.”

V skladu z vladno uredbo so bile od slovenskega političnega vrha doslej varovane osebe predsednik vlade, predsednik republike in za tri mesece po prenehanju mandata bivši predsednik republike (po drugi stopnji), zunanji, obrambni in notranji minister ter predsednik državnega zbora (po tretji stopnji). Po prvi stopnji so v Sloveniji varovani tuji državniki.

Na prvi seji je vlada Janeza Janše uredbo, ki definira varovanje oseb, prostorov, objektov in okolišev objektov, dopolnila tako, da med varovane osebe poslej spadajo podpredsedniki vlade. Matej Tonin, prvak NSi, je že tako varovana oseba kot obrambni minister, policija pa bo odslej pozorno spremljala tudi Zdravka Počivalška, šefa SMC in gospodarskega ministra, ter Aleksandro Pivec, kmetijsko ministrico in vodjo Desusa. Oba bosta v enakem rangu varovanja, torej tretji stopnji, kot ministri državotvornih resorjev. Pivčevo je sicer policija spremljala zaradi nekateri groženj, ki jih je bila deležna med pogovori o novi vladi.

Zadeva je zrela za premislek še posebej glede na oster odziv ljudi na zvišanje plač vladi. Predsednik vlade Janša je takrat poudaril, da nihče ni zvišal plač. “Za čas krize sem vse ministre, državne sekretarje in njihove najožje ekipe uvrstil v možne plačne razrede, enako priporočam vsem predstojnikom povsod, kjer so zaradi #COVID19 preobremenjeni. Kdor bo 2X obremenjen, bo za ta čas dodatno plačan. Povsod.”

https://twitter.com/BandelliMarko/status/1241605238496296961

Vlada se je po kritičnih odzivih v javnosti in gospodarstvu odločila za znižanje vseh funkcionarskih plač na državni ravni za 30 odstotkov za čas trajanja epidemije. Izplačilo kriznega dodatka bo šlo tudi upokojencem in najbolj ranljivim socialnim skupinam prebivalstva za čas trajanja epidemije.

Zakonski “protikoronapaket” predvideva do 200 odstotkov višje nagrade zaposlenim v kritičnih dejavnostih in 30-odstotno znižanje plač funkcionarjem.

COMMENTS

Wordpress (0)