Evropa je lani podrla rekord v vetrnih elektrarnah na morju – TOPNEWS.si

Evropa je lani podrla rekord v vetrnih elektrarnah na morju

Evropa je lani podrla rekord v vetrnih elektrarnah na morju

V letu 2019 so bile v Evropi postavljene rekordne zmogljivosti vetrnih elektrarn na morju, kažejo podatki združenja WindEurope.

WindEurope je sporočil, da je bilo lani v vetrne elektrarne na morju vgrajenih 3,6 gigavatov (GW) energije, v petih državah pa je bilo priključenih v omrežje 10 novih vetrnih elektrarn.

Skoraj polovico te zmogljivosti oziroma 1,7 GW je bilo nameščenih v Veliki Britaniji, sledijo Nemčija z 1,1 GW, Danska s 374 megavati in Belgija s 370 MW.

Trenutne zmogljivosti ne zadostujejo

V Evropi skupna zmogljivost vetrnih elektrarn na morju zdaj znaša 22 GW, od tega tri četrtine pripadajo Veliki Britaniji in Nemčiji, skoraj celotna preostala četrtina pa odpade na Dansko, Belgijo in Nizozemsko.

Moč vetrnih elektrarn na morju je vse večja – njihova povprečna zmogljivost je več kot 600 MW, kar je več kot 300 MW v primerjavi z letom 2010.

Francija, Združeno kraljestvo, Norveška in Portugalska razvijajo nove “plavajoče projekte”, vendar WindEurope opozarja, da trenutna zmogljivost novih elektrarn in naložb ne zadostuje za doseganje ciljev Evropske komisije o dekarbonizaciji energetskega sistema.

Komisija je sporočila, da bi bilo treba do leta 2050 vgraditi v vetrne elektrarne na morju od 20 do 450 GW moči, kar pomeni, da bi morala Evropa do leta 2030 vgraditi 7 GW novih zmogljivosti letno, nato pa jih do leta 2050 povečati na 18 GW.

COMMENTS

Wordpress (0)