(VIDEO) Kakšno je pravo ozadje Cerarjevega odstopa iz stranke, ki je imel ves čas pogajanja na mizi vodenje parlamenta, vendar je to vztrajno zavračal. Na koncu pa si je premislil, vendar ni bilo več na voljo – TOPNEWS.si

(VIDEO) Kakšno je pravo ozadje Cerarjevega odstopa iz stranke, ki je imel ves čas pogajanja na mizi vodenje parlamenta, vendar je to vztrajno zavračal. Na koncu pa si je premislil, vendar ni bilo več na voljo

(VIDEO) Kakšno je pravo ozadje Cerarjevega odstopa iz stranke, ki je imel ves čas pogajanja na mizi vodenje parlamenta, vendar je to vztrajno zavračal. Na koncu pa si je premislil, vendar ni bilo več na voljo

Ozadje današnjih dramatičnih dogodkov pred jutrišnjim glasovanjem o mandatarju Janezu Janši, ko se je odzval ustanovitelj SMC-ja in dramatično izstopil iz stranke, ker mu Počivalšek sinoči ni bil več pripravljen prepustiti mesta predsednika parlamenta. Miro Cerar je imel ves čas pogajanj o novi vladi na mizi ponudbo o vodenju parlamenta do prejšnjega torka oziroma do sveta stranke, kjer Cerarja ni bilo, ker se je dan dlje od uradnega obiska zadržal v Grčiji. Na pogajanjih je bilo SMC-ju ponujeno ali pet ministrskih mest ali pa štiri ministrska mesta plus mesto predsednika parlamenta. SMC je namesto petih ministrskih mest vzel slednje, se pravi, štiri ministrska mesta plus vodenje parlamenta, ki je bilo od vsega začetka ponujeno Miru Cerarju. Vendar je Cerar v času pogajanj o novi koaliciji vztrajno zavračal, da bi prevzel vodenje parlamenta, ki mu ga je ponujal Počivalšek. Mesto predsednika parlamenta mu je bilo ponujeno vsaj trikrat in trikrat je to možnost Cerar zavrnil, Na koncu je sicer dejal, da bo o tem razmislil, vendar šele potem ko je bila koalicijska pogodba že podpisana in mesta razdeljena.

Cerar si je po tem, ko je Janševa vlada postala realnost, očitno premislil in se sinoči dobil s Počivalškom, vendar mu je Počivalšek razložil, zakaj mu mesta vodenja parlamenta ne more več dati, kar je očitno tako razjezilo Cerarja, da se je odločil za dramatično odstopno izjavo. Sinočnji sestanek, ki naj bi trajal zgolj šestnajst minut, na katerem je bilo zaradi tega precej hude krvi in so padale težke besede.

Kot je Cerar povedal novinarjem, danes izstopa tudi iz stranke, ki ji je posvetil zadnjih šest let in zanjo zastavil ime. “To ni več Stranka modernega centra, ni več moja stranka, ni več verodostojna v uresničevanju svojih vrednot. Njeni poslanci so pozabili, kdo jih je izvolil,” je še dodal Cerar.

Cerar je ob tem dejal, da pričakuje, da bodo njegovo odločitev skušali diskreditirati, “kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika stranke Zdravka Počivalška, da bi vodil državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi. K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci. Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov.”

Cerar je s tem vendarle priznal, da je bil pripravljen prevzeti mesto predsednika parlamenta. Počivalšek in Cerar naj bi se sestala že v petek zjutraj, ponovno pa kot rečeno tudi v nedeljo zvečer. Počivalšek je danes dejal, da je Cerarju pojasnil razmere v stranki, ki je pred težko nalogo konsolidacije stranke. Zato mu je odrekel podporo in ga ni nameraval predlagati za predsednika DZ. S tem, da Cerar prevzame vodenje parlamenta se na koncu niso strinjali niti v poslanski skupini, saj je Cerar ves čas nasprotoval vstopu SMC-ja v Janševo vlado.

Na izstop se je odzval predsednik stranke SMC Zdravko Počivalšek, kateremu je Cerar sicer že nedavno poslal pismo, v katerem je izrazil nezadovoljstvo nad ravnanji vodstva stranke in nad morebitnim povezovanjem z Janševo SDS. Počivalšek je sicer minuli teden napovedal, da se bo s Cerarjem sestal, ni pa izključil možnosti, da bi Cerar lahko postal predsednik državnega zbora. “Kaj bo počel on, bo sporočil sam,” je še povedal v četrtek. Na izstop se je danes odzval: Zdravko Počivalšek : “Z ustanoviteljem stranke in njenim prvim predsednikom MC sva se dobila in pogovoril. Pojasnil sem mu svoje videnje razmer v stranki. SMC je po dolgotrajnem obdobju notranjih trenj, sistematičnih napadov in po obdobju, ko je bil SMC krivde za vse,kar gre v državo narobe, pred izjemno težko nalogo konsolidacijo te stranke. Mi pač ostajamo socialno liberalno in trajnostno tako kot smo bili tudi v bodoče, seveda pa želimo biti pri odločitvi o tem kako iti naprej enotni in usklajeni vsaj približno v smeri v katero gremo. Konsolidacija stranke se ne more narediti , če se vedno znova vračamo nazaj v zgodovino, kar je bilo je bilo. Jaz želim prevzeti in bom prevzel popolno odgovornost za vse to kar bo v bodoče. In v tej luči sem Miru Cerarju pojasnil svojo odločitev, da ga ne bom predlagala za predsednika državnega zbora. Ta odločitev je bila težka , ampak nujna kajti moramo it naprej in šli bomo naprej. Vseh ostalih zadev, ki so notranja zgodba stranke ne bom pojasnjeval.”

Poslanci SMC se za zdaj še niso odzvali na izstop, tako Janja Sluga kot Igor Zorčič nista želela stopiti pred medije. Je pa spregovoril Jani Möderndorfer, ki je dejal: “Veste, ko je nekaj konec, se niti ne splača več komentirati.” O potencialnem svojem izstopu pa: “Najprej bom uporabil vsa sredstva, ki jih lahko, dokler sem poslanec.”

Premier v odhajanju Marjan Šarec je Cerarjevo potezo komentiral: “SMC je suverena stranka, je pa pomenljivo, če tisti, katerega ime je stranka dolgo nosila, izstopi. Gospod Cerar je pokazal svojo verodostojnost in da se drži tistega, kar je govoril tudi pred volitvami 2018.” Sledi povabilo Cerarju v LMŠ? “Zdaj se je to šele zgodilo, tako da ta hip težko sodim. Pri nas so vedno odprta vrata tistim, ki so sredinsko misleči, želijo delati po zdravi pameti in se držijo tistega, kar so zatrjevali pred volitvami.” O razpletu jutrišnjega glasovanja pa: “Pričakujem, da bo mandatar potrjen, ne verjamem, da bi šel v to zgodbo, če ne bi imel zagotovljenih glasov.”

V državnem zboru se je na izstop odzval tudi vodja poslanske skupine DeSUS Franc Jurša, ki je dejal: “Ta zadeva ne spreminja stvari pred glasovanjem jutri. Obžalujem, da je gospod Miro Cerar izstopil iz stranke, ampak to je njegova legitimna odločitev, tako se je odločil. Ta korak, ki ga je napravil, ga je verjetno tudi dobro premislil. Mi bomo jutri dali pet glasov za novega mandatarja,” je še dodal Jurša.

Zdravko Počivalšek : “Z ustanoviteljem stranke in njenim prvim predsednikom MC sva se dobila in pogovoril. Pojasnil sem mu svoje videnje razmer v stranki. SMC je po dolgotrajnem obdobju notranjih trenj, sistematičnih napadov in po obdobju, ko je bil SMC krivde za vse,kar gre v državo narobe, pred izjemno težko nalogo konsolidacijo te stranke. Mi pač ostajamo socialno liberalno in trajnostno tako kot smo bili tudi v bodoče, seveda pa želimo biti pri odločitvi o tem kako iti naprej enotni in usklajeni vsaj približno v smeri v katero gremo. Konsolidacija stranke se ne more narediti , če se vedno znova vračamo nazaj v zgodovino, kar je bilo je bilo. Jaz želim prevzeti in bom prevzel popolno odgovornost za vse to kar bo v bodoče. In v tej luči sem Miru Cerarju pojasnil svojo odločitev, da ga ne bom predlagala za predsednika državnega zbora. Ta odločitev je bila težka , ampak nujna kajti moramo it naprej in šli bomo naprej. Vseh ostalih zadev, ki so notranja zgodba stranke ne bom pojasnjeval.”

Počivalšek naj bi po nekaterih informacijah želel danes prvi pojasniti novinarjem sinočnje dramatično dogajanje, vendar ga je Cerar očitno prehitel.

V kuloarjih sicer kroži več teorij o tem, kdo je pravzaprav moralni zmagovalec oziroma kdo ima prav, Počivalšek ali Cerar. Tudi, če je bila ponudba Cerarju za mesto predsednika državnega zbora zgolj taktična, je tudi zavračanje Cerarja, da bi omenjeno ponudbo sprejel, bilo zgolj taktično, saj si je potem, ko je svet SMC-ja podprl koalicijo in je Počivalšek podpisal koalicijsko pogodbo, premislil in bil pripravljen sprejeti mesto predsednika državnega zbora, ki pa očitno ni bilo več na voljo. Morda bi se SMC temu lahko izognil na način, da bi v vladi enostavno sprejel pet ministrskih mest, brez mesta predsednika državnega zbora, vendar je to sedaj samo še teoretična dilema.

V nadaljevanju objavljamo izjavo Mira Cerarja:

❗️IZSTOP IZ Stranka SMC

Danes izstopam iz stranke, ki sem ji posvetil šest let svojega življenja – in zanjo zastavil svoje ime. SMC že davno ni več Stranka Mira Cerarja – a žal tudi nič več Stranka modernega centra.

Razen če z »modernostjo« razumemo sledenje zadnji modi in obračanje po vetru; s »centrom« pa nesposobnost oblikovanja odločnih in odličnih političnih stališč.

SMC sem s somišljeniki ustanovil zato, da delamo dobro za Slovenijo ter varujemo socialno-liberalne vrednote in vladavino prava. V polnih štirih letih vodenja vlade je SMC stabilizirala prej nemiren politični prostor in z velikimi napori in za visoko ceno, ki sem jo plačal tudi sam, izvlekla Slovenijo iz krize. To nam je uspelo le zato, ker smo uspeli slediti našim izvirnim vrednotam in ciljem.

Danes žal SMC ni več moja stranka.

1. Ker ni več verodostojna v uresničevanju svojih ustanovnih vrednot.

2. Ker njeno vodstvo ne vidi več dlje od samih sebe: ne vidi niti do članov in članic, kaj šele do volivcev in volivk.

3. Ker so njeni poslanci pozabili ne le, kdo jih je povabil k skupnemu projektu, ampak predvsem, kdo jih je izvolil.

Pozivam poslanke in poslance, da začnejo misliti s svojo glavo.

Če se to ne zgodi, pozivam člane in članice, ki želijo ostati zvesti ustanovnim vrednotam SMC – demokraciji, vladavini prava, spoštovanju človekovih pravic in svobodomiselni liberalni drži – da teh vrednot ne izdajo in izstopijo iz stranke, ki si ne zasluži imena Stranke modernega centra.

Sam ne želim biti član, kaj šele častni predsednik stranke, ki je ostala brez časti.

Realist sem, zato vem, da bodo celo to mojo načelno odločitev poskušali diskreditirati. Zato naj jasno povem: kljub načelnemu stališču, da ne bom sodeloval v Janševi vladi, sem resno premislil o pobudi predsednika Počivalška, da bi vodil Državni zbor. SMC bi tako lahko varovala načelo ločitve oblasti in zagotovila liberalni korektiv desni vladi. K temu so me v zadnjih dneh aktivno spodbujali tudi številni člani SMC in ljudje iz javnega življenja, izrecno podprli pa tudi nekateri poslanci. Vendar sem po včerajšnjem pogovoru s predsednikom stranke Počivalškom dokončno ugotovil, da gre za manipulacijo, prazno retoriko in privatne ambicije posameznikov.

V teh šestih letih sem gotovo storil marsikatero napako. A najbolj me boli, da sem se zmotil o nekaterih ljudeh, ki sem jih predlagal za vodilne pozicije: od ministrov do vodje poslanske skupine in drugih. Kdor v svojem makiavelizmu in nezdravi ambicioznosti pozabi na osnovne vrednote sodelovanja, solidarnosti in tovarištva, ta pač ne more suvereno voditi socialno-liberalne stranke.

COMMENTS

Wordpress (0)