Svet Evrope poziva Veliko Britanijo naj Assangea ne izroči ZDA – TOPNEWS.si

Svet Evrope poziva Veliko Britanijo naj Assangea ne izroči ZDA

Svet Evrope poziva Veliko Britanijo naj Assangea ne izroči ZDA

Visoka komisarka Sveta Evrope za človekove pravice Dunja Mijatović je Veliko Britanijo pozvala, naj ustanovitelja WikiLeaksa Juliana Assangeja ne izroči ZDA, saj bi to lahko slabo vplivalo na svobodo medijev.

Ameriška obtožnica proti Assangeu je sprožila vprašanje zaščite ljudi, ki odkrivajo kršitve človekovih pravic, je pojasnila Mijatovićeva.

“Široke in nejasne obtožbe”

Zaslišanje o izročitvi Assangea ZDA bo potekalo prihodnji teden na londonskem sodišču, kjer je obtožen, da je leta 2010 deloval skupaj z nekdanjim analitikom vojaške obveščevalne službe Chelsea Manningom zaradi objave zaupnih dokumentov.

“Široke in nejasne obtožbe so zaskrbljujoče, ker zadevajo dejavnosti, ki so v središču raziskovalnega novinarstva v Evropi in širše,” je dejala Mijatovićeva.

“Posledično bi izročitev Juliana Assangea na tej osnovi negativno vplivala na svobodo medijev in bi novinarjem lahko preprečila izpolnjevanje njihove naloge zagotavljanja informacij in javnega nadzora v demokratičnih družbah,” je opozorila.

Sedem let preživel v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu

Julian Assange je sedem let preživel v ekvadorskem veleposlaništvu v Londonu, dokler ga niso aprila lani vrgli pred vrata. ZDA ga zahtevajo na podlagi 18 točk obtožnice, ki vključuje tudi hakiranje vladnih računalnikov in kršitev zakonov o vohunjenju. Če bo obsojen, bi lahko desetletja preživel za rešetkami ameriškega zapora.

Assange, rojen v Avstraliji, je postal znan v začetku prejšnjega desetletja, ko je WikiLeaks objavil tajni vojaški posnetek napada ameriškega helikopterja Apache leta 2007 v Bagdadu, v katerem je bilo ubitih 10 civilistov, vključno z dvema zaposlenima na tiskovni agenciji Reuters.

Kasneje je Assangejeva organizacija ponovno razjezila Washington z objavo več tisoč vojaških dokumentov in diplomatskih depeš.

COMMENTS

Wordpress (0)