Odločilni dnevi “grmenja” pri sestavi nove koalicije – Minuli konec tedna zaznamoval “Malomorgen” Franca Kramarja in grožnja Aleksandre Pivec po prekinitvi pogajanj zaradi Janševega poziva, naj tisti, ki zavračajo sodelovanje, po 75 letih letih pridejo iz gozdov – TOPNEWS.si

Odločilni dnevi “grmenja” pri sestavi nove koalicije – Minuli konec tedna zaznamoval “Malomorgen” Franca Kramarja in grožnja Aleksandre Pivec po prekinitvi pogajanj zaradi Janševega poziva, naj tisti, ki zavračajo sodelovanje, po 75 letih letih pridejo iz gozdov

Odločilni dnevi “grmenja” pri sestavi nove koalicije – Minuli konec tedna zaznamoval “Malomorgen” Franca Kramarja in grožnja Aleksandre Pivec po prekinitvi pogajanj zaradi Janševega poziva, naj tisti, ki zavračajo sodelovanje, po 75 letih letih pridejo iz gozdov

Prihodnji dnevi bodo odločili glede tega, ali bo prišlo do tretje Janševe vlade ali do četrtih predčasnih volitev. Janez Janša je minuli vikend vsaj javno dal prednost predčasnim volitvam. Očitno pa bo vse odvisno od današnje seje izvršilnega odbora SMC, v sredo pa bo o podpori koaliciji odločil svet stranke.

Zdravko Počivalšek je za podporo desnosredinski koaliciji klical tudi dva poslanca SAB Marka Bandellija in Franca Kramarja. Kramar je v soboto na svojem Facebooku zapisal, da so “novinarji spravili ven, da bom podprl Janševo vlado. Malomorgen.”

Po veliki zmedi in kritičnem zapisu sta tako Bratuškova kot Bandelli pozneje pojasnila, da SAB ne bo vstopila v morebitno Janševo vlado, bodo pa konstruktivna opozicija.

“Da bo vsem jasno, da ne nasedate naslovnicam.

Spoštovani.

Pošiljamo skupno izjavo predsednice SAB Alenke Bratušek in poslanca SAB Marka Bandellija glede njegovih navedb o (ne)podpori morebitni vladi Janeza Janše:

V stranki SAB smo nosilci pobude za oblikovanje levosredinske projektne vlade, osnovane na temeljih sprememb volilne zakonodaje, s katero bi volivcem omogočili večji vpliv na izbiro poslancev. Prizadevamo si, da bi projektna vlada sprejela novelo zakona o volitvah v državni zbor, v vmesnem času pa uredila nekaj najbolj perečih izzivov: čakalne vrste v zdravstvu, dolgotrajno oskrbo in lažji dostop mladim do nakupa prvega stanovanja. Če oblikovanje take koalicije ne bo možno, smo v SAB prepričani, da so predčasne volitve edina prava pot.

Za stranko SAB politike, ki pod vprašaj postavljajo javno zdravstvo, javno šolstvo, vrednote NOB in človekove pravice, niso sprejemljive. Drži pa dejstvo, da se v poslanski skupini o glasovanju o morebitni novi vladi pod vodstvom Janeza Janše še nismo pogovarjali.

V SAB bomo, če do tega pride, tako kot v preteklem mandatu, delovali kot konstruktivna opozicija in podprli vse dobre ukrepe v korist Slovenije in njenih državljanov.

Hvala in lep preostanek dneva,

PR SAB”

Kot je kasneje povedal Bandelli, ne bo prestopil nikamor in ostaja zvest SAB, katere soustanovitelj je. S Počivalškom pa naj bi se pogovarjala o sodelovanju v »projektni koaliciji«, ki jo je predlagala Alenka Bratušek in bi postala aktualna, če bi se pogovori o Janševi koaliciji izjalovili.

Kako pogovori oziroma že kar pogajanja za vlado SDS, SMC, NSi in DeSUS napredujejo, ni znano, a do konca tega tedna bo verjetno že jasno, ali se tehtnica nagiba k dogovoru ali volitvam. Predvidoma 24. oz. 25. februarja bo namreč drugi krog posvetovanj pri predsedniku Borutu Pahorju, ki pričakuje ta signal.

Aleksandra Pivec pa je po nastopu Janeza Janše v soboto na svojem Facebook profilu zapisala, da od potencialnih koalicijskih partnerjev pričakuje, “da se vzdržijo vseh besed in dejanj, ki bi delili našo družbo,” sicer bo Desus prekinil koalicijska pogajanja.

“Slovenija mora biti suverena in odprta država, kjer ima vsakdo možnost, da uresniči svoj potencial. Zato pričakujemo od potencialnih koalicijskih partnerjev, da se osredotočajo na oblikovanje skupnih rešitev in vzdržijo vseh besed in dejanj, ki bi delili našo družbo. V kolikor tega potencialni partnerji ne bodo sposobni doseči, pogovorov za oblikovanje nove koalicije v stranki Desus ne bomo mogli nadaljevati”.

Pivčevo so zmotile besede Janše, da vse tiste, ki zavračajo pogajanja, vabijo, da po 75 letih pridejo iz gozdov. “Vabimo tudi tiste, ki vztrajno zavračajo sodelovanje, vabimo jih, da po 75 letih pridejo iz gozdov, da nehajo živeti v preteklosti in da se obrnejo k prihodnosti. Samo tako bodo lahko v Sloveniji zaživeli plebiscitne sanje,” je dejal Janša.

[KOALICIJSKA POGAJANJA] Pred mesecem dni sem prevzela vodenje Demokratične stranke upokojencev Slovenije. Tistega dne še noben v Sloveniji ni vedel, da bo predsednik vlade odstopil in da bomo zopet postavljeni pred številne težke odločitve.

Po izvolitvi za predsednico Desus-a sem izpostavila, da ne bomo sklepali nobenih zavezništev brez jasno opredeljenih konkretnih ukrepov za izboljšanje položaja starejših in se zavezala, da bomo kot nova generacija politikov delovali na drugačen način.

Vedno se bomo trudili za dialog z vsemi, za iskanje kompromisov in skupnih rešitev za dobro države. Toda predpogoj za skupno delo je odnos političnih partnerjev do spoštovanja temeljnih človekovih pravic, preprečevanje sovražnega govora, izogibanje spodbujanja sovraštva in razdora med ljudmi, spoštovanje svobode govora in svobode medijev.

Stranka DeSUS je stranka dialoga, povezovanja, strpnosti in tolerantnih odnosov v družbi, še posebej med različnimi generacijami. Vse to pričakujemo tudi od drugih političnih strank, tekom pogovorov o vstopu v katerokoli vlado in nato vsak dan našega delovanja. Enako kot vsebina je za uspešno vodenje države namreč pomembna sinergija med partnerji, medsebojno spoštovanje in ustvarjanje pozitivne klime v družbi.

Slovenija mora biti suverena in odprta država, kjer ima vsakdo možnost, da uresniči svoj potencial. Zato pričakujemo od potencialnih koalicijskih partnerjev, da se osredotočajo na oblikovanje skupnih rešitev in vzdržijo vseh besed in dejanj, ki bi delili našo družbo. V kolikor tega potencialni partnerji ne bodo sposobni doseči, pogovorov za oblikovanje nove koalicije v stranki Desus ne bomo mogli nadaljevati.

DeSUS – Demokratična stranka upokojencev Slovenije

Je pa zanimivo, da nobenega od potencialnih koalicijskih partnerjev ne moti sodelovanje z Janšo zaradi afere povezane z madžarskim financiranjem. Marjan Šarec je v oddaji Politično na RTV sinoči na vprašanje novinarke, da smo “včeraj slišali predsednika SDS-a na njihovem dogodku. On vabi k sodelovanju, da nekateri pridejo iz gozdov, kot se je izrazil. Vi ste bili zelo ostri, tudi na Facebooku, prejšnji teden oziroma pred dnevi, glede orbanizacije Slovenije. Ampak tudi nekateri aktualni koalicijski partnerji so se malo pikro odzvali na to. Ste ostali sami v tej kritiki?, dejal:

“Tudi pikrost ni nič novega, to vse sprejemam. Zadnji sem dal brisačo na to plažo, če se tako izrazim, vsi so bili v politiki pred mano, in sprejemam tudi te pikrosti, da več vedo od mene. Pa vendar. Gospoda Orbana cenim. Imava dobre odnose. In gospod Orban dela tako, kot misli, da je prav za Madžarsko. Ne želim pa, da je Slovenija ali katera koli slovenska stranka ali politika odvisna od njega in njegovega financiranja. Na to pa ne moremo pristati. In to sem mislil s tem. In stranka SDS je močno vpletena v to in to je zelo moteče”.

Na tviterju se je na to že odzval Janez Janša:

Prihodnji petek se bo torej iztekel rok, do katerega mora predsednik republike imenovati novega mandatarja za sestavo vlade, sicer dobi priložnost parlament.

Iz precej optimističnega nastopa Janeza Janše pred novinarji minuli teden, ki vodi pogovore o novi vladi in so ga nekateri interpretirali kot “imam 46 glasov”, je bilo mogoče sklepati, da je koalicija sestavljena. Sobotna Janševa napoved iz Murske Sobote, da smo “trikrat šli na predčasne volitve, tudi četrte so blizu”, pa ni bilo več zaznati takšnega optimizma. Morda bo, kot rečeno, več jasnega danes po seji izvršilnega odbora SMC, ko bo znano, koliko glasov poslancev SMC lahko sploh zagotovi njihov predsednik Zdravko Počivalšek.

Slovenska zakonodaja predvideva, da ima predsednik republike po tistem, ko se državni zbor seznani z odstopom predsednika vlade (ta rok se izteče konec februarja ), na voljo 30 dni, ko lahko predlaga novega mandatarja, lahko pa tudi obvesti državni zbor, da se za to ni odločil.

V tem primeru začne teči 14-dnevni rok, v katerem lahko mandatarja predlaga poslanska skupina ali najmanj 10 poslancev. Če se to ne zgodi, nastopi tretji, 48-urni rok, v katerem lahko poslanci odločijo o tem, ali bodo šli v tretji krog volitev mandatarja, v katerem pa za izvolitev zadostuje navadna večina.

Če tudi potem nov predsednik vlade ni predlagan in imenovan, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše predčasne volitve.

Oglasil se je tudi SD s pismom Dejana Levaniča, ki je zapisal, da se Janšo ne da premagati v parlamentu temveč le na volitvah:

JANŠO LAHKO PREMAGAMO LE NA VOLITVAH. SI Z NAMI?

Teden se je začel s predvidevanjem, da se možnosti Janeza Janše za oblikovanje njegove tretje vlade zmanjšujejo. Iz sredinskih strank, s katerimi tečejo pogovori o desni koaliciji, so zaradi velikih razhajanj prihajali opogumljajoči signali, da dogovora ne bo in da bodo šele ljudje na volitvah odločili o novi vladi. Še toliko bolj, ker je začetek tedna v visoke obrate spet potegnil že znano financiranje medijskega imperija SDS s strani vplivnih Orbanovih zaupnikov, pri tem pa pokazal, da je Slovenija obvod za financiranje skrajnodesnih političnih operacij tudi v Severni Makedoniji, kjer se v teh dneh lomi njena evropska perspektiva, pa tudi siceršnja usoda te države na geopolitični šahovnici velikih sil.

Vse to je lahko Slovenijo ponovno spomnilo na vse razloge, zaradi katerih je za Socialne demokrate vlada Janeza Janše nesprejemljiva. Ob tolikšni finančni navezanosti na režim sosednje Madžarske se lahko zaskrbljeno vprašamo, v čigavem interesu nastaja nova desna vlada. Kaj je njena resnična agenda v času, ko pomemben del evropske desnice v sodelovanju in ob pokroviteljstvu zunanjih sil z avtoritarnimi tendencami ruši evropski projekt od znotraj in se s spodbujanjem skrajnosti igra z ognjem v šibki varnostni arhitekturi Balkana.

Finančni lok od ruskega kapitala, ki gradi dva bloka jedrske elektrarne na Madžarskem, do Orbanovih sodelavcev, njihovih medijskih naložb v Janševe tovarne laži in sovraštva ter v podobne projekte v Severni Makedoniji, je jasen. Evropska nova skrajna desnica je mednarodni projekt, ki ima središče v Budimpešti, njegova ekspozitura pa utegne postati tudi Ljubljana, če Janši projekt vlade uspe. Vemo, kaj je na kocki v Makedoniji, kjer se donedavni premier, socialdemokrat Zoran Zaev, v etnično razdeljeni državi trudi za nadaljnjo prevlado proevropskih sil proti desničarski VMRO Janševih prijateljev, ki z nacionalistično retoriko izpodbijajo Prespanski sporazum, tisti zgodovinski dogovor z Grčijo, ki je končno omogočil in pospešil pot v evropske integracije. Kaj je v igri geopolitičnih interesov na kocki v Sloveniji, danes še ni tako jasno.

Dejstvo pa je, da Janše kratkoročni politični projekti za dve leti in pol ne zanimajo. Zanima ga prevlada, zato načrtno in z izdatno pomočjo Orbanovega režima gradi svoje medijske operacije. Ne zato, da z njimi sesuva levosredinske vlade, ampak da s konstantnimi lažmi, z manipulacijami, s širjenjem strahu in sovraštva spreminja naš nacionalni “mindset” tako, da je glas razuma vedno bolj osamljen, družba pa fragmentirana in nezmožna, da se poveže okoli pozitivnih vrednot, naprednega političnega programa in vključujoče politične akcije. Za Janšo velja, da je učinkovit, ampak po dosedanjih izkušnjah je učinkovit predvsem pri povzročanju globoke strukturne škode, kot sta jo Sloveniji z izgubljenim desetletjem prizadejali obe dosedanji Janševi vladi.

Medtem ko Desus in SMC v teh dneh pilita še zadnje podrobnosti dogovora z Janšo, ju velja opomniti, za kaj pri tem projektu v bistvu gre. Kot dosedanjim partnerjem, s katerimi smo relativno korektno sodelovali, jim sporočamo: premislite svoje korake, ker utegnejo dolgoročno zakoličiti politični značaj in umeščenost Slovenije v družbi držav in idej, s katerimi doslej nismo hoteli imeti veliko skupnega.

Vse to je premislek, ki je v ozadju odločitve Socialnih demokratov, da so edina prava pot iz politične krize volitve. V sedanjem parlamentu načrtov, ki se izrisujejo z Janševim ponovnim vzponom na oblast, ne moremo preprečiti. Janšo lahko skupaj, v širokem zavezništvu z ljudmi, porazimo le na volitvah.

A še preden se bo mogoče povezati v jasen “Ne!” Janši, bo potrebno reči “Dovolj!” drugemu fenomenu, ki že celotno zadnje desetletje preprečuje resen napredek pri upravljanju države. Na vsakih volitvah se pojavi nov obraz, ki se po zmagi razglasi za liberalca, vsak tak projekt brez resne organizacijske strukture sesujejo notranji spopadi v strankah z osebnim imenom, v vsaki taki vladi se zaradi amaterskega vodenja ne naredijo ne nujni in ne potrebni premiki naprej in vsak tak projekt hitro razpade. Od Jankovića (in razpada Pozitivne Slovenije s padcem vlade Alenke Bratušek), mimo Cerarja (in notranje krize zaradi zatajenih moralnih standardov in vrednot) do Šarca, kjer razpad njegove lastne ekipe razkriva obsežen vpliv in problematična ravnanja njegovega državnega sekretarja z naravo nekdanjega Janševega operativca.

Ta vzorec povzroča dvojno škodo. Najprej ljudem in državi, ker se amatersko vodenje že kritično pozna v praktično vsakem sektorju v upravljanju države, še najbolj v zdravstvu. Povzroča pa se tudi druga, politična škoda, saj celotno levo sredino kaže kot nesposobno spoprijeti se tako z akutnimi težavami kot tudi s strateškimi interesi države. Vse to na koncu koristi Janezu Janši in skrajni desnici.

Od socialne demokracije se je vedno pričakovalo, da zagotovi podporo tem liberalnim eksperimentom vedno novih obrazov, da tako prepreči prihod Janše na oblast. Ob volitvah 2014 in 2018 je bilo v stranki jasno slišati pozive, da je čas za odhod v opozicijo, ker smo res dolgo vladna stranka in ker s sodelovanjem v liberalnih vladah prevzemamo vso odgovornost za stanje. V očeh marsikoga smo krivi za vse, ker je krivda ostalih zaradi vedno novih transformacij že zdavnaj zabrisana. Kdo se še spomni LDS-a, Zaresa in cele palete osebnih političnih projektov, katerih ostanki so tako ali drugače omogočili novo Janševo vlado, bodisi zato, ker vanjo nepremišljeno vstopajo, ali pa zato, ker so jo zaradi lastne nesposobnosti vodenja in posledičnega odstopa v resnici omogočili. Mi pa smo še vedno tukaj, ponosni na to, a hkrati priročen obešalnik za vse, ki nanj obešajo krivdo za vsako slabo in neurejeno stvar v državi. Zato pravim: dovolj!

Socialni demokrati imamo pripravljene rešitve za vse najbolj kritične družbene probleme, od čakalnih dob v zdravstvu in njegovega privatiziranja, za oskrbo in pomoč starejšim, za izgradnjo javnih najemnih stanovanj, študentskih domov, naše energetske, transportne, okoljske in socialne infrastrukture. Ob vsem tem pa vemo, da nobenega od teh problemov, še manj pa strateške pripravljenosti za pametno upravljanje velikih sprememb, kot so podnebna kriza, digitalizacija, demografija, varnostna in politična tveganja, ne moremo urediti brez spremembe načina vodenja, upravljanja in sodelovanja.

Medtem ko Janša sestavlja koalicijo Za Slovenijo, Socialni demokrati pozivamo h koaliciji Za prihodnost. Samo tako, da se povežemo vsi, velika večina ljudi naprednih socialdemokratskih prepričanj in vrednot, lahko vplivamo na prihodnost, da jo oblikujemo v skladu s temi vrednotami in da zato povezano, solidarno, strpno in vključujoče zgradimo drugačne družbene odnose in z njimi omogočimo napredni preporod Slovenije.

Pod tem zapisom je naša pristopna izjava. Povsem možno je, da nam kaj zamerite, da nas za kaj upravičeno ali neupravičeno krivite, morda vam gremo celo na živce, a polagam vam na srce: tukaj smo in tukaj ostanemo, z razvito organizacijo in politično infrastrukturo znamo odgovorno voditi in upravljati družbene procese. Potrebujemo pa tebe, vas, vse nas, ki hočemo v novem desetletju napredek Slovenije, v kateri bodo razmerja in institucije spet urejale vrednote solidarnosti, pravičnosti, spoštovanja, miru in sodelovanja. Ker verjamemo v to, da ima Slovenija izjemne potenciale, tako kot vemo, da so pred njo nevarna tveganja. Samo skupaj lahko ustvarimo družbo, na katero bomo ponosni.

Za to ne potrebujemo le glasu. Potrebujemo povezano človeško energijo, ki bo z akcijo, z znanjem, z delom in inovativnostjo ustvarjala gibanje za napredne spremembe.

Zato pridi z nami!

Mag. Dejan Levanič

COMMENTS

Wordpress (0)