(VIDEO) Prvi odstopi še pred glasovanjem o bodočem predsedniku vlade Janezu Janši. V SDS-u računajo na več kot 50 glasov podpore mandatarju – TOPNEWS.si

(VIDEO) Prvi odstopi še pred glasovanjem o bodočem predsedniku vlade Janezu Janši. V SDS-u računajo na več kot 50 glasov podpore mandatarju

(VIDEO) Prvi odstopi še pred glasovanjem o bodočem predsedniku vlade Janezu Janši. V SDS-u računajo na več kot 50 glasov podpore mandatarju

Dejan Židan je medijem obrazložitev odstopne izjave z mesta predsednika Državnega zbora, ki jo bo prebral predvidoma ob koncu današnje seje Državnega zbora. Tako naj bi še nocoj takoj po glasovanju o predsedniku vlade glasovali o novem predsedniku državnega zbora, ki naj bi postal Igor Zorčič, vodja poslanske skupine SMC.

Vstop v vlado Janeza Janše so že pred tem spremljali tudi nekateri odhodi. V ponedeljek je iz SMC izstopil njen prvi predsednik Miro Cerar, kar pa po Zorčičevih trditvah nikakor ne bo vplivalo na odločitev poslancev SMC glede podpore mandatarju Janši. Spomnil je, da so glede tega obširno razpravljali v stranki in na njenih organih tudi sprejeli odločitev, da bodo Janšo podprli.

Na očitke Cerarja pa je Zorčič odgovoril: “Ne bom pral perila v javnosti s komer koli. Čas bo pokazal svoje”. Prav tako ni želel odgovoriti, ali je Cerarjev izstop iz stranke posledica odločitve predsednika stranke Zdravka Počivalška, da ga ne bo predlagal za predsednika DZ.

Sicer pa v državnem zboru ob današnji napovedni več kot osem urni razpravi ni zaznati pretiranega navdušenja, razen morda med poslanci SDS-a, niti pri bodočemu mandatarju Janezu Janši, ki je v uvodnem nastopu brez pretirane evforije kot, da bi bi mu bila oblast bolj vsiljena in da si pravzaprav niti ni pretirano želel odgovornosti. Vendar je bil to samo uvodni nastop, ki ne daje pravega vtisa.

Po Janševih besedah so stranke prihodnje koalicije v koalicijski pogodbi izhajale iz aktualnega položaja v Sloveniji oziroma dejstva, da je dosedanji premier Marjan Šarec s svojim odstopom povzročil vladno krizo. Po Šarčevem odstopu so po njegovih besedah SDS, SMC, NSi in DeSUS dogovorile novo koalicijsko pogodbo za blaginjo Slovenije, ki bo temelj vladnega programa. Tega bo Janša, kot je napovedal, predstavil v naslednji fazi, ko bo predložil ministrsko listo, če bo danes potrjen za mandatarja.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1234821373488439296

Sicer pa je v razpravi bilo več govora o tem, kdo je kriv za razpad vladne koalicije in kdo je omogočil, da se je Janez Janša vrača na oblast. Tako je vodja poslanske skupine SAB Maša Kociper med drugim zadevo primerjala z šahovsko igro

“Kraljev gambit, šahovska otvoritev, v kateri beli igralec žrtvuje kmeta v zameno za hiter razvoj igre. Danes jo na mojstrski ravni vidimo le redko, saj splošno velja, da belemu ne prinese pričakovane koristi. S to šahovsko prispodobo, je dogajanje v zadnjih tednih opisal eden od članov naše stranke. Marjan Šarec – beli, je rekel, je žrtvoval vlado, v tem primeru kmeta, v zameno za hitre predčasne volitve. Računal je namreč, da črni – Janez Janša, ne bo v dovolj ugodni poziciji, da bi mogel odigrati partijo. A izkazalo se je, da je Janez Janša boljši šahist, predvsem tak, z več potrpežljivosti in živcev.

Pravzaprav je po umiku Levice iz levosredinske koalicije lahko samo čakal, da bo beli naredil napako – in jo je. Predsednik Šarec je odstopil, brez da bi dosegel dogovor o predčasnih volitvah, z dovolj velikim številom parlamentarnih strank in odstopil je, brez da bi pred tem vsaj poskušal konsolidirati svojo koalicijo in nadomestiti izgubljene ministre. Položil je kralja in črni je vstopil v igro. In to potem, ko je bil sprejet dvoletni proračun, najobsežnejši v zgodovini naše države in potem, ko so bili končno pripravljeni nekateri najnujnejši zakoni, ki jih naši ljudje nujno potrebujejo za reševanje nekaterih največjih problemov: Zakon o dolgotrajni oskrbi, državna poroštvena shema za mlade in prekarce, Stanovanjski zakon, celovit zakon o prenosu dopolnilnega zavarovanja in novi volilni zakon, ki bi volivcem končno omogočil, da bi imeli več vpliva na izvolitev poslancev.

S svojim odstopom je predsednik Vlade praktično ustavil sprejemanje vseh teh zakonov in spravil državo v veliko politično nestabilnost. Posledica vsega skupaj je, da bomo po samo letu in pol, danes ponovno odločali o novem predsedniku vlade in že zopet o naslednji vladi pod vodstvom Janeza Janše. In čeprav so te dni vse osti in kritike uprte v stranko SMC in Desus, ki, da sta prelomili besedo svojim volivcem in zato jim bodo sodili njihovi volivci, je treba povedati, da so se problemi začeli že mnogo, mnogo prej,” je med drugim dejala Kociprova.

Kociprovi je odgovarjal Brane Golubovič vodja poslanske skupine LMŠ: “V Listi Marjana Šarca se zavedamo, da sami brez vseh partnerjev v vladi ne bi mogli narediti ničesar. Kar smo naredili smo naredili skupaj in to spoštujem ter cenimo. Marsikje so sodelovale tudi opozicijske stranke ene več druge manj tudi SDS pri marsikaterem zakonskem predlogu. Na žalost se je ta ubranost izgubila. Zakaj? O tem je bilo že veliko povedanega, ker je na dveh stolih težko sedeti. Po odstopu smo pričakovali volitve, ni nas bilo strah, saj država v dobrem stanju proračuna za leti 2020 in 2021 sta sprejeta, državni sistemi delujejo a do njih ni prišlo, zato naj se vrnem v pogledu naprej. V Listi Marjana Šarca smo še vedno prepričani, da so temelji za razvoj države in družbe jasni: sodelovanje, vključevanje, enakopravnost, soočanje idej. Vse našteto je možno le ob kulturnem in strtem dialogu ter ob spoštovanju vseh in vsakogar brez podrejanj. Predsednik Republike je v svojem pozivu izpostavil, da sta dialog in sodelovanje brez slehernega izključevanja nujna. Ima prav, če se tega vsi zavedamo ter se zavedamo, da so nekje smeje sprejemljivega. Iskreno sodelovanje ne more zrasti na polju prežetem s humusom nenehnih zaničevanj in porogljivosti, diskreditacija in laži, sovraštva in žalitev, ustvarjanja izrednih razmer in netenja strahu celo več. Ko spremljamo nekatera dejanja ter beremo zapise kandidata ali njegovih poslancev je to sodelovanje za nas pogosto nedopustno”.

Danes odločamo o tem, ali naj Janezu Janši podelimo nov, še tretji mandat za sestavo vlade. Že vnaprej lahko rečem, da bo to civilizacijski polom, a gremo po vrsti”, je svoj uvodni nastop začel Luka Mesec, koordinator Levice, ki se je v nastopih največkrat omenjala kot glavni krivec za razpad levosredinske vlade Marjana Šarca:

“Danes namreč ne glasujemo samo o tem, ali naj bo Janez Janša še tretjič predsednik vlade, odločamo o tem, ali mu boste, še tretjič, dali mandat, za poskus obračuna s prostitutkami, »piškotkarji«, krivosodjem, resnico. Zdravko Počivalšek na tviterju sicer miri, da bo tokrat vse drugače, saj, kot pravi, to ne bo koalicija ene stranke – kot da je kdaj bila – kot tudi ne koalicija enega predsednika – kot da je kdaj bila – pač pa koalicijska vlada, v kateri se bo delalo s konsenzom in upoštevanjem vseh štirih partneric.

Aha, njen bodoči predsednik medtem o svojih nasprotnikih že piše kot o ljudožercih, v časopisu Dnevnik pa sicer za enkrat še šaljivo, žuga s poseganjem v njihovo uredniško politiko. Že v četrtek bomo obravnavali poskus vzpostavljanja naborniškega sistema, kjer bomo zagotovo, kot razlog za to vzpostavitev, poslušali, da je treba našo mladino vpoklicati, jih oborožiti s puškami in poslati na mejo, nad begunce, ki prihajajo. Grožnje direktorici so padale, še preden ste ga ustoličili in le počakajte, da nastavi svojega ministra kulturo, oh, kako naivno ste mu to mestu prepustili, pa se bo začelo označevanje stranki SDS neljube civilne družbe in nevladnih organizacij za tuje agente, preganjanje neposlušnih novinarjev, pretvarjanje medijev v lastna trobila.

Vse pod kontrolo, SMC imate vse pod kontrolo. Razumem, da danes tako mislite, a verjemite, še zdaleč niste prvi liberalci na svetu, s takim zmotnim prepričanjem. Ampak vi, vsak od vas osebno, bo odgovoren, da boste Slovenijo izpostavili nevarnosti, da gre po poti madžarskega zdrsa v diktaturo. Za to danes prevzamete osebno odgovornost. Sam in kolegi v Levici nikakor nočemo živeti v strahu, panike, preganjavice, lova na čarovnice. Enako nočemo živeti v svetu izsiljene izbire med Janšo ali pa sredino, ki mu je postajala vse bolj podobna. V Levici bo, jasno, vseh 9 glasov proti podelitvi mandata za sestavo Vlade Janeza Janše, a če mandat vseeno dobi, pa moramo tisti, ki bomo zdaj v opoziciji, presekati ta preklet začaran krog rok, ki rišeta druga drugo. Zato ne sme biti naš edini cilj nasprotovanje Janši, še pomembnejši cilj je izgradnja alternative, ki bo vredna svojega imena…”

Janez Janša je v svojem odgovoru na razprave poslancev največ zanimivo ni namenil Luki Mescu in Levici, ampak vladajoči LMŠ:

“Moram reči, da ne razumem žolča, ki je bil tukaj zlit s strani vodje poslanske skupine LMŠ. Poglejte, Slovenska demokratska stranka, pa mislim, da tudi nobena od teh strank, ki smo sedaj podpisale koalicijsko pogodbo, vaše vlade ni porušila. Mi smo bili do te vlade, če pogledate statistiko, bom rekel, izjemno tolerantni. Slovenska demokratska stranka ima dovolj poslancev, da vsak teden skliče izredno sejo, dovolj poslancev, da vloži interpelacijo, ustavno obtožbo, karkoli. Koliko interpelacij smo vložili v tem času? Bistveno manj, kot bi bilo potrebno, po mojem mnenju, eno samo. Povejte še kakšno obdobje v parlamentarni zgodovini, kjer je bilo tega malo, ker pač smo bili kritični do vlade, smo vseeno upoštevali dejstvo, da vlado vodi stranka, ki je nastala, ki nima še nobenih izkušenj, dali smo ji čas in tako naprej. In zagotovo mi ali pa vsa opozicija dosedanja ni razlog za padec vlade. Poglejte, prvi žebelj v krsto te vlade je zabila Levica, nad koalicijska stranka, ki je pač umaknila podporo, in to vsem na očeh in to vsi vemo. Zadnji pa sam predsednik vlade, ki je pač odstopil na način, kakršnega doslej v zgodovini parlamentarnih demokracij še nikoli nismo videli. Ni vezal zaupnice na neko rešitev, na imenovanje ministra, na nek ukrep. Ni predstavil neke težke reforme in na to vezal zaupnico in bi to padlo in bi bilo razumljivo. On je enostavno skočil v prazen bazen. Poglejte, za to ne kriviti nas, res, ne kriviti nas. Niti dosedanjih koalicijskih partnerjev, ker so bili ob tem skoku enako presenečeni, kot smo bili mi. Tako, da res ne razumem tega žolča, ki je bil zlit na nas. Gospod Golubovič, če ste vi tako povezovalni, tako strpni, mi pa tako nestrpni, pa nepovezovalni, izključevalni, zakaj vam ni ratalo. Zakaj potem s to strpnostjo povezovalnostjo, humanitarnostjo, oh in sploh, niste obdržali niti 10 % kabineta predsednika vlade po enem letu, niti pač, bom rekel, koalicijskih partnerjev, kjer so oni vztrajali, bom rekel, zadnjega zamaha s katerim je bila puška vržena v koruzo. Tako da, ne nas obtoževati zato, res. Mi smo sicer verjeli, da pač takšna kompozicija ne bo zdržala mandata. Ni pa tudi na naši strani nihče pričakoval, bom rekel, tega skoka v prazen bazen”!.

Prišlo je tudi do pranja umazanega perila med SMC in LMŠ, kjer je Janja Sluga poslanka SMC prišla na dan z nekaterimi pikantnimi podrobnostmi delovanja Šarčeve koalicije.

Glede na to, da se danes ena zgodba zaključuje in druga začenja znova naj mi bo dovoljeno mogoče malo za nazaj tudi pokomentirati stvari, ki jih doslej nismo javno in na glas komentirali. Namreč, za nami je eno obdobje manjšinske vlade, ki pa po vseh prepričanjih in tudi po prepričanju SMC-ja ji ni bilo potrebno zaključiti dela. Zakaj ne? Zato, ker je dejansko znotraj te sestave koalicije bilo tako, da so bili vsi koalicijski partnerji konstruktivni partnerji. Nihče od nas ni zapenjal po nepotrebnem, nihče od nas ni oteževal dela te manjšinjske vlade, oteževala ga je zgolj in samo ena oseba. In to lahko verodostojno trdim. Večkrat sem bila prisotna v prostorih na Gregorčičevi, kjer smo sedeli koalicijski partnerji in vsakič znova ne glede na to, da tega nihče ni povedal na glas, smo bili začudeni nad načinom komunikacije, ki je potekal v tistih prostorih. Na zadnje je bilo to kakšen teden ali dva pred samim odstopom predsednika vlade, kjer je bila na mizi ena zelo konstruktivna pobuda koalicijskih partnerjev, ki se je meni zdela zelo pomembna, ki se je zdela zelo pomembna za prihodnost Slovenije, ki se je zdela zelo pomembna z vidika ukrepanja glede na dejansko stanje, ki se je zgodilo in bi zagotovo bil predsednik vlade tisti, ki bi moral ukrepati. Vendar je bil odgovor na to pobudo koalicijskega partnerja meni osebno nerazumljiv, toliko jeze, besa, cinizma, neprimernega označevanja, nestrpnega govora in očitkov vsem koalicijskim partnerjem za nazaj, kot ga je bilo v tistih nekaj minutah, izrečenih za tisto mizo, moram povedati, da sem vmes zastavila vprašanje našemu predsedniku, kako vi to zmorete. Namreč, mislim, da se lahko strinjamo, da nikjer v nobeni službi, v nobenem podjetju ne moreš izbirati svojih sodelavcev, zagotovo pa tiste, ki jih imaš, moraš spoštovati, se moraš do njih na primeren način obnašati in tisti, ki je vodja, mora ta kolektiv voditi, voditi primerno, voditi spoštljivo, upoštevati različna mnenja in biti konstruktiven. Žal, žal, gospod Šarec tej nalogi ni bil kos niti v enem od teh primerov, ki sem jih navedla. Žal ne. In takrat je bila tudi opazka našega predsednika, da seveda na tak način zadeva ne more dolgo trajati in izkazalo se je za resnično.”

Levica je obračunavala tako z Janšo kot politično sredino. Miha KordišLevica: Hvala za besedo, predsedujoči.

Očitno bomo od danes naprej na mestu predsednika vlade gledali Janeza Janšo, v njegovi senci pa skrajno desno vlado. Ampak vsakič, ko bomo tega predsednika vlade in to vlado pogledali se moramo zavedati naslednje. Ne glede na to, kako si danes politična sredina pere roke ali vzklika ne, je skrajna desna vlada v nastajanju zrcalna podoba te skorumpirane politične sredine in ne njeno diametralno nasprotje, kot bi nekatere stranke rade prikazale.
V zadnjih dveh mandatih je namreč prišlo do praktično popolnega zlitja politične sredine s politikami SDS. Posebej intenzivno se je začelo v prejšnjem mandatu, ko smo dobili vlado Mira Cerarja. Kaj je Vlada Mira Cerarja počela? Na mejo je postavljala rezilno žico, privatizirala je, sesuvala zdravstvo, napadala revne, kršila delavske in socialne pravice. V praktično vseh točkah je posvojila v izvedbi program, ki ga je iz desne opozicije diktiral Janez Janša. Potem so se leta 2018 zgodile volitve in prišla je nova vlada, vlada Marjana Šarca. Ta vlada je začela precej obetavno z obratom na levo, ampak se zelo hitro tudi ujela nazaj v uzance stare politike. Nadaljevala je približno tako, kot je cela štiri leta delala njena predhodnica. Posvojila je pa še nekaj novega z desne klopi. Posvojila je tehnologijo vladanja janšizma. Kaj mislite, da je v kabinetu predsednika vlade počel Damir Črnčec? Tam je bil zato, da pomaga vzpostaviti kontrolo nad obveščevalnimi aparati države, da pomaga izvesti kadrovski juriš na Telekom in druga podjetja in podsisteme v državni lasti. Spomnimo se, kako se je predsednik vlade Marjan Šarec obnašal v parlamentu, derogacija zakonodajnega telesa, ki mu je dal mandat in ki ga je postavil. Norčevanje. In nenazadnje, kako je delala ta zadnja vlada, poglejmo SD-jevega ministra za kulturo, ki praktično do zadnjega izvaja kadrovski cunami na področju kulture po strankarski liniji. Ko se ga pa v državnem zboru pokliče na odgovornost, pa zmerja, žali novinarje, laže, zavaja, potvarja, skratka, naravnost iz naslovnice janšistične nove 24TV. Gospe in gospodje iz politične sredine, ne glede na to, ali si danes perete roke ali vzklikate ne, SAB, LMŠ, SD, Desus, SMC, Janez Janša je to, kar se pokaže v političnem zrcalu, ko se vi sami pogledate vanj. Ni vaše diametralno nasprotje, ampak vaša politična dovršitev. In potem, ko smo imeli dve, tri vlade slabih političnih ponaredkov desnice, sedaj prihaja original. Depresivno – ja, presenetljivo – niti najmanj. Danes Janezu Janši niti ni potrebno kaj dosti posebnega, da se usede na oblast. Vladni fotelj je ukrojen po njegovi meri in ukrojili ste ga vi in ta skorumpirana politična sredina, ne glede na to, kako se zaklinja danes, pohoda skrajne desnice na oblast ne more ustaviti. Ustavi ga lahko samo levica. In do konca mandata bomo naredili vse, kar lahko in s to politiko bomo tudi nadaljevali, dokler kapitalizma ne presežemo, preidemo v demokratični in ekološki socializem, ki prime koreniko problema. Odpravi pogoje, v katerih sploh lahko izrašča skrajna desnica in levica, je edina sila, ki se lahko vzpostavi kot resen akter zaviranja, nasprotovanja, preprečevanja skrajne desnice. Skorumpirana politična sredina, vi, gospe in gospodje, ki ste tretja vlada Janeza Janša, omogočili, to zagotovo niste. Glasoval bom proti temu, da Janez Janša sestavlja vlado”.

Marko Bandelli je obračunal tako z Levico kot tudi z Šarcem:

“Ja, danes, smo tukaj v tej poziciji, odgovornosti so pa tudi jasne. Jaz sem večkrat tudi povedal, na koga je treba kazati prst, da smo danes tukaj, v tej situaciji, kakršni smo. Nimam nobenega problema povedati in še enkrat bom ponovil – absolutno krivec je Levica, ker ni znala biti kooperativna in to vemo sami. Z njihovimi zahtevami, so hoteli, da bi v šestih mesecih bil rešen projekt 4 leta, to se pravi, to ne gre, na tak način se ne dela in na tak način se ne sodeluje. Seveda, drugi krivec, ne moremo reči, kot da je odstopnik, predsednik vlade – on je kriv, ni vlada padla, ampak, on je odstopil, ker so mu odšli vsi najožji sodelavci in to je treba povedati. Krivi so, se pravi, ona dva. In na to, jaz bom vedno trdil in vedno bom na to tudi govoril.

Zdaj smo imeli manjšinsko vlado. Ja, seveda, manjšinska vlada je težka vlada, ampak je tudi verjetno dostikrat tudi priložnost, priložnost predvsem za opozicijo, ker praktično nobenega zakona ne moreš ti sprejeti, če ne dobiš večino glasov. Tukaj, saj pravijo, da je dostikrat opozicija, bodisi ena, kot druga, bi lahko z amandmaji in z drugimi zadevami, tudi izkoristila priliko, do določene spremembe predstavljenih zakonov, ampak tudi to, ni bilo v redu, potem je prišlo do zgodovinskega odstopa, če bomo tako rekli, ne. Zakaj je bil ta odstop? Jaz se tudi osebno sprašujem sam s sabo, pa tudi govorice čujem, ali je to res, so bili ti razlogi odstopa. On je bil ene trikrat zaslišan na tak in drugačen način. Seje KNOVS-a so tudi bile. Kar naenkrat potem je prišel ta odstop, zato sem se tudi vprašal, ali je bilo kaj drugega v ozadju morda, ampak to so samo razmišljanja”.

COMMENTS

Wordpress (0)