Janeza Janša potencialnim koalicijskim partnerjem poslal “poštevanko za prvi razred” z deleži koalicijskih strank v vseh dosedanjih vladah” – TOPNEWS.si

Janeza Janša potencialnim koalicijskim partnerjem poslal “poštevanko za prvi razred” z deleži koalicijskih strank v vseh dosedanjih vladah”

Janeza Janša potencialnim koalicijskim partnerjem poslal “poštevanko za prvi razred” z deleži koalicijskih strank v vseh dosedanjih vladah”

Včeraj zjutraj se je na spletni strani SDS pojavil zanimiv tvit z deleži koalicijskih strank v vladah od 1993 do 2018 z razpredelnico, kako so se delila ministrska mesta med koalicijskimi partnerji v različnih vladah od leta 1993. Da Janša obvladuje tehniko koalicijskih pogajanj, seveda ni nobenega dvoma. Med sestavljanjem tretje vlade in ima v predalu kar nekaj osnutkov koalicijskih pogodb, saj ima pred sabo precej neizkušene koalicijske partnerje, zato so jim je seveda včeraj poslali nekakšen priročnik za učenje. Lahko bi rekli poštevanko za prvi razred koalicijskih pogajanj.

Pomenljiv tvit SDS “z deleži koalicijskih strank v vseh dosedanjih vladah” namiguje, da se SDS ne bo kar tako odpovedala večini za ministrsko mizo, kar naj bi bil eden od pogojev strank sredinskega trojčka. Glede na to, da bo v torek zasedal svet stranke Desus, prav tako pa se bo ponovno sestal svet Počivalškovega SMC-ja, bodo na mizi po naših predvidevanjih imeli osnutek koalicijske pogodbe z razrezom ministrskih mest.

Slovenska demokratska stranka Janeza Janše ima v državnem zboru 26 poslancev, njihovi trije potencialni koalicijski partnerji SMC, NSi in DeSUS pa skupaj štiri manj torej 22, če bi vsi prispevali glasove za desno vlado. Poleg 14 ministrstev ima vlada tudi ministra brez resorja za področje razvoja, strateške projekte in kohezijo ter ministra brez resorja za področje odnosov med Republiko Slovenijo in avtohtono slovensko narodno skupnostjo v sosednjih državah ter med Republiko Slovenijo in Slovenci po svetu.

Ministrskih mest je v vladi 16, kar pomeni, da bi SDS dobil 8 ministrskih mest plus predsednika vlade. Ostale koalicijske stranke NSi, SMC in Desus pa bi si razdelile preostalih 8 ministrskih mest. Po tem razrezu bi SMC z 10 poslanci lahko dobil 3 ministrska mesta plus predsednika parlamenta, NSi bi prav tako dobil tri ministrska mesta ter Desus 2 ministrski mesti.

Seveda je kombinacij toliko, kot je ministrskih mest, vendar se glede na pretekla razmerja in aktualno razmerje v državnem zboru se SDS ne bo odpovedal večini, ki ji jo zagotavlja osem ministrskih mest plus predsednik vlade, medtem ko bi med ostale koalicijske partnerje razdelili ostalih osem ministrskih mest, SDS bi seveda imel večino pri morebitnih kritičnih glasovanjih v vladi.

COMMENTS

Wordpress (0)