(VIDEO) Janez Janša je na vprašanje, zakaj je Svet za nacionalno varnost ostal brez direktorja Sove, ki je danes odstopil, izrazil dvom, “da imajo obveščevalne službe kakšno veliko vlogo pri boju z virusom”- Matej Tonin zanika, da bi vojska dobila kakršnakoli posebna pooblastila – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janez Janša je na vprašanje, zakaj je Svet za nacionalno varnost ostal brez direktorja Sove, ki je danes odstopil, izrazil dvom, “da imajo obveščevalne službe kakšno veliko vlogo pri boju z virusom”- Matej Tonin zanika, da bi vojska dobila kakršnakoli posebna pooblastila

(VIDEO) Janez Janša je na vprašanje, zakaj je Svet za nacionalno varnost ostal brez direktorja Sove, ki je danes odstopil, izrazil dvom, “da imajo obveščevalne službe kakšno veliko vlogo pri boju z virusom”- Matej Tonin zanika, da bi vojska dobila kakršnakoli posebna pooblastila

Predsednik vlade Janez Janša je odločitev vlade o spremembi odloka glede sestave Sveta za nacionalno varnost, v katerem ni več direktorja Sove, komentiral na novinarski konferenci po seji SNAVA. Kot je pojasnil, danes niso razpravljali o tem, da bi bila Slovenija ogrožena od zunanjega sovražnika oz. tujih obveščevalnih služb kake tuje države.

“Glejte, kar se tiče SNAV-a, Sove in tako naprej, mi danes nismo razpravljali o tem, da bi bila Slovenija ogrožena od zunanjega sovražnika, tujih obveščevalnih služb kake tuje države in tako naprej. Jaz dvomim, da imajo obveščevalne službe kakšno veliko vlogo pri boju z virusom. Mimogrede od Sove smo dobili neko poročilo, saj služba pač tehnično deluje. Naslednjič, ko bo čas, vam bom pokazal kakšen odlok je veljal doslej, kjer ste imeli v sekretariatu tega sveta preko državnih sekretarjev praktično paralelno vlado. Zdaj ni čas, da bi o tem razpravljali, bo pa to mogoče zanimivo za prihodnost.”

Kot je zatrdil, je “svet za nacionalno varnost, kakršen je bil zdaj imenovan, svet za nacionalno varnost, kakršnega je poznala Slovenija do zadnjega mandata”.

V sporočilu za javnost ob odstopu direktorja Sove so med drugim zapisali, da je bil direktor Sove s spremembo odloka o Svetu za nacionalno varnost (Snav) tudi izključen iz sestave Snava, “kar je z vidika koncepta nacionalne varnosti napačna strokovna odločitev” in je Kozmelj iz strokovnih razlogov ne podpira.

Prav tako je iz potez nove vlade in nekaterih javno objavljenih komentarjev mogoče sklepati, “da je direktor agencije osebno nezaželen člen v sistemu nacionalne varnosti pod novo vlado, kar negativno vpliva na odnos nove vlade z agencijo, kar pa je po njegovi oceni nedopustno”.

Direktor Slovenske obveščevalno-varnostne agencije (Sova) po njihovih navedbah od nastopa nove vlade ni prejel nobenih navodil oz. usmeritev za delo agencije s strani nadrejenega, torej predsednika vlade, prav tako pa tudi ne svetovalca za nacionalno varnost, “kar šteje za znak osebnega nezaupanja”, to zaupanje pa je odločilnega pomena za kakovostno izvajanje nalog agencije na področju nacionalne varnosti.

So pa nekatere prebivalce države danes vznemiril povečan promet transportnih vozil slovenske vojske na slovenskih cestah.

“Vojska na cestah je zato, ker poteka transport iz Maribora v Ljubljano, kar se Tiče Rolle 2 in vse potrebne opreme, da zagotovimo te mobilne kapacitete za potrebe bolnikov. Da bi pa zaradi drugih razlogov vojska bila na cesti, pa ne drži. Je pa ogromno logističnega transporta, ker se je tudi vojska vključila v logistiko, da dobimo potrebne kapacitete.

Tonin je zanikal, da bi imela vojska kakšna nova pooblastila: “Ne, logistika in vzpostavljanje kapaciete je njeno redno delo,” je med drugim dejal Tonin.

COMMENTS

Wordpress (0)