(VIDEO) Vlada Janeza Janša na prvi seji zamenjala Bobnarjevo in Ermenčevo – Žan Mahnič je poleg Vinka Gorenaka postal državni sekretar v kabinetu Janeza Janše, Franc Kangler pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve – TOPNEWS.si

(VIDEO) Vlada Janeza Janša na prvi seji zamenjala Bobnarjevo in Ermenčevo – Žan Mahnič je poleg Vinka Gorenaka postal državni sekretar v kabinetu Janeza Janše, Franc Kangler pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve

(VIDEO) Vlada Janeza Janša na prvi seji zamenjala Bobnarjevo in Ermenčevo – Žan Mahnič je poleg Vinka Gorenaka postal državni sekretar v kabinetu Janeza Janše, Franc Kangler pa državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve

Prva seja nove vlade Janeza Janše se je končala malo pred 2.30 ponoči, čeprav je Janša s svojim kabinetom in celotna ministrska ekipa na Gregorčičevo prišla že nekaj minut pred deseto.

V najožji ekipi je bil tudi poslanec Žan Mahnič, ki je poleg Vinka Gorenaka in Igorja Senčarja postal državni sekretar v kabinetu predsednika vlade.

Sledila je primopredaja med Marjanom Šarcem in Janezom Janšo, ki je bila končana v nekaj minutah, saj je že po nekaj minutah iz vlade prišel Marjan Šarec, ki se je usedel v avto in brez besed odpeljal. Seja vlade pa se je začela okoli 10:30 zvečer in je trajala dobre štiri ure.

Kot je po seji povedal minister za obrambo Matej Tonin so ustanovili krizni štab zaradi koronavirusa, razrešili načelnico generalštaba Alenko Ermenc, generalno direktorico policije Tatjano Bobnar in direktorja OVS na MORS. Novega šefa Sove še niso imenovali.

Za vršilca dolžnosti generalnega direktorja policije pa imenoval Antona Travnerja. Med bolj odmevnimi kadrovskimi rešitvami pa je vsekakor imenovanje Franca Kanglerja za državnega sekretarja na ministrstvu za notranje zadeve.

Vlada je razrešila mag. Alenko Ermenc z dolžnosti načelnice Generalštaba Slovenske vojske ter Dejana Matijeviča s položaja generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo. Na položaj generalnega direktorja Obveščevalno varnostne službe Ministrstva za obrambo je za dobo petih let imenovala Andreja Osolnika.

Na predlog predsednika vlade je imenovala podpredsednike vlade ter za generalnega sekretarja vlade Boža Predaliča in ga določila kot uradno osebo, pristojno za posredovanje informacij javnega značaja, ki se nanašajo na vladne dokumente, vsebovane v dokumentnih zbirkah Generalnega sekretariata Vlade Republike Slovenije.

Med zanimivimi kadrovskimi rešitvami je tudi imenovanje nekdanjega direktorja Slovenske obveščevalno – varnostne agencije (Sova) Andreja Rupnika za sekretarja Kriznega štaba Republike Slovenije za zajezitev in obvladovanje epidemije COVID-19.

Maske, ki so jih na uradni fotografiji nosili ministri in predsednik vlade na seji in ki so sprožile različne odzive na družbenih omrežjih, so na pobudo premierja Janeza Janše nosili samo na začetku seje, da bi, kot je dejal minister za obrambo Matej Tonin poslali ljudem sporočilo o resnosti situacije zaradi Covida-19. Maske so kasneje sneli, “sicer bi bolj težko govorili,” je v zgodnjih jutranjih urah po seji vlade povedal Matej Tonin.

“To je bilo predvsem sporočilo, da moramo vsi paziti eden na drugega in narediti vse, da se širjenje virusa zaustavi,” je po seji dejal Tonin.

https://twitter.com/luka3456/status/1238604999137144834?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1238604999137144834&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slovenskenovice.si%2Fnovice%2Fslovenija%2Fclanek%2Fnapad-na-janso-in-njegovo-ekipo-foto-288827

https://twitter.com/mooniiiiika/status/1238701213018984448?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1238701213018984448&ref_url=https%3A%2F%2Fwww.slovenskenovice.si%2Fnovice%2Fslovenija%2Fclanek%2Fnapad-na-janso-in-njegovo-ekipo-foto-288827

https://twitter.com/LCuliberg/status/1238702915310817280

Večji del razprave je bil sicer posvečen ukrepom za boj proti širjenju koronavirusa je dejal Tonin: “Ministri bodo v prihodnjih dneh sporočili, kakšni bodo ti ukrepi,” je dejal Tonin in na vprašanje, do katere mere se bodo zaostrili, odgovoril, da je “to odvisno od tega, koliko bodo ljudje upoštevali že sprejete ukrepe”.

Danes so po njegovih besedah sprejeli nekaj uredb s področja kmetijstva in blagovnih rezerv. Možni pa so še posegi v urejanje prometa, javnega prevoza, dela trgovskih centrov.

COMMENTS

Wordpress (0)