(VIDEO) Načrtovana vojaška vaja ali “tajna operacija”, ki sovpada z izbruhom koronavirusa “Defender Europe 20”, je največja napotitev ameriških vojakov v Evropo po koncu hladne vojne – Zakaj so ameriški vojaki izvzeti iz ukrepov proti širjenju koronavirusa slovenske in ostalih vlad evropskih držav? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Načrtovana vojaška vaja ali “tajna operacija”, ki sovpada z izbruhom koronavirusa “Defender Europe 20”, je največja napotitev ameriških vojakov v Evropo po koncu hladne vojne – Zakaj so ameriški vojaki izvzeti iz ukrepov proti širjenju koronavirusa slovenske in ostalih vlad evropskih držav?

(VIDEO) Načrtovana vojaška vaja ali “tajna operacija”, ki sovpada z izbruhom koronavirusa “Defender Europe 20”, je največja napotitev ameriških vojakov v Evropo po koncu hladne vojne – Zakaj so ameriški vojaki izvzeti iz ukrepov proti širjenju koronavirusa slovenske in ostalih vlad evropskih držav?

Sredi vojne s koronavirusom, ko nova vlada Janeza Janše praktično iz ure v uro preko kriznega štaba daje navodila za odločilno bitko s časom, da bi preprečila širitev koronavirusa, je bil na spletni strani Slovenske vojske 12. marca 2020 najavljen premik večjega števila vojaških vozil:

“Slovenska vojska bo v času od 16. do 20. marca 2020 izvajala usposabljanje izven vojašnic in vojaških poligonov. Zaradi premikov enot med posameznimi lokacijami bo povečana prisotnost vojaških vozil na relaciji Novo Mesto – Ljubljana – Vipava v torek 17. marca 2020 med 08.00 in 12.00 uro ter na relaciji Vipava – Ljubljana – Novo Mesto v petek 20. marca 2020 med 12.00 in 16.00 uro”.

Prav tako smo lahko na uradni spletni strani Slovenske vojske prebrali informacijo o Natovem mednarodnem zimskem taboru podčastnikov zavezništva in partnerskih držav v regiji na Pokljuki.

“Slovenska vojska je od petka, 6. do petka, 13. marca, na Pokljuki gostila že 13. Natov mednarodni zimski tabor podčastnikov zavezništva in partnerskih vojsk v regiji. Udeležilo se ga je 28 podčastnikov iz Albanije, Avstrije, Bolgarije, Bosne in Hercegovine, Češke, Estonije, Hrvaške, Italije, Kanade, Latvije, Luksemburga, Madžarske, Nemčije, Severne Makedonije, Slovaške, Velike Britanije, Združenih držav Amerike in Slovenije….”

Informacije o tem bi lahko v teh občutljivih časih sprožile pri nas podobno paniko in reakcije, kot jo je pred dnevi sprožil premik ameriških vojaških vozil v sosednji Italiji oziroma natančno v Veroni. Čeprav je znano, da v Evropi poteka največja skupna vojaška vaja “Defender Europe 20”, ki sta jo Nato in ZDA javno objavila oktobra 2019, skoraj tri mesece pred izbruhom koronavirusa.

“Defender Europe 20” je največja napotitev ameriških vojakov v Evropi po koncu hladne vojne, ki vključuje vrsto skupnih vaj, v katerih je sodelovalo približno 7000 evropskih vojakov in 30 000 ameriških vojakov (20 000 je prispelo iz ZDA, 10 000 že prisotnih v Evropi). Ameriška vojska je minulo sredo sporočila, da se je zaradi epidemije koronavirusa odločila zmanjšati obseg vojaške vaje “Defender Europe 20”. V zvezi s tem še vedno obstajajo številna vprašanja.

V zapisu pod naslovom »Natovi vojaki v Veroni? Je to zaplet?«, so se domačini v Veroni po poročanju primadituttoverona.it spraševali, ko so na svojih ulicah videli veliko ameriških vojakov. Zaskrbljenost Verončanov se je povečevala zaradi posnetkov ameriških vojaških vozil, ki so peljala skozi Verono in se vrtela po družabnih omrežjih ter razširjali na Whatsappu.

Med italijanskimi državljani Verone so se pojavile številne domneve: ali se je zgodila hladna vojna ali pa prošnja, da ostanejo doma, v resnici ne pomeni preprečevanja širjenja koronavirusa, ampak je prikrivanje, ki vojski omogoča nemoteno delovanje med tajno misijo in tako naprej … Spet drugi namesto tega ugibajo o tem, da so vojaki prišli neposredno v Italijo, da bi preverili, ali državljani izpolnjujejo predpise vlade.

“Ne le v Veroni, pravzaprav po vsej Evropi! Razmere odpirajo številna vprašanja, med drugim: 1. zakaj ameriški vojaki korakajo po Evropi, ki je okužena s koronavirusom; 2. pravilo “ne velja za sestanke z več kot …”; 3. Ali imajo Američani cepivo proti koronavirusu”?

Tako je pred nekaj urami na svoji Facebookovi strani z velikimi črkami napisal Grigore Cîrstea, Romun v Italiji: “DOBRO BI BILO PREVERITI PRISOTNOST AMERIŠKIH SIL IN NJIHOVE VOJAŠKE TEHNIKE V EVROPI, KJER POVEČUJEJO OKUŽENOST S KORONAVIRUSOM IN VPRAŠATI, KAJ JE BILO SPROŽENO V AMERIŠKIH LABORATORIJIH. Vprašujem kot navadni evropski državljan? “.

V Natu odgovarjajo, da gre za načrtovano vajo. Vsi ne vedo, da je “Defender Europe 20” v polnem razmahu. Nato in ZDA so to javno objavili oktobra 2019, skoraj tri mesece pred izbruhom koronavirusa. Natančneje, “Defender Europe 20” je največja napotitev ameriških vojakov v Evropi po koncu hladne vojne, ki vključuje vrsto skupnih vaj, v katerih sodeluje približno 7000 evropskih vojakov in 30 000 ameriških vojakov (20.000 jih je prispelo iz ZDA, 10 000 jih je že prisotnih v Evropi).

Il Manifesto piše, da je ameriška vojska, ki se bo “širila po vsej evropski regiji”, izvzeta iz preventivnih pravil o koronavirusu, ki veljajo za civiliste! ZDA so izdale opozorilo 3. stopnje o koronavirusu za Italijo (“Izogibajte se nepomembnim potovanjem”), za Lombardijo in Benečijo (“ne potuj”), podobno kot za Kitajsko. American Airlines in Delta Air Lines sta prekinili vse lete med New Yorkom in Milanom. Državljani ZDA, ki so na stopnji pripravnosti 2 odpravijo v Nemčijo, Poljsko in druge evropske države, morajo “sprejeti dodatne varnostne ukrepe”.

Vendar obstaja kategorija ameriških državljanov, ki so izvzeti iz teh pravil: 20.000 vojakov, ki so začeli prihajati iz ZDA v evropska pristanišča in letališča za vajo “Defender Europe 20 – največjo napotitev vojaških sil v Evropi v zadnjih 25 letih. V aprilu in maju bo med njimi že prisotnih približno 30.000 ameriških vojakov, ki jih bo podprlo 7000 vojakov iz 17 držav članic in partnerjev Nata, vključno z Italijo.

Razširili se bodo po celotni evropski regiji

Kot poroča Il Manifesto, je prva oklepna enota prispela iz ameriškega pristanišča Savannah v Bremerhaven v Nemčiji. Skupno 20.000 kosov vojaške opreme prispe iz ZDA v 6 evropskih pristanišč (v Belgiji, na Nizozemskem, v Nemčiji, Latviji, Estoniji). Še 13.000 kosov zagotavljajo že postavljena skladišča ameriške vojske ZDA, predvsem v Nemčiji, na Nizozemskem in v Belgiji.

Takšne operacije, sporoča ameriška vojska, “zahtevajo sodelovanje več deset tisoč vojakov in civilistov iz mnogih držav”. Hkrati večina od 20.000 vojakov prispe iz ZDA na 7 evropskih letališč. Sem spada 6.000 vojakov narodnih gard iz 15 zveznih držav: Arizona, Florida, Montana, New York, Virginia in druge. Na začetku vaje v aprilu – poroča ameriška vojska Evropa – se bo 30.000 ameriških vojakov “razširilo po celotni evropski regiji”, da bi “zaščitili Evropo pred kakršno koli potencialno grožnjo” z jasnim sklicevanjem na “rusko grožnjo”. General Tod Wolters – ki poveljuje ameriškim silam v Evropi in hkrati silam zveze Nato zagotavlja, da so “Evropska unija, Nato in evropsko poveljstvo ZDA skupaj sodelovali pri izboljšanju infrastrukture”.

Na desetine tisoč vojakov je nemogoče podrediti pravilom o zdravju koronavirusa

“Več deset tisoč vojakov bo prešlo mejo, da bodo izvedli vaje v desetih državah,” nadaljuje italijanski dnevnik. Na Poljskem bo na 12 vadbenih površin prispelo 16.000 ameriških vojaških oseb s približno 2.500 vozili. Ameriški padalci 173. brigade, stacionirani v Benečiji, in Italijani Folgorejske brigade, stacionirani v Toskani, bodo odšli v Latvijo na skupno izstrelitveno vajo. “Defender Europe 20” je zasnovana tako, da “poveča sposobnost hitrega nameščanja velikih ameriških bojnih sil v Evropi.”

Kaj se dogaja v tem obdobju s postopki, zaradi katerih se več deset tisoč vojakov praktično ne more podrediti zdravstvenim pravilom, ki veljajo za vse zaradi epidemije? Poleg tega bo ameriška vojska podarila vrsto brezplačnih vstopnih koncertov v Nemčiji, na Poljskem in v Litvi, ki bodo pritegnili veliko občinstva. 30.000 ameriških vojakov, ki se bodo “razširili po celotni evropski regiji”, je dejansko izvzetih iz preventivnih pravil o korona virusu, ki veljajo za civiliste. Imamo samo zagotovilo ameriške vojske Evrope, da “spremlja koronavirus” in da so “njihove sile dobrega zdravja”. Hkrati se vpliv takšne vojaške vaje na okolje ne upošteva. “Abramovi, cisterne v ZDA, ki tehtajo 70 ton, oklep z osiromašenim uranom, bodo porabili 400 litrov goriva na 100 km, kar ustvarja veliko onesnaženje za zagotavljanje največje moči. Kaj v takšnih razmerah počnejo EU in nacionalni organi, kaj počne Svetovna zdravstvena organizacija? Nadenite si masko na usta, nos in oči … «, ugotavlja dvojni pomen Manifesto. Ameriška vojska je, kot smo zapisali, v sredo sporočila, da se je zaradi epidemije koronavirusa odločila zmanjšati obseg vojaške vaje “Defender Europe 20”, vendar to očitno ni pomirilo Italijanov.

Živeti v Italiji je kot bi bil v vojnem stanju je na Youtubu objavil Jan Mattassi, ki živi v karantenskem območju:

“Mislim, da je tu stanje podobno vojni. Bolnišnice niso dovolj, zdravnikov ni dovolj. V Bergamu je okrog 70 družinskih zdravnikov v karanteni. Zamislite si posledice, ko imaš zdravnike, ki ne morejo opravljati svojega dela, ker so sami bolni. In če delajo, širijo bolezen, kar ustvari zloben krog, ki ga je skoraj nemogoče ustaviti. Bolnišnice so popolnoma prezasedene in uradno izjavljajo, da ne bodo zmogli še enega tedna takšne situacije, zato se je začelo zapiranje.

Zdravniki in sestre delajo v ekstremno težkih okoliščinah. Delajo zelo dolge izmene, nekateri zdravniki in sestre spijo v svojih pisarnah, ker ne morejo domov, ker je situacija tako zaostrena.

Nekako, ne da bi pretiraval, se mi zdi, da je podobno vojni, kjer bolnišnice ne zadoščajo, zdravnikov ni dovolj. Predstavljajte si, da bi se zdaj poškodovali z nečim drugim kot koronavirusom. Dolgo bi potrebovali, da bi prišlo rešilno vozilo, ki vas odpelje v bolnišnico, da vas primerno oskrbijo. Bistvo torej ni le v tem, da ostanemo doma, ampak tudi, da ostanemo varni, da ne nalagamo dodatnega dela ljudem, ki že zdaj dajo vse od sebe, za ljudi.

Odpravil sem se ven po potrebščine, ki sem jih rezerviral prek spleta že skoraj pred tednom dni in dobil sem jih v omarici blizu supermarketa. Precej prijetno je bilo oditi z doma, po treh, štirih dneh, toda, ko sem se vozil nazaj domov, je bilo precej nenavadno, zelo čudno je videti vrste ljudi, ki čakajo, da bodo vstopili v supermarket in vsi so v vrsti čakali na varnostni razdalji, bili so meter ali dva stran drug od drugega. Mnogi so nosili maske.

Zame kot Italijana je bilo precejšnje razočaranje videti, kako so se druge evropske države posmehovale. Zdelo se jim je, da pretiravamo.

Veste, lahko je tako čutiti, ker vemo, da ima Italija težave z ekonomskim sistemom. Zdaj je skoraj žaljivo, da se nihče nič naučili iz tega, kar se je dogajalo nam in kar se je pravzaprav dogajalo na Kitajskem. Mislim, da bi morali zapreti državne meje dva tedna prej in bi se tako izognili širjenju bolezni. Tudi zato, ker veliko ljudi ni sledilo pravilom in so bolezen še naprej širili. Danes imamo več kot 15.000 okuženih in veliko mrtvih ljudi, veliko ljudi na intenzivni negi.

Moramo začeti spreminjati našo nastrojenost iz individualnega na bolj družbeni pogled na stvari,” pravi Jan Mattassi.

COMMENTS

Wordpress (0)