Ne samo imenovanja tudi prve razrešitve v Janševi ekipi, ki se je odločila za “consko obrambo ali bunker” pred novinarji – Miro Petek, nekdanji v.d. Ukoma, prva žrtev napake pri strateškem komuniciranju, predvsem pri povečanju plač in zapletov z maskami – TOPNEWS.si

Ne samo imenovanja tudi prve razrešitve v Janševi ekipi, ki se je odločila za “consko obrambo ali bunker” pred novinarji – Miro Petek, nekdanji v.d. Ukoma, prva žrtev napake pri strateškem komuniciranju, predvsem pri povečanju plač in zapletov z maskami

Ne samo imenovanja tudi prve razrešitve v Janševi ekipi, ki se je odločila za “consko obrambo ali bunker” pred novinarji – Miro Petek, nekdanji v.d. Ukoma, prva žrtev napake pri strateškem komuniciranju, predvsem pri povečanju plač in zapletov z maskami

Vlada ministrskega predsednika Janeza Janše, ki je v tednu dni izvedla veliko kadrovskih menjav na ministrstvih, je včeraj po le sedmih dneh od prevzema oblasti naredila tudi prvo zamenjavo v svojih vrstah.

Vlada je namreč na včerajšnji seji s položaja v. d. direktorja urada vlade za komuniciranje (Ukom) razrešila Mira Petka ter z 21. marcem za v. d. direktorja imenovala Uroša Urbanijo. Funkcijo bo opravljal do imenovanja direktorja po opravljenem natečajnem postopku, vendar največ za šest mesecev oziroma najdlje do 20. septembra, so navedli na vladi.

Vlada je Petka razrešila le po tednu dni. Za v. d. direktorja Ukoma ga je namreč imenovala na ustanovni seji, na kateri se je sestala takoj po potrditvi ministrske ekipe minuli petek.

Urbanija je bil med drugim urednik notranjepolitičnega uredništva STA, urednik MMC Radiotelevizije Slovenija, na Planet TV in nato na Nova24TV, od koder je iz nepojasnjenih razlogov moral oditi.

Zamenjava na mestu v.d. direktorja Ukoma je očitno posledica slabo komuniciranih potez vlade, med katerimi je povečanje plač ministrom in državnim sekretarjem, prav tako pa tudi glede ponesrečene nabave zaščitnih mask, ki očitno niso bile dobro komunicirane v javnosti in so sprožile zelo kritične odzive v medijih in v javnosti.

Petek je tako postal prva žrtev napak v strateškem komuniciranju, čeprav je res, da je takšne poteze težko skomunicirati in pozitivno predstaviti v javnosti. Predvsem zaradi ogorčenja navadne in kvalificirane javnosti in reakcij sindikatov je bilo vse skupaj komunikacijski zalogaj tudi za izkušenega novinarja Mira Petka.

Očitno je v medijskem miljeju izredno kritičnega pristopa novinarjev v Sloveniji težko voditi vlado v normalnih, kaj šele v kriznih časih, ko se ministrska ekipa šele lovi na novih pozicijah. Včeraj so bile zato prve novinarske konference brez prisotnosti novinarjev, kjer sedaj ministrski ekipi in predsedniku vlade ne bo več mogoče postavljati vprašanj neposredno na novinarski konferenci, ampak pisno pred tiskovno konferenco.

“Želimo vas zaščititi pred morebitno okužbo. Vsekakor pa tudi želimo, da do okužbe ne pride med nami. Zato morate razumeti, da je nov način komuniciranja brez čakanja v vrsti pred nami namenjen temu, da smo vsi skupaj bolje zaščiteni,” je novinarjem na novinarski konferenci v njihovi odsotnosti pojasnil notranji minister Aleš Hojs.

Prav tako ne bo mogoče več čakati na ministri pred sejo ali po seji vlade oziroma ob različnih priložnostih, ko so ministri in ministrice v akcijah na terenu.

“Spoštovani, obveščamo vas, da z današnjim dnem začenjamo z drugačnim načinom komuniciranja v zvezi z epidemijo bolezni COVID-19. Da bi čim bolj zmanjšali možnost okužbe in zaščitili tudi vas, bodo odslej redne izjave potekale v neposrednem prenosu iz novinarskega središča Vlade RS večkrat na dan. Izjave bo prenašala TV Slovenija, ki bo drugim medijskim hišam brezplačno dala na voljo ves avdiovizualni material iz izjav,” so v sporočilu medijskim hišam zapisali na vladi.

Povedano v športnem jeziku se je vlada odločila za “consko obrambo” ali “bunker” pred novinarji.

COMMENTS

Wordpress (0)