EU načrtuje 100 milijonov evrov za plinske projekte, ki ogrožajo zelene cilje – TOPNEWS.si

EU načrtuje 100 milijonov evrov za plinske projekte, ki ogrožajo zelene cilje

EU načrtuje 100 milijonov evrov za plinske projekte, ki ogrožajo zelene cilje

EU načrtuje, da bo za “neuporabno” plinsko infrastrukturo porabila več kot 100 milijard evrov, ki bo sicer spodkopala njene zelene razvojne cilje v boju proti globalnemu segrevanju, navaja Global Energy Monitor (GEM) v svoji študiji.

Ta nevladna organizacija je pripravila že aktualne projekte in tiste, ki jih Evropa namerava izvesti. Gre za terminale za uvoz plina, plinovode in plinske elektrarne v Evropski uniji in Združenem kraljestvu, v skupni vrednosti 117 milijard evrov. Glede na študijo bi ti projekti povečali obstoječe uvozne zmogljivosti za približno 30 odstotkov.

Vendar GEM poudarja, da “Evropska unija že ima uvozno zmogljivost, ki je dvakratnik njene trenutne porabe”. Poleg tega po raziskavi GEM, objavljeni v začetku februarja, obstoječe evropske elektrarne proizvedejo le tretjino svoje sedanje zmogljivosti.

Plinski projekti se ne ujemajo z ogljično nevtralnostjo

Projekti s plinom ne ustrezajo cilju, ki so ga decembra postavile države članice EU, z izjemo Poljske, ki naj bi do leta 2050 dosegle ogljično nevtralnost.

S povprečno 12 milijardami evrov naložb na leto v naslednjem desetletju bodo članice EU približno za 50 odstotkov presegle ocene naložb “po scenariju trajnostnega razvoja” Mednarodne agencije za energijo.

“Velika Britanija in EU se tako pripravljata na izgubo več deset milijard evrov z vlaganjem v infrastrukturo, ki ni združljiva z evropskimi cilji” v boju proti globalnemu segrevanju, opozarja direktor GEM-a Ted Nace.

Posnema metan

Če želijo Evropejci do leta 2050 izpolniti svoj cilj ogljične nevtralnosti, se mora poraba fosilnih goriv zmanjšati za 29 odstotkov.

Strokovnjaki Klimatskega panela Združenih narodov (Giec) ocenjujejo, da bi morala poraba zemeljskega plina do leta 2030 pasti za 25 odstotkov oziroma 75 odstotkov do leta 2050, če želi svet omejiti globalno segrevanje na 1,5 stopinje Celzija, kar je najbolj ambiciozen cilj iz Pariškega podnebnega sporazuma.

Evropska investicijska banka (EIB) je novembra sporočila, da bo od leta 2022 prenehala financirati nove projekte fosilnih goriv, vključno s plinom. Od vseh fosilnih goriv plin oddaja v ozračje najmanj CO2, vendar pa njegovo izkoriščanje oddaja metan, plin, ki je tako škodljiv kot CO2, saj ustvarja učinek tople grede.

32 plinskih projektov

Evropski parlament se bo moral odločiti v zvezi z javnim financiranjem in posojili EIB za projekte energetske infrastrukture, vključno z 32 plinskimi projekti.

“Evropske oblasti govorijo o podnebni nujnosti, hkrati pa še naprej porabljajo denar davkoplačevalcev za projekte, ki bodo Evropo še desetletja prisilili k uporabi energije iz fosilnih goriv. Plin ni prehodna energija,” je za France Presse povedal Colin Roche iz združenja Friends of the Earth Europe.

COMMENTS

Wordpress (0)