(VIDEO) Seja Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi – Ko si nasproti sedijo Marjan Šarec, Damir Črnčec in Janez Janša – TOPNEWS.si

(VIDEO) Seja Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi – Ko si nasproti sedijo Marjan Šarec, Damir Črnčec in Janez Janša

(VIDEO) Seja Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi – Ko si nasproti sedijo Marjan Šarec, Damir Črnčec in Janez Janša

Današnja seja Sveta za nacionalno varnost v razširjeni sestavi, ko sta si nasproti sedla premier vlade v odstopu Marjan Šarec in mandatar za sestavo nove vlade Janez Janša ter med njima državni sekretar za nacionalno varnost Damir Črnčec, je dogodek že sam po sebi. Če pa obravnavajo temo, ki lahko prizadene vsakega državljana ne glede na politično orientacijo ali podporo eni ali drugi politični garnituri, kot je širitev koronavirusa, saj je praktično v treh urah od začetka seje Sveta do konca seje število okuženih iz 19 zraslo na 23, pa je seveda zadeva še toliko bolj vredna pozornosti.

Čeprav je, kot rečeno, seja Sveta za nacionalno varnost trajala dobre tri ure, ‘pa je vsaj po naših preverjanjih potekala v zelo konstruktivnem vzdušju brez klasičnega političnega konfrontiranja, ki je do sedaj spremljalo vse občutljive varnostne situacije. Tokrat je razprava potekala v presenetljivo konstruktivnem vzdušju in oba premiera bivši in aktualni sta skupaj stopila pred novinarje.

Janez Janša je izpostavil, da je Slovenija v tem trenutku v občutljivi politični fazi. »Imamo vlado, ki opravlja tekoče posle in imamo vlado, ki šele nastaja. Od petka naprej je vzpostavljena delovna komunikacija in mislim, da združujemo moči ter sodelujemo za to, da nobena priložnost za to, da spopad s koronavirusom v Sloveniji ne bi bil uspešen, ne bo zamujena,« je dejal Janša. Dejal je še, da je bila na seji Sveta za nacionalno varnost situacija osvetljena precej na široko in globoko in da je bolj jasno, »kaj lahko storimo v prihodnjih dneh.«

Komentiral je tudi vprašanje novinarke glede zapisa njegove soproge na tviterju, ki je navedla, da bi bilo treba zapreti vrtce in šole in ali meni, da je SNAV sprejel dovoljšnje ukrepe. “Moja žena je zdravnica in sama piše tvite. Tako da, ko boste imeli priložnost, jo lahko vprašate v zvezi s tem. Je pa seveda to tema, o kateri smo dolgo govorili na SNAV. Odločitev je bila že predstavljena, gre pa za ukrep, ki za sabo potegne mnoge korake in veliko teh korakov smo danes tudi osvetlili. Gre tudi za ukrep, ki za sabo potegne zdravstvena tveganja, še posebej, če se ga naredi tako, da ni pripravljen. Če bi ta ukrep sprejeli danes in bi to veljalo od jutri naprej: kam bi šli otroci v varstvo? Šli bi najbrž k dedkom in babicam, kategorijam, ki so najbolj izpostavljene in vprašanje je, kakšna bi bila korist od tega,” je dejal Janša in nadaljeval: “Če bi se bilo potrebno odločiti za ta ukrep, pomeni, da bo veliko tistih, kateri starši bodo ostali doma, še posebej pri otrocih do 10 let, kjer ne bo mogoče zagotoviti drugega varstva, to za sabo potegne tudi druge posledice in tu je treba pretehtati samoučinkovitost.

“Bo pa zelo verjetno treba sprejeti podoben ukrep vsaj za del Slovenije, če bo slika širjenja virusa šla v smer, ki se sedaj nakazuje. Ni pa nič gotovo,” je povedal Janez Janša in še dodal: “Kot že rečeno, sedaj je neka druga vlada, ki opravlja tekoče posle, tu so ministrstva, ki so odgovorna za to presojo, sam pa sem bil danes formalno na Svetu za nacionalno varnost v vlogi svetovalca.”

Po besedah predsednika vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca so na današnji seji Sveta za nacionalno varnost govorili o ukrepanju posameznih ministrstev. Ta, kot je dejal, imajo svoje načrte ukrepanja in so pripravljena na soočenje s koronavirusom.

Šarcu se zdi pomembno, da so ministri v odhajanju začeli sodelovati z novimi ministri, da bo prehod čim bolj gladek in da se zagotovi potrebno kontinuiteto. Ocenjuje, da smo trenutno v fazi, ko virus zaustavljamo na ravni, ko še ravnamo sorazmerno. Svet se bo ponovno sestal, ko bo za to potreba, je še povedal.

Med sprejetimi sklepi je tudi sklep, da se do nadaljnjega prekine izvajanje vseh preventivnih dejavnosti ZD Metlika, ZD Novo mesto, ZD Črnomelj. Splošna bolnišnica Novo mesto odloži vse nenujne specialistične preglede. Obravnava se le akutno zbolele in stanja, ki lahko pripeljejo do poslabšanja zdravstvenega stanja.

Vsi obiski pri osebnem zdravniku naj se izvajajo po predhodnem telefonskem dogovoru. Nujna stanja se obravnavajo po ustaljenem protokolu.

Delodajalce naprošajo, da za svoje zaposlene na podlagi priporočil NIJZ izdajo navodila o ravnanju. Delodajalce na področju Novega mesta, Črnomlja, Metlike in Bele krajine pozivajo, da delavce, ki so bolni oziroma kažejo znake akutnih respiratornih obolenj, opozorijo, da ostanejo doma in sledijo navodilom stroke. Svetuje se opravljanje dela na domu v čim večji možni meri in se odsvetuje nenujna službena potovanja. Na letališču Jože Pučnik se uvede sistem merjenja telesne temperature potnikov, ki pridejo v Slovenijo. Preuči se tudi uvedbo ukrepov na kopenski meji z Italijo.

Vse športne prireditve in druge dogodke nad 500 udeležencev se izvede brez gledalcev. Med njimi tudi Pokal Vitranc in izvedbo smučarskih skokov v Planici.Ministrstvo za finance takoj sprosti proračunske rezerve za nabavo osebne zaščitne opreme resorjem, ki bodo izvajali javno naročanje za potrebe v dani situaciji. Slovenija se pridruži nabavi preko evropskega javnega naročila pol milijona kosov zaščitnih mask. Vsi potniki, ki bodo prečkali mejo z Republiko Slovenijo bodo preko sms obvestila obveščeni o preventivnih ukrepih, ki veljajo v državi Sloveniji v zvezi s koronavirusom. Vsem gospodinjstvom v Sloveniji bodo preko Pošte Slovenije distribuirali tiskane letake z navodili o ukrepanju v zvezi s koronavirusom. Splošno zapiranje vrtcev in šol zaenkrat po oceni stroke in sveta še ni potrebno. Šole in vrtce se bo zapiralo po presoji in pojavu primera okužb na posameznem območju. Inšpekcijska služba ministrstva za zdravje bo vzpostavila dežurno službo 24/7, ki bo na terenu izdajala odločbe kršiteljem odredbe o prepovedi zbiranja na v javnih prostorih. Odredba o prepovedi zbiranja na javnih prostorih zaprtega tipa v Republiki Sloveniji se spremeni in sicer se iz meje 500 zniža na 100.

COMMENTS

Wordpress (0)