Reuters o pobudi bivše hrvaške predsednice Kolinde: Amerika poskuša razdeliti Evropo – TOPNEWS.si

Reuters o pobudi bivše hrvaške predsednice Kolinde: Amerika poskuša razdeliti Evropo

Reuters o pobudi bivše hrvaške predsednice Kolinde: Amerika poskuša razdeliti Evropo

Tiskovna agencija Reuters je objavila obširen članek, v katerem razpravlja o pobudi Treh morja, najpomembnejšem zunanjepolitičnem projektu nekdanje hrvaške predsednice Kolinde Grabar-Kitarović. O pobudi so razpravljali tudi na nedavni varnostni konferenci v Münchnu, poroča Reuters, in spomni, da je ameriški državni sekretar Mike Pompeo sporočil, da ZDA nameravajo dati milijardo dolarjev državam, ki so del pobude Treh morij, za izgradnjo boljše energetske infrastrukture.

V Berlinu in Bruslju je zazvonil alarm,” piše Reuters in spomnil, da ni prvič, da je republikanska administracija poskušala skregati “novo” in “staro” Evropo, kot se je temu reklo med Bushovo invazijo leta 2003 v Irak. “Koliko se Američani nameravajo vmešavati v vzhodno Evropo, kaže tudi njihovo posredovanje med Srbijo in Kosovom, ki ga je vodil ameriški veleposlanik v Nemčiji Richard Grenell, ” poudarja Reuters.

Težave s članicami Višegrajske skupine

V Bruslju se po eni strani veselijo vlaganj v vzhodne države članice, skrbi pa jih tudi, da je to tudi ustvarjanje novega odpadniškega bloka. Reuters poudarja, da je bila pobuda Treh morja ustanovljena leta 2015 in je nastala zato, ker se je v vzhodni Evropi razvil občutek, da jih Bruselj ignorira. Najbolj nesrečne se počutijo prav članice Višegrajske skupine zaradi svojih pogledov na migracije in svetovni nazor, poroča Reuters.

Dodatna težava je plinovod Severni tok 2, po katerem bi ruski plin imel še večji dostop do Evrope, ki ne ustreza ZDA, nasprotujejo pa mu tudi proti-ruske članice Unije, kot je Poljska, medtem ko projekt podpira Nemčija. Reuters spomni, da se je ameriški predsednik Donald Trump udeležil vrha pobude Treh morij v Varšavi, kjer je dejal, da upa, da bodo tudi druge članice EU stopile na pot Združenega kraljestva.

Estonska predsednica zagovarja pobudo Treh morij

Estonska predsednica Kersti Kaljulaid, ki bo junija v Talinu gostila naslednji vrh pobude, je za Reuters dejala, da “ni nevarnosti za drobljenje EU” in da je cilj pripeljati vzhodne članice Unije na zahodno raven gospodarskega razvoja. “Nemčija je lahko partnerska država pobude Treh morja, pa tudi ZDA,” je dejala estonska voditeljica, ko so jo vprašali, zakaj Poljska blokira vstop Nemčije v pobudo, Avstrijo pa so sprejeli brez težav.

Evropski diplomati verjamejo, da bo ameriški denar usmerjen v gradnjo LNG terminalov za utekočinjen zemeljski plin na Hrvaškem in Poljskem, prek katerih naj bi ameriški plin uvažali v Evropo.

48 tujih naložbenih projektov

Zagovorniki pobude Treh morja opozarjajo, da vzhodne članice letno ustvarijo približno četrtino gospodarske rasti EU in želijo pritegniti več zasebnih naložb, zato so za tuje vlagatelje pripravili 48 projektov. Tudi energetske povezave v Evropi gredo od zahoda do vzhoda, zato bi moralo biti več povezav sever-jug, čemur služi tudi pobuda Treh morja.

Vsekakor se zdi, da tudi po nekaj letih od začetka pobude Treh morja, le ta v Evropski uniji še vedno povzroča polemiko. Zanimivo bo videti, kdo bo zastopal Hrvaško na vrhu v Talinu junija letos, poroča Index.hr.

COMMENTS

Wordpress (0)