(VIDEO) Zakaj sta Janša in Mahnič iz Sveta za nacionalno varnost izločila aktualnega šefa Sove Rajka Kozmelja – Stare zamere Janše do nekdanjega šefa Sove Andreja Rupnika in Jelka Kacina so očitno pokopane… – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj sta Janša in Mahnič iz Sveta za nacionalno varnost izločila aktualnega šefa Sove Rajka Kozmelja – Stare zamere Janše do nekdanjega šefa Sove Andreja Rupnika in Jelka Kacina so očitno pokopane…

(VIDEO) Zakaj sta Janša in Mahnič iz Sveta za nacionalno varnost izločila aktualnega šefa Sove Rajka Kozmelja – Stare zamere Janše do nekdanjega šefa Sove Andreja Rupnika in Jelka Kacina so očitno pokopane…

Ministrski kabinet Janševe vlade se je včeraj intenzivno pripravljal za današnjo sejo sveta za nacionalno varnost v najširši sestavi doslej. “V širši kot kadarkoli doslej. V takem formatu še nikoli nismo zasedali. Želimo, da bo ocena, ki jo pripravljamo realna. Da je z njo seznanjena vsa opozicija in da se tega izziva lotimo skupaj. Mi predvsem želimo, da govorimo z enim jezikom, ko bomo govorili v Evropo,” je sinoči za Odmeve o seji SNAV povedal vodja komuniciranja kriznega štaba Jelko Kacin

Se je pa včeraj prvič po odstopu oglasil nekdanji premier Marjan Šarec in zapisal: “V zanosu reševanja epidemije se rado poudarja, kako prejšnja vlada ni naredila nič. Če se prav spominjam, smo bili zaradi nekaterih ukrepov celo kritizirani s strani nekaterih iz EU. Danes pa enake ukrepe uvajajo drugi. Krepko za nami. Bodi dovolj,” kar je sprožilo številne odzive, tudi aktualnega premiera Janeza Janše.

Šarec poudarja, da smo med prvimi razglasili pandemijo, zaprli šole, in da je bila odločitev o zaprtju meja deležna celo kritike francoskega predsednika Macrona. Ostale evropske države Madžarska, Avstrija, Nemčija so, kot poudarja Šarec, to storile za nami.

https://twitter.com/kopacevs/status/1238598757769453570

Največ kritike bivšega ministrskega kabineta je na družbenih omrežjih deležna poteza, ker je Šarčeva vlada preko urada za varnost in zaščito zagotovila prevoz 1,2 milijona mask na Kitajsko, ki jih je na Balkanu kupil kitajski podjetnik, ki dela v Sloveniji. V Sloveniji je kupil sicer 7000 mask.

Kitajska je sicer v zahvalo za to gesto slovenskim oblastem ponudila pomoč v opremi, maskah in respiratorjih, ki naj bi s posebnim prevozom prišla v Slovenijo

Vlada je sicer na včerajšnji dopisni seji tudi spremenila sestavo sveta za nacionalno varnost, ki ga vodi premier Janez Janša. Poleg notranjega, zunanjega in finančnega ministra, vsi trije iz kvote SDS, so v svet za nacionalno varnost imenovani še trije podpredsedniki Pivčeva, Počivalšek in Tonin. Delo sveta pa usklajuje Žan Mahnič, Janšev svetovalec za nacionalno varnost. V svetu pa po novem ne bo šefa Sove, ki sicer v prvi vrsti skrbi za nacionalno varnost, kar je ostalo brez pojasnila.

Sicer v zavetju ukrepov proti koronavirusu poteka intenzivno kadrovanje. Tako se je včeraj na položaj poveljnika sil Slovenske vojske vrnil brigadir Miha Škrbinc, ki ga je po odmevni aferi odstavila prejšnja vlada oziroma nekdanja načelnica generalštaba general majorka Alenka Ermenc, ki jo je vlada odstavila že na prvi seji.

Poslanka SDS Jelka Godec pa je včeraj postala nova državna sekretarka na ministrstvu za zdravje, kjer je bil prvi sekretar Andrej Možina imenovan že na petkovi prvi seji.

https://twitter.com/jelka_godec/status/1239670751264940033

Sicer pa so zanimive predvsem dve Janševi kadrovski odločitvi. Prva je vsekakor imenovanje policista in nekdanjega direktorja Sove Andreja Rupnika za sekretarja kriznega štaba in imenovanje Jelka Kacina za glavnega govorca in vodjo komuniciranja kriznega štaba. Tako do Rupnika kot predvsem do Kacina je imel Janša številne zamere. Rupnik je namreč v svojstvu šefa Sove za 40 let zaprl arhive, ki so bili v kleti tajne službe povezani z agenturo nekdanje Službe državne varnosti. Zaradi tega je SDS leta 2011 sprožil referendum.

Kacinov odnos z Janšo je zelo ambivalenten, od tega, da je bil Kacin desna roka Janeza Janše v ministrstvu za obrambo, dokler ni prišlo med njima do sporov, ki so kulminirali v Depali vasi leta 1994, ko je Jelko Kacin po razrešitvi Janše postal minister za obrambo. Vendar, kot bi rekli, “časi se spreminjajo in mi z njimi”.

Janša na vse kritike, da boj proti koronavirusu zlorablja za nastavljanje SDS-ovih kadrov na vse ključne položaje v državi, ostro odgovarja. Tako je obračunal z zapisom Borisa A. Novaka v Dnevniku.

Minuli konec tedna je na uradnem profilu Kriznega štaba Republike Slovenije, ki je bil vzpostavljen z namenom informiranja državljanov o širjenju koronavirusa, prišlo do ideološko obračunavanja

Vse skupaj se je končalo s pojasnilom, da je prišlo do “vdora” v uradni profil, kjer so se pojavljala sporočila oziroma retviti povezani z mediji stranke SDS.

COMMENTS

Wordpress (0)