(VIDEO) Zasebni MOSAD rešuje probleme bogatih naročnikov, vendar posla za Weinsteina v zvezi s spolnimi škandali v Hollywoodu zaenkrat niso uspešno opravili – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zasebni MOSAD rešuje probleme bogatih naročnikov, vendar posla za Weinsteina v zvezi s spolnimi škandali v Hollywoodu zaenkrat niso uspešno opravili

(VIDEO) Zasebni MOSAD rešuje probleme bogatih naročnikov, vendar posla za Weinsteina v zvezi s spolnimi škandali v Hollywoodu zaenkrat niso uspešno opravili

Obstaja zasebno izraelsko podjetje, s katerim se posvetujejo znane osebnosti, ki se zaradi varnosti ali javnega položaja znajdejo v posebno težkih ali tveganih situacijah, zato potrebujejo nasvete in storitve prave obveščevalne agencije.

Govorimo o Black Cube, civilni obveščevalni agenciji, na katero so se pred kratkim obrnili ljudje, kot je filmski producent Harvey Weinstein, ki ga je “pokopal” škandal #MeToo. Uporabniki storitev omenjene družbe so bili vključeni tudi v volilno kampanjo Hillary Clinton, ki jo je uničil škandal z njeno elektronsko-pošto.

Proceduralni dokumenti Harveya Weinsteina, ki so bili vloženi pred sojenjem 22. januarja, so razkrili vlogo, ki jo je imelo izraelsko varnostno podjetje Black Cube. Podjetje, ki zaposluje nekdanje izraelske agente obveščevalnih in tajnih služb, ima tudi vzdevek Zasebni Mosad. Družbo, katere častni predsednik je bil nekdanji izraelski obveščevalec Meir Dagan od leta 2002 do 2012, je Weinstein najel leta 2017, ko je izbruhnil hollywoodski škandal glede spolnega nadlegovanja, ki ga je spodbudila eksplozija gibanja #MeToo. V tem primeru je bila njegova naloga najti “elemente za diskreditacijo.” Weinstein se je obrnil na zasebni Mossad, da bi mu pomagal ovreči obtožbe.

Ehud Barak, nekdanji izraelski premier, ki je očitno prepričan v učinkovitost Črne kocke, je Weinsteinu svetoval, naj najame omenjeno izraelsko podjetje.

“Vprašal me je le za nasvet, ne da bi pojasnil, kaj potrebuje,” je pozneje pojasnil Barak, nato pa je bil na začetku sojenja objavljen razlog, ki nas popelje v drugo ameriško zgodbo.

Weinstein naj bi izraelskemu podjetju dal seznam ljudi, katerim je treba slediti, da bi zasebna obveščevalna služba lahko našle dokaze, s katerimi bi razveljavil sodbo. “Seznam je vseboval 91 imen,” je povedal vir iz obveščevalne družbe za BBC. Izbruhnil je škandal, ki je pripeljal do vkopa ameriške družbe, ki je hotela bolje razumeti, katere naloge je izraelsko podjetje opravljalo in v katerih primerih je odigralo vlogo “glavnega junaka”.

Podjetje Black Cube sta leta 2010 ustanovila dva nekdanja izraelska obveščevalca, Avi Yanus in Dan Zorella. Njen sedež je v Tel Avivu, zaradi njegove zanesljivosti pa je z njim vzpostavilo stik večje število tujih strank.

Na njegovem seznamu uporabnikov so razvpita imena obveščevalnih in kibernetskih služb ter notranjih in zunanjih varnostnih agencij, katerih glavna naloga je braniti Izrael. Zato so Črna kocka najeli tudi za izvajanje prikritih operacij med škandalom z demokratično kandidatko Hillary Clinton leta 2016.

Leta 2014 so se operativci Black Cube pojavili tudi v spisih, ki razkrivajo, da so bila njihova “prizadevanja” usmerjena v iskanje informacij o višjih uradnikih Obamine administracije, ki so sodelovali v tajnih pogajanjih s Teheranom. Bili so dobro obveščeni o iranskih jedrskih programih. Cilj te varnostne agencije nista bila nič manj in nič več kot takratni namestnik svetovalca za nacionalno varnost Ben Rhodes in svetovalec za nacionalno varnost Colin Kahl.

Po poročilih izraelskega tiska je operacijo odkril FBI. Seznam se lahko nadaljuje, vključno z “misijami”, ki jih je podjetje opravljalo v imenu ruskih, italijanskih, argentinskih, romunskih in celo izraelskih strank.

Leta 2019 so ljudje iz posebne enote 433 izraelske policije, specializirane za kibernetsko vohunjenje, opazili, da je nekdo, ki pozna poklic, šel tako daleč, da je poskušal vohuniti za njimi. Izkazalo se je, da gre za operativce Črne kocke, ki so zbirali informacije, da bi jih uporabili proti premierju Benjaminu Netanjahuju, ki ga izraelski pravosodni organi preiskujejo zaradi goljufij in korupcijskih zadev, znašel pa se je tudi v središču škandala z izraelsko opozicijo.

V Izraelu ni prvič, da so nekdanji Mossadovi vohuni uspešno vohunili za vlado in njenimi agenti. To je morda tudi razlog, zakaj je izraelska vlada v preteklosti sklenila pogodbo z zasebnim Mossadom glede opravljanja obveščevalnih nalog in zakaj ga izraelski starejši politiki priporočajo “starim” prijateljem, ki se znajdejo v težavah.

Kakor koli že, ko slišimo različne zgodbe o zasebnih vojaških podjetjih iz Združenih držav Amerike, v zadnjem času pa tudi iz Rusije, je Izrael šel še korak dlje in našel za svoje vrhunske obveščevalce, ki so trenutno upokojeni, edini posel, ki ga lahko opravljajo – vohunjenje. Samo da tokrat, ne z namenom ohranjanja nacionalne varnosti, ampak po naročilu bogatih, znanih in slavnih, ki so se “znašli v težavah”.

Če na začetku sojenja Harveyju Weinsteinu ne bi bile omenjene nekatere podrobnosti dela zasebnega Mossada v Združenih državah, ta zasebna obveščevalna agencija verjetno ne bi bila v središču pozornosti. Ker pa jo je delo popeljalo celo v Hollywood, smo takoj dobili zanimiv vohunski triler, katerega scenarij temelji na resničnih dogodkih.

COMMENTS

Wordpress (0)