Kitajska se je glede Trumpove izjave o koronavirusu burno odzvala: ZDA naj počistijo najprej svoje dvorišče! – TOPNEWS.si

Kitajska se je glede Trumpove izjave o koronavirusu burno odzvala: ZDA naj počistijo najprej svoje dvorišče!

Kitajska se je glede Trumpove izjave o koronavirusu burno odzvala: ZDA naj počistijo najprej svoje dvorišče!

Kitajska se je burno odzvala, potem ko je ameriški predsednik Donald Trump koronavirus oklical kot “kitajski”.

Tiskovni predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva je opozoril, da bi morale ZDA “očistiti svoje dvorišče” preden začnejo s stigmatizacijo Kitajske.

O prvih primerih virusa Covid-19 so poročali v kitajskem mestu Wuhan konec leta 2019.

Prejšnji teden je predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva dejal, da obstaja verjetnost, da je ameriška vojska v regijo prinesla koronavirus. Prva je o tem poročala televizija Asahi, ena od največjih medijskih hiš na Japonskem. Več o tem si lahko preberete na Topnews.si v članku “Korona virus naj bi v Wuhan prinesli ameriški vojaki: Poročilo japonske televizije zažiga internet!” 

Zaradi neutemeljene obtožbe je ameriški državni sekretar Mike Pompeo zahteval, da Kitajska preneha širiti “dezinformacije”, saj je poskušala “preusmeriti krivdo” za nastalo epidemijo.

Kaj je dejal Donald Tramp?

Ameriški predsednik je v ponedeljek objavil tvit, v katerem je koronavirus – ki povzroča bolezen Covid-19 – opisal kot “kitajski virus.”

Svetovna zdravstvena organizacija je zaradi nevarnosti stigmatizacije izdala opozorilo glede povezovanja koronavirusa s katerim koli določenim območjem ali skupino pred tveganjem stigmatizacije.

Kljub temu so nekateri uradniki ameriške administracije koronavirus poimenovali kot kitajski virus. Medtem se je Pompeo večkrat v svojih izjavah skliceval na “virus Wuhan”.

Kakšna je bil odziv?

Geng Šuang, predstavnik kitajskega zunanjega ministrstva, je dejal, da Trumpov tvit “stigmatizira Kitajsko”.

“ZDA pozivamo, naj popravijo svojo napako in ustavijo neutemeljene obtožbe proti Kitajski,” je dodal.

Kitajska uradna tiskovna agencija Sinhua je ocenila, da je Trumpov jezik “rasističen in ksenofobičen”.

Kritike so se pojavile tudi v ZDA, župan New Yorka Bill de Blasio pa je dejal, da ta stavek tvega “spodbujanje k večji aroganci Američanov, da bi stigmatizirali “Američane” azijskega porekla.

COMMENTS

Wordpress (0)