Nemčija za ukinitev uporabe premoga namenila skoraj 5 milijard za odškodnine delavcem – TOPNEWS.si

Nemčija za ukinitev uporabe premoga namenila skoraj 5 milijard za odškodnine delavcem

Nemčija za ukinitev uporabe premoga namenila skoraj 5 milijard za odškodnine delavcem

Nemška vlada bo namenila 4,81 milijarde evrov za podporo delavcem, ki se bližajo upokojitvi in bodo izgubili službo zaradi načrta države o prenehanju uporabe rjavega premoga do leta 2038.

“Stroški podpore so med letoma 2020 in 2043 ocenjeni na največ 4,81 milijarde EUR,” je zapisano v predlogu zakona nemškega ministrstva za gospodarstvo.

Dokumentu je dodano, da bo dve tretjini zneska krila zvezna vlada, preostalo tretjino pa bodo krile države, ki jih je prizadela postopna odprava lignita.

Nadomestilo stroškov tudi energetskim podjetjem in regijam

Rudarji, starejši od 58 let, ki bodo izgubili službo v okviru spremembe politike, lahko dobijo dostop do sredstev za premostitev obdobja do petih let do upokojitve. Lahko imajo tudi subvencionirano pokojnino, če zaradi izgube zaposlitve pride do nižjih plačil.

V začetku januarja je nemška vlada odobrila več milijard evrov težak sporazum, s katerim je nadomestila stroške energetskim podjetjem in regijam, ki bodo v procesu prenehanja uporabe premoga veliko izgubile.

Finančni minister Olaf Scholz je dejal, da bo upravljavcem elektrarn na premog dodeljenih 4,35 milijarde evrov odškodnine za postopno opustitev premoga.

Ob odškodnini za prezgodnje zaprtje tovarn energetskih podjetij morajo regije, ki jih bodo prizadele te industrijske spremembe, prejeti 40 milijard EUR državnih sredstev, da bi lokalna gospodarstva oddaljile od premogovne odvisnosti.

COMMENTS

Wordpress (0)