(VIDEO) “Skrita” sporočila Janševega “nenadnega ” nastopa pred novinarji po seji Knovs-a – Prikrita grožnja politiki in medijem naj se nehajo “zajebavati” z madžarskim financiranjem? – TOPNEWS.si

(VIDEO) “Skrita” sporočila Janševega “nenadnega ” nastopa pred novinarji po seji Knovs-a – Prikrita grožnja politiki in medijem naj se nehajo “zajebavati” z madžarskim financiranjem?

(VIDEO) “Skrita” sporočila Janševega “nenadnega ” nastopa pred novinarji po seji Knovs-a – Prikrita grožnja politiki in medijem naj se nehajo “zajebavati” z madžarskim financiranjem?

“Občutek imam, da polovica novinarjev ni razumela vsega, kar jim je povedal. Najeli bodo podrobno analizo za razumevanje teksta,” je včeraj zapisal eden od anonimnih komentatorjev po Janševi izjavi za medije in verjetno ima prav. Čeprav je bil nastop napovedan kot komentar dogajanja na Knovs-u, je bilo takoj jasno, da bo novinarje seveda zanimalo “aktualno politično dogajanje”, povezano s sestavo koalicije. Vendarle je bolj od tistega, kar je bilo povedano, pomembno tisto, kar s strani Janše ni bilo izrečeno, ampak je bilo samo nakazano.

Vendarle ni slučajno, da je Janša izjavo za medije sklical po seji Knovs-a, Komisije za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb, v kateri je spregovoril o sami seji KNOVS-a. Njegov nastop bi lahko razumeli tudi kot opozorilo ali kot skrito sporočilo ali prikrito grožnjo,naj mediji prenehajo z “nabijanjem” madžarskega financiranja, ker bo sicer v nasprotnem SDS šla naprej s pranjem iranskega denarja in nekaterimi novimi aferami.

Poslanke in poslanci, člani KNOVS-a, so namreč danes za zaprtimi vrati razpravljali o primeru Farrokh in Petrol v povezavi z vplivom na nacionalno varnost Republike Slovenije. Janez Janša, ki je tudi član KNOVS-a, je dejal, da je bilo na seji precej zanimivo, ter, da so poslanke in poslanci na njej slišali stvari, ki pojasnjujejo marsikaj, kar se dogaja in s čimer so mediji v zadnjih dneh precej zaposleni. Po njegovih besedah bo vse, o čemer so govorili, postalo zelo konkretno v prihodnosti.

“Veliko zanimanje za Knovs, se je Janša naprej pošali z novinarji. Na vprašanje, če lahko v zvezi z Knavsom pove kakšne zanimive ugotovitve, je Janša dejal: “Je bilo precej zanimivega no, stvari, ki pojasnjujejo marsikaj, kar se dogaja in s čimer ste zelo zaposleni v zadnjih dneh”.
Ste lahko bolj konkretni, je to zadeva Farrokh, so bili radovedni novinarji: “Uf, vse bo zelo konkretno v prihodnosti”
Kdaj v prihodnosti? “Prihodnost je od sedaj naprej,” je dejal Janša.

V zadevi Farrokh, kaj lahko poveste, ste kaj napredovali, kaj je bila tema obravnave v zadevi Farrokh, je bila nežna novinarka Nove24.

“Po tem, kar smo slišali, je popolnoma jasno, zakaj so organi pregona, ki bi morali to zadevo raziskati, ugotovili, da ni bilo nič narobe. Ljudje, ki so omogočili to kriminalno dejanje epskih razsežnosti, preiskujejo sami sebe,” je povedal Janša.

Na naše konkretno vprašanje, ali so mogoče ugotovili, kam so šle provizije od omenjenega posla, pa je Janša cinično odgovoril, da je “zanimivo, kdo to sprašuje.” Iz odgovora bi sicer lahko sklepali, da so provizije od iranskega posla pristale pri meni. Vendar brez skrbi, niso, niti cent.

Janša je seveda v prvi vrsti želel odgovoriti na medijske zapise o nezakonitem financiranju z Madžarske in ovadbi proti poslancu LMŠ, kjer je dejal, da bo stranka vložila odškodninsko tožbo proti aktualnemu predsedniku vlade, če ne bo preklical izjave, da se SDS financira iz tujine.

Glede izdaje tajnih podatkov s strani poslancev LMŠ, pa je dejal, da “če mislite na podatke o transakcijah zasebnih podjetij, sta samo dva iz tega državnega zbora v te podatke vpogledala in oba sta iz LMŠ. Kaj bodo storili organi, je njihova stvar, sami sebe pa običajno ne preiskujejo.“

Največ medijske pozornosti je včeraj seveda bila deležna novinarka Dnevnika Meta Roglič, ki je zastavila novinarsko vprašanje, ki se je nanašalo na napovedani sobotni svet stranke SDS, kjer je predvidena slavnostna akademija ob 31. obletnici ustanovitve SDS v Murski Soboti.

V nadaljevanju sledi dobesedni prepis odgovorov Janeza Janše na novinarska vprašanja.

Meta Roglič: O čem bodo odločali organi stranke SDS v soboto?

Janez Janša: O vsem, kar bo potrebno.

Meta Roglič: Kaj imate na dnevnem redu?

Janez Janša: Uredniško politika Dnevnika.

Meta Roglič: Že zdaj?

Janez Janša: Če se vi vmešavate v našo stranko, se bomo tudi mi v vašo uredniško politiko, saj smo v svobodni državi.

Čeprav so mediji iz tega konteksta naredili veliko zgodbo, češ, da se bo Janez Janša vmešaval v uredniško politiko Dnevnika, lahko glede na več kot 30 letne izkušnje rečem, da je šlo bolj za prebijanje ledu in treme ter zadrege tako pri novinarjih kot seveda tudi prekaljenemu politiku, kot je Janez Janša.

Čeprav so poslanci iz različnih političnih strank na parlamentarnih hodnikih včeraj šušljali o tem, da ima Janša precej daleč sestavljeno koalicijo, in da je vse tako rekoč “dol dano”, pa vsaj iz nastopa Janše ni bilo mogoče spregledati nekaterih skrbi Janše, povezanih predvsem s Počivalškovo SMC, kjer ne gre samo za to, da bi “matematično” zamenjali poslance, za katere obstaja dvom, da bodo podprli koalicijo z Janšo, s tistimi, ki so iz drugih strank, iz takšnih ali drugačnih razlogov pripravljeni podpreti “koalicijo voljnih”.

“…Kot sem že prej rekel, mi spoštujemo notranjo dinamiko posamičnih strank in se vanjo ne vmešavamo. Prav je, da se ta razprava suvereno zaključi in da se ugotovi, ali so stranke suverene. Kajti nič ne pomaga, če se sedaj nabere dovolj glasov, pa se potem ena od koalicijskih partneric zamaje in vlada pade zaradi nekih povsem nejasnih ali nepomembnih zadev. Boljše je počakati, da se vidi, ali se splača ali ne nekaj delati,” je komentiral Janša, ki je na vprašanje, do kdaj bi v SDS čakali na razplet te notranje dinamike strank, odvrnil, da edini roki, ki so, so ustavni.

COMMENTS

Wordpress (0)