(VIDEO) Zmago Jelinčič o nenavadnem rezultatu tajnega glasovanja o Igorju Zorčiču: “Šlo je za prvo subverzivno dejavnost oziroma za en majhen državni udar znotraj koalicije” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zmago Jelinčič o nenavadnem rezultatu tajnega glasovanja o Igorju Zorčiču: “Šlo je za prvo subverzivno dejavnost oziroma za en majhen državni udar znotraj koalicije”

(VIDEO) Zmago Jelinčič o nenavadnem rezultatu tajnega glasovanja o Igorju Zorčiču: “Šlo je za prvo subverzivno dejavnost oziroma za en majhen državni udar znotraj koalicije”

Sinoči so v državnem zboru po glasovanju o novem predsedniku državnega zbora Igorju Zorčiču še dolgo gorele luči.

Zorčiča je na mesto predsednika DZ v skladu s koalicijsko pogodbo predlagalo 48 poslancev nove koalicije SDS, SMC, NSi in DeSUS. Še pred glasovanjem so mu podporo izrekli tudi poslanci SNS in poslanca obeh manjšin. Glasovanje sicer te napovedane podpore ne odraža. Dobil je 48 glasov, 11 glasovnic pa je bilo neveljavnih.

Če bi Zorčiča podprlo vseh 26 poslancev SDS, 10 Poslancev SMC-ja, podporo mu je napovedal tudi Jani Möderndorfer, 7 poslancev NSi-ija, 5 poslancev Desusa, 2 poslanca manjšin in trije poslanci SNS, bi Zorčič moral dobiti 53 glasov, dobil pa jih je le 48. Kje je torej zmanjkalo pet glasov, se bo pokazalo šele v naslednjih dneh in mesecih, vendar so poslanci sinoči imeli svoje razlage, kaj se je zgodilo pri glasovanju o Igorju Zorčiču, kjer so poslanci dvignili 88 glasovnic, dva poslanca sta namreč manjkala, in sicer, poslanec SAB-a in poslanka SD-ja.

Po glasovanju je Zorčič dobil 48 glasov, zaradi česar so nekateri poslanci bodoče koalicije enostavno prebledeli.

11 neveljavnih glasovnic je po nekaterih predvidevanjih prispevala Levica in še dva druga poslanca. V kontekstu sinočnjega glasovanja sta sicer pomembna dva momenta, in sicer, da je mesto predsednika državnega zbora želela NSi oziroma Matej Tonin osebno in drugič, da je Zdravko Počivalšek iz igre izločil Mira Cerarja.

Seveda ne trdimo, da so v skladu s tem zmanjkali glasovi NSi-ja, ki ima sedem poslancev ali pa pet poslancev SMC-ja, vendar se je glede na izračune, po katerih bi moral Zorčič dobiti en glas več kot mandatar Janez Janša očitno nekaj zgodilo, kar bo predmet analiz oziroma, kar se bo pokazalo v prihodnjih mesecih ob drugih pomembnih javnih glasovanjih nove koalicije. Sinočnje glasovanje je bilo namreč tajno.

“Ja, v bistvu je Slovenska nacionalna stranka rešila gospoda Zorčiča, kajti brez naših treh glasov, on ne bi bil izvoljen za predsednika državnega zbora. Tako da lahko posumimo, da gre znotraj koalicije za en majhen državni udar. Subverzija, kajti koalicija bi morala enotno glasovati in v tem primeru bi morali dobiti vsaj 52 glasov,” je sinoči dejal Zmago Jelinčič.

Na vprašanje, kje so po njegovi oceni zmanjkali glasovi glede na to, da je bil po eni strani pretendent za to mesto tudi Matej Tonin, po drugi strani pa tudi Janša Sluga.

“Jaz mislim, da se je gospod Tonin pač sprijaznil s tem, bo minister za obrambo, čeprav sodim, da bi morda kdo drug bil boljši za to pozicijo, Tonin pa boljši za kako drugo pozicijo. Kar pa se tiče gospe Jane Sluga, pa si lahko mislim, da je bila bolj nagnjena k temu, da bi ona bila predsednica državnega zbora, saj je že v samem začetku marsikaj tega nakazala”, zaključuje Jelinčič.

Na vprašanji, ali domneva, da so tam zmanjkali glasovi, Jelinčič pravi, “da bo to sedaj težko ugotoviti točno, kdo je bil, ampak mislim, da se bo v mesecu ali dveh pokazalo, kdo je bil tisti, ki je bil proti”.

Glede na to, da je bilo 11 glasovnic neveljavnih, Jelinčič domneva, da je to v prvi vrsti Levica, poleg tega pa je hecno, da je gospa Bojana Močnik iz SD-ja prišla čestitat Zorčiču in da je o njem pela hvalospev, da je bil skoraj neokusen, tako zelo so se cedili ven sladkor, med in mleko in tako naprej. Prepričan pa sem, da je glasovala proti. To se pravi dvoličnost SD-ja”.

Po nekaterih informacijah naj bi celo Matjaž Han dejal, da bo Zorčiča tajno podprl. “Ja, res je, gospod Han je rekel, da bo glasoval za njega, ne vem. Dejstvo je, da je SNS rešila predsednika DZ”.

Sicer pa bo danes mandatar za sestavo nove vlade v državni zbor vložil listo kandidatov za ministre.

SMC bo poleg svojega predsednika Zdravka Počivalška (gospodarstvo) predlagala še Lilijano Kozlovič (pravosodje), medtem ko sta bili preostali dve imeni še sinoči predmet številnih špekulacij. Ministrstvo za izobraževanje naj bi prevzela Simona Kustec, javno upravo pa naj bi prevzela ena od poslank nekdanjega sklica SMC-ja. A odločitev naj bi sprejeli danes.

NSi bo poleg predsednika Mateja Tonina (obramba) in poslanca Jerneja Vrtovca (infrastruktura) predlagala še strokovnega sodelavca stranke Janeza Ciglerja Kralja (delo in družina).

Večino ministrskih kandidatov so v SDS izbrali, a sestava menda še ni dokončna. Na čelo kohezijskega resorja se bo predvidoma zavihtel Zvone Černač, ki so ga nekaj časa omenjali kot kandidata za notranjega ministra. A ta bo, potem ko je položaj kohezijske ministrice zavrnila kandidatka SLS, predvidoma Aleš Hojs. Nad financami naj bi bedel Andrej Šircelj, nad zunanjo politiko Anže Logar, nad okoljem Andrej Vizjak in nad kulturo Vasko Simoniti. Miro Petek pa naj bi prevzel ministrstvo za Slovence v zamejstvu in po svetu

V kmetijskem resorju ostaja predsednica Desusa Aleksandra Pivec, v zdravstvenega pa se bo vrnil Tomaž Gantar.

COMMENTS

Wordpress (0)