Na kaj je namigoval Marjan Šarec na Facebooku? Različnih nakazil, povezanih s stranko SDS in Madžarsko, naj bi bilo za 20 milijonov in ne 1,5 milijona evrov, kot so navajali nekateri mediji – TOPNEWS.si

Na kaj je namigoval Marjan Šarec na Facebooku? Različnih nakazil, povezanih s stranko SDS in Madžarsko, naj bi bilo za 20 milijonov in ne 1,5 milijona evrov, kot so navajali nekateri mediji

Na kaj je namigoval Marjan Šarec na Facebooku? Različnih nakazil, povezanih s stranko SDS in Madžarsko, naj bi bilo za 20 milijonov in ne 1,5 milijona evrov, kot so navajali nekateri mediji

Predsednik LMŠ in premier v odstopu Marjan Šarec, ki od “dotičnih predsednikov komisij DZ” pričakuje, da se bodo začeli aktivno ukvarjati s problematiko financiranja strank in njihovih medijev iz tujine, ima očitno več informacij, kot so bile glede financiranja strankarskih medijev SDS predstavljene v javnosti: “Kdor te financira, te verjetno ne zato, ker si prikupen, temveč hoče kaj v zameno,” je zapisal Šarec na Facebooku in posvaril pred vlado SDS.

Problematičnih pa naj pa naj ne bi bilo samo 1,5 milijona evrov nakazil madžarskih podjetij, ampak naj bi po informacijah iz preiskovalne komisije, ki ugotavlja domnevno pranja denarja v NKBM, nezakonito financiranje politične stranke SDS in nezakonito financiranje volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v Državni zbor 2018, bilo domnevno za 20 milijonov različnih madžarskih nakazil povezanih tako s stranko SDS kot njihovimi mediji.

“Pogovarjamo se o tem, kakšno ponudbo bo kdo dal, katere resorje bo kdo zasedel. Morali pa bi se vprašati, komu bo ta vlada podrejena, če se mediji stranke SDS dokazano financirajo iz Madžarske, da o spornih kreditih iz Republike Srbske niti ne govorim”, se je med drugim na Facebooku vprašal Šarec.

Z omenjenimi informacijami naj bi bil seznanjen tudi predsednik SMC Zdravko Počivalšek, ki ga je sicer direktor Sove nedavno pohvalil, da se zanima za informacije obveščevalno varnostne službe Sove in da je med najbolj aktivnimi uporabniki njihovih sporočil. Več o tem v članku Topnews.si “Zakaj poročila Sove poleg Marjana Šarca najbolj zanimajo gospodarskega ministra Zdravka Počivalška in šolskega ministra Jerneja Pikala?”

Vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec je sicer pred dnevi na predsednika preiskovalne komisije o ugotavljanju domnevnega pranja denarja v NKBM, domnevnega nezakonitega financiranja politične stranke SDS in domnevnega nezakonitega financiranja volilne kampanje SDS za predčasne volitve poslancev v državni zbor 2018 Janija Möderndorferja naslovil dopis, v katerem predlaga naznanitev in pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu kazenskega zakonika.

Danijel Krivec predlaga, da predsednik preiskovalne komisije Jani Möderndorfer v okviru uradne dolžnosti organom odkrivanja in pregona poda naznanitev in predlog za pregon suma storitve kaznivega dejanja izdaje tajnih podatkov po 260. členu Kazenskega zakonika in sicer, zoper poslanca LMŠ Aljaža Kovačiča in strokovnega sodelavca poslanske skupine LMŠ Klemna Gliho ter ostale neznane osebe, ki naj bi poleg poslanca in strokovnega sodelavca LMŠ pregledovala bančne dokumente madžarskih zasebnih družb in jih posredovala medijem.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1228231592167915524

Sicer pa naj bi decembra lani posle, povezane z madžarskim financiranjem medijev in transakcije, preiskoval tudi strokovni sodelavec komisije ekonomist Rado Pezdir, ki je na specializirano državno tožilstvo podal naznanilo kaznivega dejanja, ker je tožilstvo zavrglo ovadbo zoper bančnike NLB v zadevi Farrokh. Rado Pezdir je bil član dveh preiskovalnih komisij državnega zbora (Logarjeve in Möderndorferjeve), ki sta obravnavali primer pranja skoraj milijarde evrov.

Pezdir naj bi se še z enim sodelavcem konec lanskega leta mudil na Madžarskem, kjer naj bi pridobil nekatere izpiske o podjetjih, ki so sodelovala v poslih z SDS-om in predvsem z nakazili oziroma domnevno spornem financiranju stranke SDS z Madžarske.

Vodja poslank in poslancev SDS v dopisu sicer izpostavlja, da so mediji poročali o tem, da naj bi podpredsednik preiskovalne komisije in poslanec LMŠ Aljaž Kovačič ter strokovni sodelavec poslanske skupine LMŠ Klemen Gliha v varnostnem območju državnega zbora dne 31. januarja 2020 in 3. februarja 2020 pregledala dokumente o nakazilih in transakcijah madžarskih zasebnih podjetij. Gre za dokumentacijo, ki je bila pridobljena v okviru postopka parlamentarne preiskave in je označena z ustrezno stopnjo tajnosti. Krivec ob tem dodaja, da so mediji (POP TV, Kanal A, Planet TV, Siol.net, 24ur.com, …) v tem tednu poročali o “domnevno spornem financiranju stranke SDS z Madžarske” in pri tem objavljali podatke o denarju in transakcijah, ki jih na legalen način vsekakor ne bi mogli pridobiti. V NKBM d.d. so namreč zavrnili zahtevo medijev za vpogled v bančne transakcije. Glede na objave podatkov v medijih pa po oceni SDS-a ni mogoč drugačen zaključek kot ta, da so podatki, ki so označeni s stopnjo tajnosti, v medije bili posredovani preko predstavnikov LMŠ.

Prvak SDS Janez Janša je včeraj v izjavi za medije v DZ zatrdil, da sta v podatke o transakcijah privatnih podjetij vpogledala samo dva iz DZ in oba sta iz LMŠ. “Tako da tukaj kakšnih velikih skrivnosti ni. Kaj bodo pa organi storili, je pa njihova stvar. Običajno sami sebe ne preiskujejo,” je dejal.

Kovačič pa je včeraj dejal, da ne drži, da sta v podatke vpogledovala le on in strokovni sodelavec LMŠ, ni pa želel govoriti o tem, kdo vse je to počel. “Delam transparentno, sem najverjetneje eden redkih, ki se podpišem vedno pod tem, kaj pogledam. Če bi se želel iti Jamesa Bonda, se najverjetneje ne bi podpisoval pod dokumente, ki jih pregledujem,” je povedal in očitke, da je izdajal podatke, označil za veliko laž. Prav tako ni želel vsebinsko komentirati medijskih navedb.

Möderndorfer pa je poziv SDS označil kot nedostojen in kot neke vrste pritisk na komisijo. Obenem je opozoril, da lahko samo predsednik preiskovalne komisije vidi, kdo je vpogledal v dokumente in kakšne zapiske si dela, zato ne ve, kako bi to lahko vedel poslanec Krivec. Ni pa želel povedati, ali sta v dokumente res vpogledala le Kovačič in strokovni sodelavec LMŠ.

Povedal je še, da je preiskovalna komisija opravila javni del zaslišanj za prvi del preiskovalnega dejanja, ki se nanaša na NKBM. Drugi del je bil predviden za konec marca. Če ga ne bodo opravili, pa bodo po njegovih besedah na podlagi vseh dejstev poročali državnemu zboru, do česa so prišli. Dodal je še, da ga v letu dni nihče iz SDS ni nič vprašal o tem, saj so člani jasno povedali, da se sej ne mislijo več udeleževati. “Od prejšnjega tedna pa se je vse spremenilo,” je dejal.

COMMENTS

Wordpress (0)