Ko Janez Janša in Marjan Šarec zamenjata vloge – Janša pomirja in svari pred paniko, Šarec zaradi Covida-19 sklical Svet za nacionalno varnost – TOPNEWS.si

Ko Janez Janša in Marjan Šarec zamenjata vloge – Janša pomirja in svari pred paniko, Šarec zaradi Covida-19 sklical Svet za nacionalno varnost

Ko korona virus zasenči menjavo vlade in predstavitev ministrov

Ko Janez Janša in Marjan Šarec zamenjata vloge – Janša pomirja in svari pred paniko, Šarec zaradi Covida-19 sklical Svet za nacionalno varnost

V tednu, ki prihaja, se bodo kandidati za ministre vlade Janeza Janše predstavili pred pristojnimi parlamentarnimi delovnimi telesi, vendar je dogajanje povezano z okužbami s korona virusom praktično zasenčilo vse ostalo. V ospredju je polemika med novo in staro politično garnituro o tem, ali je bil odziv oblasti na aktualne razmere ustrezen, predvsem pa, kdaj bi moral biti sklican Svet za nacionalno varnost.

Prav zahteva za sklic Sveta za nacionalno varnost, takrat še zaradi izbruha korona virusa v Italiji, kjer je bilo 16 okuženih, v Sloveniji pa nobenega, datira iz 22. februarja. Janša takrat še ni bil potrjeni mandatar za sestavo vlade. Bosta pa danes Janša in Šarec končno skupaj na svetu za nacionalno varnost.

Situacija se je od takrat popolnoma spremenila. Italija je imela 22. februarja 16 okuženih, toliko kot smo jih do včeraj našteli v Sloveniji, do včeraj pa je bilo v Italiji že 366 mrtvih, v Sloveniji na srečo nihče ni umrl.

Predsednik vlade, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je zaradi širjenja novega korona virusa za danes dopoldne sklical sejo Sveta za nacionalno varnost, kjer se bodo seznanili s trenutnimi razmerami. Pri gospodarskem ministru Zdravku Počivalšku pa se bodo danes sestali predstavniki slovenskih podjetij in razpravljali glede vplivov razmer na gospodarstvo.

“Ko smo presodili, da je trenutek pravi, smo ga sklicali. Seznanili se bomo z dosedanjim dogajanjem,” je na nedeljski novinarski konferenci pojasnil Šarec. Ocenil je, da se resorna ministrstva že zdaj ustrezno koordinirajo.

Zavrnil je kritike, ker Svet ni bil sklican že prej in da niso bili sprejeti ostrejši ukrepi za obvladovanje virusa. “Vsi smo v istem čolnu, ni čas za politiko,” je poudaril. Zagotovil je, da poslušajo in upoštevajo stroko ter da so v tem hipu vsi sprejeti ukrepi učinkoviti za preprečevanje širjenja okužbe z novim korona virusom. Družbena omrežja je tako okupirala polemika o pravočasnem ukrepanju in o odgovornosti.

https://twitter.com/kriznimenedzer/status/1235315630154362882

https://twitter.com/PietSw/status/1236749815658287112

»Za jutri sem sklical Svet za nacionalno varnost, ki se bo seznanil s tem, kakšna je situacija, upoštevamo navodila in priporočila stroke in ko bo situacija tako daleč, bomo lahko sprejeli nadaljnje korake, za zdaj še ni bilo razloga za razglasitev epidemije, če oziroma ko bomo epidemijo razglasili, pa se sproži državni načrt,« je povedal Šarec. Jutri se bodo seznanili, kaj ta načrt predvideva in kakšne so naloge ter dodal, da ukrepajo sorazmerno v skladu s tem, kar delajo druge države, seveda z izjemo Italije, ki je poseben primer.

Predsednik SDS in predsednik vlade Janez Janša pa je v petek pomirjal in dejal, da panika ob novem korona virusu ne koristi nikomur. Po njegovih besedah je panike manj, če imajo ljudje natančne informacije in odgovore na vprašanja. Dobra novica po njegovi oceni je, da se izbruh umirja na svojem izvoru, podobno je bilo tudi ob ptičji gripi in drugih epidemijah ter pandemijah. Meni, da se bo situacija obvladala, ne vemo pa še, kakšna bo cena. »Bo pa toliko manjša, čim bolj bomo nujne stvari naredili pravočasno in temeljito,« je pozval Janša.

COMMENTS

Wordpress (0)