(VIDEO) Zakaj se Maša Kociper upravičeno “boji, da na tak način, dolgo več ne bomo imeli levo sredinske vlade”? – TOPNEWS.si

(VIDEO) Zakaj se Maša Kociper upravičeno “boji, da na tak način, dolgo več ne bomo imeli levo sredinske vlade”?

(VIDEO) Zakaj se Maša Kociper upravičeno “boji, da na tak način, dolgo več ne bomo imeli levo sredinske vlade”?

Le dober mesec po odstopu Marjana Šarca s funkcije predsednika vlade je državni zbor včeraj s prepričljivo večino dal mandat Janeza Janši za sestavo vlade. Glasov je bilo več kot dovolj. Poleg 47-tih poslancev nove koalicije sta izvolitev Janše podprla še poslanca narodnosti in trije poslanci Jelinčičve SNS. Novinarji, ki so spremljali dogajanje v parlamentu, so se včeraj bolj ali manj dolgočasili, saj so ob predvidljivosti dogodkov pravzaprav ostali brez pravega dela.

Čeprav so na hodnikih stavili, da bo Janez Janša zaključil uvodni govor z “Bog živi Slovenijo”, so se mnogi ušteli, saj je bil Janšev nastop pravo nasprotje tistega, kar so pričakovali novinarji. Edini, ki je klical na pomoč Boga je bil poslanec SD-ja Matjaž Nemec, ki je svoj nastop začel z besedami: “Tudi jaz želim vse dobro, pa ne toliko gospodu Janši, kot vsem nam – Bog nam pomagaj”.

Janša je v uvodnem nastopu deloval, “kot da mu je težko padlo”, ker mora prvzeti vlado in se “žrtvovtai za državo”. Nekateri politični analitiki so to ocenili kot, da “prve poteze kažejo, da se Janša zaveda teže naloge in zapletenosti situacije. Umirjen in preudaren nastop. Nobene evforije. Nobenih visokoletečih napovedi. Zdi se še vedno pripravljen na vse možne scenarije.”

Edino opozorilo, ki bi lahko skrbelo Janšo, je pravzaprav prišlo iz stranke SMC v nastopu poslanke Janje Sluga, za katero se je dolgo špekuliralo, ali bo sploh podprla vstop v Janševo koalicijo.

Janja Sluga je dejala: “Ampak, in na tem mestu vas (verjetno misli Janeza Janšo) pozivam, vi veste, kaj je za SMC sprejemljivo in kaj ne. In pozivam vas, da tega ne izkoriščate. Da se držimo tistega, kar se bomo dogovorili, da se držimo tistega, kar bo za vse sprejemljivo, da se držimo tistega, kar bo dobro za Slovenijo. Ker tisti trenutek, ko bo ta črta prestopljena, SMC-ja v tej zgodbi tudi ne bo več”.

Nekateri politični analitiki so v tem videli scenarij, da bo Janševa koalicija trajala do septembra in da bomo namesto na izredne volitve spomladi šli na volitve v jeseni letos. Vendar je po “medenih mesecih”, ki čakajo koalicijo, to bolj pobožna želja. Verjetno je bolj pomembno vprašanje, ne kakšni bodo odnosi v koaliciji oziroma vprašanje o moči opozicije, ampak bo za Janševo vlado bolj usodno to, kar je neslo vse dosedanje vlade doslej.
Omenjeno dilemo je na tviterju dobro definiral Božidar Novak.

https://twitter.com/NovakBozidar/status/1234576838296506369

Opozicija pri Janši ne bo velik problem, saj se je včeraj pokazalo, da je še vedno pri vprašanju, kdo je kriv za razpad Šarčeve koalicije. Glede na to, kar smo včeraj slišali v parlamentu, zamere med opozicijo očitno še niso čisto pokopane. Sploh SAB je zelo glasen in ne morejo čisto pozabiti in preboleti tega, kar se je dogajalo v Šarčevi koaliciji. Maša Kociper: “…Svojo odgovornost za desno vlado nosi tudi stranka Levica. Ta najprej po volitvah ni hotela, kot leva stranka, v levosredinsko vlado in ji je zelo kmalu, po komaj letu, odtegnila tudi glasove. Nato sta tako stranka Levica kot LMŠ, zavrnili pogovor o tako imenovani projektni vladi, ki bi omogočila sredinsko koalicijo, brez SDS, ki se jo mnogi tako bojite. Ko se je potem uresničila napoved o desni sredinski vladi, pa so v Levici pozivali k protestom. Očitno nekateri pozabljajo, da se vlada ne potrjuje na ulici, ampak v parlamentu in da vlada za uspešno delovanje potrebuje dovolj glasov. Če bi se tega zavedali, bi danes imeli levo vlado, ki bi imela 52 glasov, tako pa si na primer Levica, prizadeva zgolj za nove predčasne volitve, že četrte po vrsti, verjetno zato, da bi bili lahko po njih spet v opoziciji. Bojim se, da na tak način, dolgo več ne bomo imeli levo sredinske vlade”.

Ko smo že pri nastopih poslancev, bi bilo za zgodovino zanimivo izvedeti, kaj se je za štirimi stenami na Gregorčičevi dogajalo štirinajst dni pred odstopom Marjan Šarca na sestanku koalicije tik pred razpadom vlade, kar je v svojem nastopu omenja tudi poslanka Janja Sluga. Predvsem ostaja neodgovorejno, kakšen je bil predlog, ki je tako razjezil Marjana Šarca. Je bil to morda predlog, da se Šarec umakne s položaja na ministrsko mesto in svoj položaj prepusti nekomu tretjemu?

Janja Sluga: “Glede na to, da se danes ena zgodba zaključuje in druga začenja znova, naj mi bo dovoljeno mogoče malo za nazaj tudi pokomentirati stvari, ki jih doslej nismo javno in na glas komentirali. Namreč, za nami je eno obdobje manjšinske vlade, ki pa ji po vseh prepričanjih in tudi po prepričanju SMC-ja ni bilo potrebno zaključiti dela. Zakaj ne? Zato, ker je dejansko znotraj te sestave koalicije bilo tako, da so bili vsi koalicijski partnerji konstruktivni partnerji. Nihče od nas ni zapenjal po nepotrebnem, nihče od nas ni oteževal dela te manjšinske vlade, oteževala ga je zgolj in samo ena oseba. In to lahko verodostojno trdim. Večkrat sem bila prisotna v prostorih na Gregorčičevi, kjer smo sedeli koalicijski partnerji in vsakič znova ne glede na to, da tega nihče ni povedal na glas, smo bili začudeni nad načinom komunikacije, ki je potekala v tistih prostorih. Na zadnje je bilo to kakšen teden ali dva pred samim odstopom predsednika vlade, kjer je bila na mizi ena zelo konstruktivna pobuda koalicijskih partnerjev, ki se je meni zdela zelo pomembna, ki se je zdela zelo pomembna za prihodnost Slovenije, ki se je zdela zelo pomembna z vidika ukrepanja glede na dejansko stanje, ki se je zgodilo in bi zagotovo bil predsednik vlade tisti, ki bi moral ukrepati.

Vendar je bil odgovor na to pobudo koalicijskega partnerja meni osebno nerazumljiv, toliko jeze, besa, cinizma, neprimernega označevanja, nestrpnega govora in očitkov vsem koalicijskim partnerjem za nazaj, kot ga je bilo v tistih nekaj minutah izrečenih za tisto mizo, moram povedati, da sem vmes zastavila vprašanje našemu predsedniku, kako vi to zmorete. Namreč, mislim, da se lahko strinjamo, da nikjer v nobeni službi, v nobenem podjetju ne moreš izbirati svojih sodelavcev, zagotovo pa tiste, ki jih imaš, moraš spoštovati, se moraš do njih na primeren način obnašati in tisti, ki je vodja, mora ta kolektiv voditi, voditi primerno, voditi spoštljivo…”

COMMENTS

Wordpress (0)