Nekdanji v.d. direktorja policije in sedanji policijski ataše v Sarajevu Matjaž Šinkovec pravi, da ni seznanjen s tem, da bi zamenjal Bobnarjevo – TOPNEWS.si

Nekdanji v.d. direktorja policije in sedanji policijski ataše v Sarajevu Matjaž Šinkovec pravi, da ni seznanjen s tem, da bi zamenjal Bobnarjevo

Nekdanji v.d. direktorja policije in sedanji policijski ataše v Sarajevu Matjaž Šinkovec pravi, da ni seznanjen s tem, da bi zamenjal Bobnarjevo

Anže Logar, Matej Tonin in Janez Cigler Kralj bodo danes prebijali led. Na zaslišanje pred odbori DZ prvi trije ministrski kandidati. Pristojna delovna telesa DZ bodo danes zaslišala prve tri kandidate za ministre v vladi Janeza Janše. Pred odbori se bodo predstavili kandidat za ministra za zunanje zadeve Anže Logar, kandidat za ministra za delo Janez Cigler Kralj in kandidat za ministra za obrambo Matej Tonin. Morda manjša zanimivost, vsi trije kandidati NSi, tako Matej Tonin kot Jernej Vrtovec in Janez Cigler Kralj, slednji je od 2012 spet zaposlen kot strokovni sodelavec v poslanski skupini NSi, so svojo politično kariero začeli na področju odnosov z javnostmi ali kot tiskovni predstavniki stranke.

Kot zanimivost naj navedemo, da se bo recimo sedanji notranji minister Boštjan Poklukar vrnil na ministrstvo za obrambo, kjer ima pogodbo o zaposlitvi za nedoločen čas. Pred imenovanjem je bil vodja Centra za obveščanje Kranj. Na MORS, ki ga prevzema vodja NSi Matej Tonin, čaka služba tudi državnega sekretarja za nacionalno varnost Damirja Črnčeca. Odnosi Tonin-Črnčec so bili sploh v luči konfliktov na relaciji Sova-Knovs v zadnjem obdobju zelo napeti.

Preostala zaslišanja ministrskih kandidatov se bodo v DZ zvrstila v prihodnjih dneh, ko bodo odbori opravili po štiri do pet zaslišanj na dan. Delovna telesa bodo presodila, ali je bila predstavitev kandidata primerna ali ne. Predsedniki odborov bodo o tem najpozneje v 48 urah obvestili predsednika DZ in mandatarja Janšo. Ta lahko nato najpozneje v treh dneh zamenja katerega od kandidatov.

Največ pozornosti bo vsekakor namenjeno predstavitvi Aleša Hojsa, kandidata za ministra za notranje zadeve, ki naj bi že imel pripravljeno ekipo za prevzem funkcij v policiji. Včeraj se nam je oglasil tudi policijski ataše v Sarajevu Matjaž Šinkovec in zanikal navedbe, da naj bi prav on zamenjal sedanjo direktorico policije Tatjano Bobnar. Šinkovec ima kot policist, pravnik in veteran vojne za Slovenijo v policiji bogato kariero, saj je bil sicer ravnatelj Višje policijske šole v Ljubljani (2000-2004), pomočnik direktorja Policijske uprave Ljubljana 2004-2005, namestnik generalnega direktorja policije od 2. novembra 2005 do 8. januarja 2009 in vršilec dolžnosti generalnega direktorja policije od januarja 2009 pa je bil v.d. direktorja policije, ki jo je v Pahorjevi vladi prevzel Janko Goršek.

Sicer pa je kandidat za ministra Aleš Hojs, 58-letni gradbeni inženir, politično pot začel v stranki SKD, po združitvi SLS in SKD in poznejši ustanovitvi NSi pa jo je nadaljeval v slednji. Leta 2011 je na parlamentarnih volitvah kandidiral na listi te stranke, leta 2012 pa prevzel vodenje ministrstva za obrambo v drugi vlade Janeza Janše. Leta 2016 so ga iz NSi izključili, ker naj bi škodil ugledu stranke, na parlamentarnih volitvah 2018 pa je kandidiral na listi SDS. Je predsednik odbora za obrambo pri strokovnem svetu SDS, predsednik Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve in direktor Nova24TV.

O ministrski listi bodo poslanci glasovali v celoti. Glede na to, da ima nova koalicija zagotovljenih 47 glasov, bi bila zavrnitev liste presenečenje.

Predlog ministrske liste, ki jo je oblikovala koalicija strank SDS, SMC, NSi in DeSUS, je novi mandatar Janša v DZ vložil v petek pozno zvečer. Janša je poslancem v imenovanje predlagal sedem kandidatov iz kvote SDS, štiri iz kvote SMC, tri bi dobila NSi in dva Desus. Med manj znanimi kandidati pa sta denimo kandidat za ministra za javno upravo Boštjan Koritnik in kandidatka za ministrico za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.

COMMENTS

Wordpress (0)