(VIDEO) Zakaj je Janez Janša “vrnil” spin doktorja Jelka Kacina za “glasnogovnika” Kriznega štaba in se tako simbolično vrnil na izhodiščno točko, osamosvojitveno vojno leto 1991 – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj je Janez Janša “vrnil” spin doktorja Jelka Kacina za “glasnogovnika” Kriznega štaba in se tako simbolično vrnil na izhodiščno točko, osamosvojitveno vojno leto 1991

(VIDEO) Zakaj je Janez Janša “vrnil” spin doktorja Jelka Kacina za “glasnogovnika” Kriznega štaba in se tako simbolično vrnil na izhodiščno točko, osamosvojitveno vojno leto 1991

Ko smo pred tremi dnevi natančno 12. marca na Topnews.si po četrtkovi tiskovni konferenci predsednikov štirih koalicijskih strank zapisali, da smo se vrnili nazaj v prihodnost v leto 1991 in da na tiskovni konferenci manjka samo še Jelko Kacin, smo seveda poskušali v šali parafrazirati način komunikacije in že videnega (déjà vu) delovanja Janeza Janše v kriznih razmerah. V članku “Kako sta nas koronavirus in epidemija vrnila nazaj v preteklost, v leto 1991 in izredne razmere – Janez Janša: “Situacija, ki jo imamo z epidemijo, je zdaleč največji izziv, kot smo ga srečali kadarkoli v zgodovini samostojne Slovenije,” so med drugim zapisali:

“Na današnji tiskovni konferenci štirih predsednikov strank nove koalicije, v dvorani državnega sveta je pravzaprav manjkal samo še Jelko Kacin, pa bi se vrnili nazaj v preteklost, v leto 1991, na znamenite konference za domače in tuje novinarje. O legendarnih tiskovnih konferencah sedanjega ministra za informiranje Jelka Kacina za domače in tuje novinarje sicer krožijo številne urbane legende.

Predsednik SDS in novi premier Janez Janša je napovedal nekatere ukrepe, ki jih bo uvedla nova vlada za preprečevanje širjenja novega koronavirusa. Med drugim bo na prvi seji ustanovila krizni štab v ožji in širši sestavi. Nova vlada bo na prvi seji ustanovila krizni štab, kar zopet spominja na tako imenovana republiško koordinacijo iz leta 1991″.

Vse skupaj spominja na scenarij filma Nazaj v prihodnost (izvirno angleško Back to the Future) ameriški znanstvenofantastični film iz leta 1985. Režiral ga je Robert Zemeckis, ki je skupaj z Bobom Galeom napisal tudi scenarij. Michael J. Fox je nastopil v glavni vlogi najstnika Martyja McFlyja, ki odpotuje nazaj v leto 1955,

In zakaj se (nas) Janez Janša hoče vrniti nazaj v leto 1991, ko so bile v državi vojaške razmere. Ampak v zgodovini je vedno tako, da se prvič dogaja kot tragedija, drugič pa kot farsa. Če je mogoče razumeti, da bi Janez Janša rad spremenil zgodovino, kjer si je takratna osamosvojitvena garnitura popolnoma drugače predstavljala svojo prihodnost, pa preko ukrepov Kriznega štaba Republike Slovenije za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19 poskuša Janez Janša vsaj definirati politično prihodnost in predvsem dobiti naslednje volitve.

In ko smo že pri filmu je znanstveno fanstastični film Vrnitev v prihodnost postregel tudi z enim najbolj znanih filmskih citatov: ‘Where we’re going, we don’t need roads’ – “Tja kamor gre(mo)va, ne potrebuje(mo)va cest”. Pač v skladu z odločitvijo kriznega štaba, da se ukinja javni promet, bi lahko rekli.

Situacijo je najbolje opisal Marcel Štefančič v kolumni “Banana Republika ali barbarstvo”. “Spomnite se vseh tistih znanstvenofantastičnih filmov, v katerih je potovanje skozi čas mogoče. Lahko odpotuješ v prihodnost. Lahko se vrneš nazaj. In junak odpotuje v prihodnost, v kateri pa potem v grozi ugotovi, da svet tak, kot je bil, ne obstaja več – zadela ga je huda katastrofa, apokalipsa.

Svet je doživel »konec sveta«. Kaj naredi junak? Jasno, vrne se v preteklost, kjer potem narediti vse, da bi prihodnost spremenil – da bi torej preprečil to apokalipso, ta padec v mrak, ta »konec sveta«. Na vsak način skuša preprečiti neizbežno, ker se zaveda, da to, kar počnejo ljudje, vodi v neizbežno katastrofo, toda potem prav s tem, ko skuša spremeniti prihodnost in preprečiti katastrofo, samo katastrofo povzroči”.

Deja vu ali spomini brez spominov. Vsakega od nas je že kdaj spreletel občutek, da je nekaj na videz novega že doživel, videl, slišal. In zgodilo se je. Krizni štab je sinoči za uradnega govorca kriznega štaba imenoval Jelka Kacina, ki bo odslej komuniciral z novinarji. Kot so sinoči povedali na tiskovni konferenci kriznega štaba, so bili sprejeti novi ukrepi za zajezitev epidemije, med drugim ukinitev javnega prevoza in nadzori.

Pod vodstvom predsednika vlade Janeza Janše se je na prvi seji sestal Krizni štab Republike Slovenije za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19, ki ga je vlada imenovala včeraj. Štab se je seznanil z razmerami v mednarodnem okolju, zlasti v neposrednem sosedstvu, ter z aktualnimi razmerami v Sloveniji. Člani štaba so opravili temeljito razpravo in se dogovorili o izvedbi več konkretnih ukrepov za zajezitev epidemije. Poleg tega je bil za uradnega govorca kriznega štaba imenovan Jelko Kacin.

Krizni štab se je dogovoril za celovit pristop pri oblikovanju ukrepov in vnaprejšnjo medsebojno koordinacijo. Dogovorjeno je bilo, da bo jutri organiziran sestanek z direktorji vseh bolnišnic in direktorji zdravstvenih domov, v ponedeljek pa bo sklican tudi sestanek z direktorji domov za starejše, saj so prav starejši najbolj ogrožena kategorija. Moramo se namreč organizirati na način, da bodo zaposleni v teh ustanovah lahko kos izzivom, ki nas čakajo, in da bomo našli dodatne delavce, ki bodo dovolj usposobljeni, da bodo pri tem pomagali.

Z namenom zajezitve širjenja virusa so bili dogovorjeni tudi ukrepi s področja javnega potniškega prometa in glede obratovanja lokalov, ki bodo konkretizirani že jutri. V pripravi pa je tudi nabor ukrepov za pomoč gospodarstvu zaradi posledic širjenja koronavirusa, z namenom ohranitve delovnih mest in likvidnosti podjetij.

Med tistimi, ki so zvečer prišli na sestanek kriznega štaba v širši sestavi za obvladovanje koronavirusa pa ni bil samo Jelko Kacin, ki je sicer spin doktor mojster medijskih manipulacij, ampak, so poleg ministrov v parlamentarne prostore prišli tudi guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle, predsednica Zdravniške zbornice Slovenije (ZZS) Zdenka Čebašek-Travnik, z novim ministrom za zdravje Tomažem Gantarjem pa je prišel tudi njegov predhodnik Aleš Šabeder, od katerega je pravkar prevzel posle.

 

COMMENTS

Wordpress (0)