(VIDEO) Alenka Bratušek ni navdušena nad idejo, da bi si Zdravko Počivalšek za Janševo vlado posodil dva glasova kar v SAB-u – TOPNEWS.si

(VIDEO) Alenka Bratušek ni navdušena nad idejo, da bi si Zdravko Počivalšek za Janševo vlado posodil dva glasova kar v SAB-u

(VIDEO) Alenka Bratušek ni navdušena nad idejo, da bi si Zdravko Počivalšek za Janševo vlado posodil dva glasova kar v SAB-u

Predsednica SAB Alenka Bratušek je danes potrdila, da sta jo poslanca Franc Kramar in Marko Bandelli seznanila s tem, da ju je poklical prvak SMC Zdravko Počivalšek. A ne zaradi morebitnega prestopa, ampak v smeri tega, da bi tudi SAB vstopila v koalicijo, o kateri se pogajajo SDS, SMC, NSi in DeSUS. Oba poslanca naj bi zavrnila namige o prestopu, čeprav je Franc Kramar, vsaj sodeč po neuradnih informacijah, pripravljen tudi na takšno opcijo. Problem pa je, ker Kramar odhaja na zdravljenje in je vprašanje, ali bo prisoten na seji, kjer naj bi volili novega mandatarja oziroma vlado.

Da se Bandelli in Kramar pogovarjata o morebitni podpori Janševi vladi, je bilo v političnem zakulisju znano že nekaj dni. Vendar sta, vsaj sodeč na strategijo pridobivanja dodatnih glasov za Janševo koalicijo, omenjena poslanca bolj postavljena v vlogo “trojanskega konja”, ki naj bi s svojimi stališči prisilila SAB, da se aktivno vključi v pogovore o nastanku nove koalicije. Prestop oziroma glasovanje za Janševo koalicijo pa je bolj v funkciji grožnje in izsiljevanja Bratuškove, da bi kot stranka prispevala glasove za novo koalicijo.

Bandelli je danes potrdil, da je s Počivalškom res govoril o možnosti sodelovanja s koalicijo, če do te ne bo prišlo, pa o drugih možnostih sodelovanja. “Res je, da si vsi želijo novih volitev, a še bolj res je, da si jih nihče ne želi,” je ugotavljal Badelli za STA.

Zatrdil je, da pogovorov z Janšo v SAB-u niso zavrnili, pač pa so imeli na prvi dan teh pogovorov sejo organov stranke, do dogovora o novem datumu pa še ni prišlo. Po Bandellijevem mnenju bi se SAB sicer glede na svojo bazo volivcev težko vključila v Janševo koalicijo. Bodo pa v tem primeru kot opozicijska stranka podpirali dobre projekte oziroma bodo po poslančevih navedbah razvojna opozicija.

Na vprašanje, ali bi torej kot poslanec glasoval proti tej vladi, če bi do tega prišlo, pa je odgovoril: “Ne vem, če bi glasoval proti. Verjetno bi glasoval za to, da nastane.” O morebitnem glasovanju glede Janše za mandatarja pa se po njihovih navedbah v poslanski skupini še niso pogovarjali.

Bratuškova pa verjame, da se vsi poslanci SAB-a zavedajo, zakaj so bili izvoljeni: “Zato, da uredimo pokojnine, javno šolstvo, javno zdravstvo, spoštujemo človekove pravice. Mislim, da nič od tega na drugi strani na žalost ni mogoče.” Glede morebitnega partnerstva za razvoj pa je tudi ona zagotovila, da je SAB konstruktivna in bodo podpirali vse dobre stvari, ki jih bo katera koli vlada prinesla v DZ.

Glede oblikovanja vaše alternativne koalicije oziroma pogovorov, vemo, da se na dveh koncih stvari odvijajo, je kaj novega na vaši strani?
Bratušek: “Ne, mi smo poslali pismo, to veste. Mi smo prepričani, da bi levosredinska projektna koalicija in vlada v tem trenutku bila daleč najboljša rešitev za to, da pridemo do predčasnih volitev po novi zakonodaji. Jaz mislim, da ima v tem trenutku ključ do rešitve povsem nekdo drug. Mi tega ključa v tiste roke nismo dali”.

Torej gospod Janez Janša, najbrž mislite. Kako pa gledate na vsa ta namigovanja pri tem odhodu enega ali dveh vaših poslancev? Ali drži, da sta dobila nespodobno povabilo?

Bratušek: “Oba sta me poklicala, da ju je gospod Počivalšek poklical. Oba sta mi povedala, da ne v smeri prestopa, ampak bolj v smeri, da bi tudi naša stranka vstopila v to desno vlado. Tako sem jaz razumela. Oba sem po tistem pogovoru poklicala. Jaz verjamem, da se vsi naši poslanci zavedajo, zakaj so bili izvoljeni. Izvoljeni so bili zato, da uredimo pokojnine, javno šolstvo, javno zdravstvo, spoštujemo človekove pravice. Jaz mislim, da nič od tega na drugi strani ni mogoče”.

Kakšna varianta pa je to partnerstvo za razvoj?

Bratušek: Mi smo konstruktivna stranka in bomo podpirali vse dobre stvari, ki jih bo katera koli vlada prinesla v državni zbor.

Ampak, če prav razumemo, si gospod Počivalšek želi širše koalicije skupaj z Janezom Janšo?

A to je vprašanje za mene?

Vi ste torej poslancema, ko sta vas poklicala, dejali, da za vas ne pridejo v poštev dogovori z Janezom Janšo, če vas prav razumem?

Bratušek: “Mi smo se na poslanski skupini, na izvršnem odboru in na svetu stranke dogovorili, da peljemo našo zgodbo projektne koalicije naprej, če je le možno, kako se bo končala ta zgodba, bomo videli. Mi smo zaenkrat prepričani, da je to edina prava stvar, da pridemo do predčasnih volitev po novi zakonodaji. Če se pa to ne da uresničiti, so edina rešitev za nas predčasne volitve po stari zakonodaji”.

Kaj pa ta predlog intelektualcev, da bi se naredila neka projektna vlada?

Bratušek: “Pravzaprav je to zelo podoben predlog, kot smo ga dali mi”.

Janez Janša je danes na vprašanje, ali je možno, da bi se v pogovore vključila tudi SAB dejal, da so na pogovore vabili vse, tisti, ki so se želeli pogovarjati, so prišli. “Če se bo kdo kasneje priključil, mi nikoli nikogar ne izključujemo, je pa to tudi stvar ostalih, nismo sami v tem,” je navedel.

Iz SAB-a so naknadno posredovali še skupno izjavo Bratuškove in Bandellija, v kateri zatrjujeta, da so predčasne volitve prava pot, če oblikovanje levosredinske projektne vlade ne bo mogoče. “Za stranko SAB politike, ki pod vprašaj postavljajo javno zdravstvo, javno šolstvo, vrednote NOB in človekove pravice, niso sprejemljive. Drži pa dejstvo, da se v poslanski skupini o glasovanju o morebitni novi vladi pod vodstvom Janeza Janše še nismo pogovarjali,” sta dodala v skupni izjavi.

Po nekaterih informacijah naj bi stranke do včeraj morale sporočiti, koliko glasov lahko zagotovijo za novo vlado. In v tem kontekstu je mogoče razumeti, da je Zdravko Počivalšek ob umanjkanju nekaterih SMC-jevih glasov iskal dodatno podporo v drugih strankah, predvsem v SAB-u.

DeSUS je poslal svoja programska izhodišča in jih tudi finančno ovrednotil, odtlej “pa se ni zgodilo čisto nič in ne vem, kaj se dogaja”, je dejala predsednica Desusa Aleksandra Pivec ter zatrdila, da nimajo še nobenega dogovora, kdaj bi se naprej pogovarjali, in da tudi telefonskih pogovorov ni.

Sicer pa je za Desus bistven program. Če ne bo sprejetih vsaj prvih nekaj prioritet in če ne bodo prejeli zagotovila, da jih bodo v dveh letih uresničili tudi v finančnem smislu, se kadrovskih vprašanj v DeSUS sploh ne mislijo lotiti oziroma bodo pogovore zaključili, je poudarila Pivčeva. Med prioritetami je naštela takojšen sprejem zakona o dolgotrajni oskrbi in zakona o demografskem skladu, dokončanje vsaj dveh domov za ostarele in odpravo krivic po varčevalnem zakonu.

To, da se DeSUS pogovarja o vstopu v desnosredinsko vlado, je po ocenah Pivčeve na terenu dobro sprejeto, “saj kaj več od pogovorov trenutno ni, oziroma trenutno niti ni pogovorov”.

Pivec: Nobenega datuma še nimamo, nič, nobenega dogovora, kdaj bi se lahko usedli.

Ta štafetni drugi krog pa je še v teku?
Pivec: Najbrž je v teku, vendar jaz ne vem, kaj se dogaja vmes.

Kaj pa telefonski pogovori, klici? Se je gospod Kramar kaj z vami pogovarjal?

Pivec: “Ne, gospod Kramar je ostal na tistem, kar sem jaz iz medijev slišala na hodniku državnega zbora. Od takrat pa nič ne vem. V kolikor bi bilo kaj resnično na teh pogovorih, ali da bi on dal kakršnokoli ponudbo, potem bi se usedli s poslansko skupino in se pogovorili o tem. Nismo od takrat nič govorili”.

Ali je sedaj vaša poslanska skupina konsolidirana?

Pivec: “Mislim, da je. Pravzaprav se sedaj nič vsebinskega ne dogaja. Mi smo redno v stiku. Jaz sem vsak teden s poslansko skupino na njihovih rednih sestankih in mislim, da do sedaj čisto korektno in dobro sodelujemo.”

Je kakšen napredek pri vašem poizvedovanju o volilni zakonodaji?

Pivec: “To se zdaj na terenu dogaja.Trenutno se ukvarjamo z obiski po pokrajinah tudi v duhu priprav na volitve, ker želimo te postopke tudi hitro zagnati, seveda govorimo tudi o volilni zakonodaji. Ko bomo ta krog zaključili tudi po vseh pokrajinah, bomo pač prevzeli tisto prevladujoče stališče in potem bodo organi stranke tudi dali mandat poslanski skupini, kako bo glasovala glede na odločitev terena”.

Kaj pa teren pravi o vključevanju Desusa v desno vlado? Vemo, da je članstvo te stranke tradicionalno malce bolj levo. Gotovo se o tem tudi pogovarjate. Kako sprejemajo to idejo, da se vi pogovarjate tudi z desnico?

Pivec: “Mislim, da to, da se pogovarjamo, je dobro sprejeto zato, ker kaj več od pogovorov v tem trenutku ni oziroma v tem trenutku ni niti pogovorov od 1. naprej. Mi smo to odločitev sprejeli na organih stranke, to ni moja odločitev in seveda jaz sledim tistemu, kar so organi stranke, to je izvršilni odbor in svet stranke, določili. V trenutku, ko bodo ti pogovori prišli na neko točko, kjer bomo lahko naslutili, ali bo da ali pa ne, bom jaz organe stranke znova sklicala in jih seznanila in takrat se bodo odločili. Pogovorom pa ne nasprotuje nihče, razen nekaterih posameznikov, ki mogoče tega niti ne razumejo v duhu pogovorov, ampak že vidijo vstop v vlado. Ampak to je daleč od vstopa v vlado”.

COMMENTS

Wordpress (0)