Tviter pregorel zaradi različnih interpretacij Toninove izjave o vardah – Tonin je sicer dejal, da v MO prihaja kot gasilec gasit požar, vendar je najprej gasil požar na družbenih omrežjih – TOPNEWS.si

Tviter pregorel zaradi različnih interpretacij Toninove izjave o vardah – Tonin je sicer dejal, da v MO prihaja kot gasilec gasit požar, vendar je najprej gasil požar na družbenih omrežjih

Tviter pregorel zaradi različnih interpretacij Toninove izjave o vardah – Tonin je sicer dejal, da v MO prihaja kot gasilec gasit požar, vendar je najprej gasil požar na družbenih omrežjih

Pristojni parlamentarni odbori so včeraj popoldne začeli z zaslišanji kandidatov za ministre prihodnje vlade. Kot prvi so bili na vrsti Anže Logar, Matej Tonin in Janez Cigler Kralj, bodoči ministri za obrambo, zunanje zadeve ter delo družino, socialne zadeve in enake možnosti. Pristojni odbori so Anžeta Logarja potrdili s 13:7, Janeza Ciglerja Kralja z 9:8, in Matej Tonina z 11:6.

Kot zadnji sinoči je podporo odbora dobil tudi kandidat za ministra za obrambo Matej Tonin, ki je med drugim dejal, da “prihaja kot gasilec gasit požar. Ko bo ta pogašen, se bo lahko začela rekonstrukcija.”

Vendar je najbolj odmevala njegova nerodna izjave o “ljudeh, ki patruljirajo na južni meji.”
Na koncu je vse skupaj označil za fake news.

“Če se v nekih vardah združuje več sto pripadnikov in so ti pripadniki pripravljeni patruljirati po južni slovenski meji, potem ne vidim razloga zakaj te posameznike ne bi vključili, ob primerni usposobljenosti, ob varnostnem preverjanju v uradne strukture slovenske vojske,” je bila izjava, ki jo je moral večkrat pojasnjevati. Dejal je, da tako imenovane Štajerske varde ne bodo vključevali v slovensko vojsko, vendar se je na družbenih omrežjih že vnela polemika.

https://twitter.com/vanfranco/status/1237479358769631232

Tonin je na odboru podrobneje pojasnil izjavo o vključevanju določenih posameznikov v varovanje meje.

Kot je zatrdil, nasprotuje vključevanju t. i. Štajerske varde v Slovensko vojsko. Kot je poudaril, pa so v Sloveniji številne generacije, ki so služile vojaški rok ali so bile vojaško usposobljene. “Ne vem, kaj bi bilo spornega, če bi dali vabilo, da bi ti posamezniki proti plačilu patruljirali na meji ali opravljali lažja dela,” je povedal. Je pa zatrdil, da bi tudi ti posamezniki morali predhodno opraviti varnostno preverjanje in usposabljanje.

https://twitter.com/ZigaTurk/status/1237491842767294469 žiga turk

“Tisočkrat lahko ponovim, da ne bomo vključevali Štajerske varde v slovensko vojsko, da bomo pa pozvali ljudi, ki so primerno usposobljeni, če to želijo da se slovenski vojski priključijo, ob ustreznem usposabljanju in prestajanju varnostne preverke,” je ponovil Tonin.

V magnetogramu seje in video posnetkih je sicer razviden celoten kontekst izjave.

“Če na meji ne bomo imeli zadostnega števila policistov in vojakov, potem ne moremo pričakovati, da bomo lahko učinkovito zaščitili našo južno mejo. Zato razmišljamo o možnosti poziva prostovoljcem, naj se pridružijo Slovenski vojski. Gre za poziv vsem prebivalcem Republike Slovenije, ki so stari do 65 let, so v primerni psihofizični kondiciji in so bili v preteklosti na nek način vojaško usposobljeni. To pomeni, da so služili vojaški rok ali pa opravili temeljno vojaško usposabljanje. Prostovoljci bi se začasno vključili v vrste pogodbene rezerve. Z vsakim prostovoljcem bi podpisali pogodbo in jim zagotovili plačilo, seveda če bi pred tem ustrezno opravili tudi varnostno preverjanje. Lahko bi se vključili za določen čas, lahko bi izvajali naloge en teden na mesec ali v skrajnem primeru čez vikend, odvisno od razmer oziroma potreb. Določil bi se minimum dodatnega usposabljanja. S pomočjo državljanov, ki bi se odzvali na prostovoljni vpoklic bi Slovenska vojska opravljala nezahtevne naloge, ki pa morajo biti opravljene. Poudarjam, trenutno je to le ideja, ki pa bi ob hudi kadrovski stiski lahko bila hitra in začasne rešitev težav. Seveda bi za to morali poiskati tudi ustrezno zakonsko podlago. Zakaj tako razmišljam? Če se v nekih vardah združuje več sto pripadnikov in so ti pripadniki pripravljalni patruljirati po južni slovenski meji, potem ne vidim razloga zakaj te posameznike ne bi vključili ob primerni usposobljenosti, ob varnostnem preverjanju v uradne strukture Slovenske vojske. In zato govorim o prostovoljnem vpoklicu tistih, ki so bili v preteklosti na različne načine usposobljeni, da lahko pomagajo Slovenski vojski, kot sem dejal, pri manj zahtevnih nalogah”.

Pristojna delovna telesa DZ bodo danes nadaljevala zaslišanja kandidatov za ministre v vladi Janeza Janše. Predstavili se bodo kandidati za ministra za javno upravo Boštjan Koritnik, za notranjega ministra Aleš Hojs, za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Aleksandra Pivec in za finančnega ministra Andrej Šircelj.

COMMENTS

Wordpress (0)