(VIDEO) Tonin na vprašanje, kako bo v novi vladi sodeloval z Alešem Hojsom, s katerim sta se na “trdo” razšla, odgovarja na kratko: “Profesionalno” – Pivčeva pa zagotavlja, da Tomaž Gantar tokrat ne bo odstopil – TOPNEWS.si

(VIDEO) Tonin na vprašanje, kako bo v novi vladi sodeloval z Alešem Hojsom, s katerim sta se na “trdo” razšla, odgovarja na kratko: “Profesionalno” – Pivčeva pa zagotavlja, da Tomaž Gantar tokrat ne bo odstopil

(VIDEO) Tonin na vprašanje, kako bo v novi vladi sodeloval z Alešem Hojsom, s katerim sta se na “trdo” razšla, odgovarja na kratko: “Profesionalno” – Pivčeva pa zagotavlja, da Tomaž Gantar tokrat ne bo odstopil

Predsednik SLS Marjan Podobnik, predsednica DeSUS Aleksandra Pivec, predsednik NSi Matej Tonin, predsednik SDS ter mandatar za sestavo vlade Janez Janša in predsednik DS Alojz Kovšca so danes že sedeli v prvih vrstah na posvetu v organizaciji DS o finančnem položaju slovenskih občin

Medtem ko mandatar za sestavo vlade Janez Janša ni dajal izjav, pa sta predsednica DeSUS-a Aleksandra Pivec in predsednik NSi Matej Tonin ob robu posveta pojasnila, da liste kandidatov za ministre iz vrst SDS še nista videla. Tonin in Pivčeva pa sta poudarila, da se v njunih strankah intenzivno pripravljajo na prevzem ministrskih resorjev.

Predvidoma bi listo ministrov lahko vložili že danes zvečer, a bodo imeli še pred vložitvijo pogovore s kandidati za ministre. Danes naj bi bila lista tekom dneva dokončna. Do konca dneva tudi nekako pričakujemo, da se jo vloži v postopke,” je dejala ob robu posveta o finančnem položaju slovenskih občin. “Mi se ravnokar pogovarjamo, da se bomo po pogovorih s temi bodočimi ministri in kandidati za ministre, ki bodo danes popoldan tekli sestali predsedniki vseh štirih strank, potrdili to listo in potem pričakujem, da bo do večera lista vložena.,” je dejal Pivčeva.

Na ugotovitev novinarjev, da na listi niso morda tako spektakularna imena, kot jih je predsednik vlade sprva napovedoval, ter da je med kandidati veliko poslancev, bivših ministrov, tudi Desus je dal ministra, ki je nekoč odstopil, pa se sedaj vrača, Pivčeva pravi, da popolne liste ministrov iz vrst SDS še ni videla, listo naj bi, po njenih besedah, še izpopolnjevali.

“Jaz moram priznati, da nisem videla še popolne liste imen, glede na to, da je baje nastajala še v nočnih urah in danes tekom dneva. Jaz mislim, da ni pomembno, ali gre za spektakularna ali nespektakularna imena. Jaz mislim, da gre predvsem zato, da so to imena, ki operativno zelo dobro poznajo svoja področja. Glede na to, da bo tudi mandat vlade precej kratek, če vzamemo še to v račun, da bomo v letu 2012 predsedovali Evropski uniji. Torej predvsem gre za to, da bodo to ljudje, ki lahko takoj začnejo z operativni delom, ki jim ni treba veliko spoznavanja in ne z delom na nivoju državne uprave in jaz mislim, da ima vsa tista imena, ki jih jaz poznam, več ali manj to obetajo. se pravi poznajo svoja področja in lahko začnejo s svojim delom takoj.

Zdaj kar se tiče naših imen, jaz sem že komentirala. Ni ključno samo to, da minister ima določeno znanje, kompetence in pa seveda tudi energijo, da naredi tisto, kar si zadamo kot svoje cilje v koalicijsko pogodbo. Ključno je, da ima pri tem podporo predsednika vlade, da ima podporo finančnega ministra. Zato smo tudi mi ves čas vztrajali, da preden pristopimo k podpisu pogodbe, da dobimo neke vrste garancijo, da bomo lahko tiste stvari, ki smo se jih dogovorili v tem obdobju, tudi izvedli. Ko smo to zagotovilo dobili, jaz mislim, da je situacija precej drugačna in da bomo lahko seveda tudi zapisano izvajali.

Na vprašanje, ali bo minister za zdravje Gantar zdržal ta mandat do konca, je Pivčeva dejala:

“Ja, ga bo zdržal, ker ima za to zagotovila, se pravi podporo. Mi smo največ čas posvetili usklajevanju koalicijske pogodbe v delu zdravstva in pa demografskih vprašanj. Tudi on sam je seveda to pogojeval s tem, da dobi podporo tako predsednika vlade, bodočega finančnega ministra, kot seveda tudi zagotovilo, da dobi spisek vseh drugih strank, ki v koalicijo vstopajo, da imamo enoten pogled. Veliko se je delalo na tem, veliko se je tudi selekcioniralo različnih idej. In jaz ne dvomim pri vsem tem, kar je bilo dogovorjeno, da se bomo vsi tega držali, in potem bo seveda to tudi možno izvajati, zato ne dvomim, da minister ne bi tega zdržal.

Pred tem se bodo predstavniki koalicijskih strank sestali s kandidati za ministre. Nato naj bi kandidate potrdili in listo tudi vložili v DZ, je pojasnila Pivčeva.

Tonin vložitev liste kandidatov za ministre pričakuje danes ali pa v začetku prihodnjega tedna. Dodal je še, da “še ne gori voda”. Formalno sicer s kandidati SDS še ni seznanjen.

“Mi vstopamo v to vlado s politično izkušenimi kandidati, ki resor, ki ga bodo prevzeli, tudi zelo dobro poznajo. Predvsem smo pa med seboj tesno povezana dobra ekipa”.

Na vprašanje, kako bo sodeloval s Hojsom, ki je, ko je odhajal iz nove Slovenije na račun Tonina, izrekel kar precej pikrih?

“Profesionalno”, je kratko odgovoril Tonin. Na vprašanje, kako komentira to, da bo on postal notranji minister, policija pa se ukvarja tudi s financiranjem stranke SDS in inštituta Nove 24, katerega direktor je, je Tonin odgovoril:

“To je pravo vprašanje za predsednika vlade. Jaz odgovarjam za naš del ekipe in kot sem dejal, vsa ta ekipa, ki jo predlaga NSi smo skupaj že od leta 2008 v političnih takšnih in drugačnih zgodbah. Tudi na resorjih, ki jih bomo prevzeli, smo dolga leta delali, tako, da mi Sloveniji ponujamo mlado energično ekipo, ki je politično izkušena in si želi delat za Slovenijo.”

Formalno uradno jaz še nisem seznanjen, kdo so kandidati SDS-a, zato tega tudi ne želim komentirati. Upam, da me razumete. Jaz pričakujem, da bo lista vložena danes, če pa ne danes, pa do začetka prihodnjega tedna. Rok je 14 dnevni. Tako, da še ne gori voda.

V NSi so že oblikovali celotne ekipe, izbrali so tudi že državne sekretarje. “Pripravljam se na zaslišanje, predvsem pa zdaj pospešeno oblikujem ekipo,” je Tonin dejal v izjavi za medije. Imen sekretarjev danes Tonin ni želel razkriti.

“Vsekakor se pripravljam zelo podrobno, pregledujem stvari na resorju, ki ga bom prevzel. Pripravljam se na zaslišanje, predvsem pa sedaj oblikujem pospešeno tudi ekipo, ker stvari, ki nas čakajo, so neprijetne, in potrebno bo zagristi v kislo jabolko, nenazadnje nas čaka tudi korona virus, kjer bo moj resor kar globoko vpleten v te stvari. Tako da tudi že danes preverjam, kaj se dogaja na področju s strani urada za zaščito in reševanje, kjer je uprava razdelila zaščitno opremo vsem tem gasilskim enotam širšega pomena tako, da določene stvari se premikajo. Seveda pa si želim, da bi se nam še bolj izboljšala komunikacija. Jaz imam celotno ekipo že oblikovano, je dejal Tonin in na vprašanje, kdo so to, je dejal “tega vam pa sedaj ne bom povedal”. Vsak minister si po zagotovilih Tonina sam zbira ekipo in državni sekretarji ne bodo iz različnih strank. Na vprašanje, ali imajo že vsi trije kandidati državne sekretarje, je Tonin dejal, da so sami zelo hitro oblikovali ministrsko ekipo zato, da imamo sedaj čim več časa za pospešeno oblikovanje ekipe. Ker časa za privajanje ne bo, takoj bo potrebno začeti delati, in če bomo šele z dnem, ko bomo imenovani, začeli oblikovati ekipo, potem bo to zgubljen dragocen mesec, ki pa si ga v teh okoliščinah ne moremo privoščiti.”

Novi predsednik DZ Igor Zorčič vložitev liste ministrskih kandidatov pričakuje danes, “nekje do osme, najkasneje devete ure zvečer”. Potekajo še zadnji pogovori s kandidati, tako na ravni strank, kot z mandatarjem Janezom Janšo, je še dejal ob robu kolegija DZ.

Seznam kandidatov za ministre v 14. slovenski vladi, ki ga je v državni zbor vložil mandatar Janez Janša. Na seznamu je 16 kandidatov in kandidatk iz koalicijskih strank SDS, SMC, NSi in DeSUS.

SDS

Vasko Simoniti – ministrstvo za kulturo

Anže Logar – ministrstvo za zunanje zadeve

Aleš Hojs – ministrstvo za notranje zadeve

Zvonko Černač – služba za kohezijo

Andrej Vizjak – ministrstvo za okolje in prostor

Helena Jaklitsch – urad za Slovence po svetu in v zamejstvu

Andrej Šircelj – ministrstvo za finance

SMC

Simona Kustec Lipicer – ministrstvo za šolstvo in izobraževanje

Zdravko Počivalšek – ministrstvo za gospodarstvo

Lilijana Kozlovič – ministrstvo za pravosodje

Boštjan Koritnik – ministrstvo za javno upravo

NSi

Jernej Vrtovec – ministrstvo za infrastrukturo

Matej Tonin – ministrstvo za obrambo

Janez Cigler Kralj – ministrstvu za delo

DeSUS

Aleksandra Pivec – ministrstvo za kmetijstvo

Tomaž Gantar – ministrstvo za zdravstvo

COMMENTS

Wordpress (0)