(VIDEO) Janša o tem, ali bi se bil pripravljen odpovedati vodenju vlade: “Jaz sem prepričan, da če bi hoteli zadovoljiti trdo levico, bi za predsednika vlade predlagali Milana Kučana in bi dobili dovolj glasov” – TOPNEWS.si

(VIDEO) Janša o tem, ali bi se bil pripravljen odpovedati vodenju vlade: “Jaz sem prepričan, da če bi hoteli zadovoljiti trdo levico, bi za predsednika vlade predlagali Milana Kučana in bi dobili dovolj glasov”

(VIDEO) Janša o tem, ali bi se bil pripravljen odpovedati vodenju vlade: “Jaz sem prepričan, da če bi hoteli zadovoljiti trdo levico, bi za predsednika vlade predlagali Milana Kučana in bi dobili dovolj glasov”

“Kar se nas tiče ali pa mene osebno, sem pripravljen glasovati za kogarkoli, ki je na zadnjih volitvah dobil več glasov od mene”, tako je Janša zavrnil možnost in utišal špekulacije, da bi novo vlado lahko vodil nekdo drug razen njega.

Kar zadeva vsebino, je možno sestaviti večinsko koalicijo, ki bo reševala tekoče težave, je v nekoliko nepričakovanem nastopu po seji Knovs-a dejal predsednik SDS Janez Janša.

Seštevek prioritet potencialnih partneric kaže, da težave vidijo zelo podobno. Po besedah Janše pri pogovorih za oblikovanje nove koalicije vse poteka tako, kot je običajno ob sestavljanju koalicije. Drugi krog pogovorov, torej o vsebini, je običajno najtežji in najbolj zahteven. “Ne nujno najbolj turbulenten, a tisti, ki dejansko odloči, ali je večinsko koalicijo možno sestaviti,” je poudaril.

“Nobenih časovnic tukaj ni, doslej smo imeli tri sestanke vseh predsednikov in nekaterih sodelavcev. Bilo je veliko dela strokovnih timov na vseh straneh. Trajalo bo še nekaj časa za usklajevanje vsebin. Tukaj so seveda tudi še nekatera vprašanja, ki jih še nismo odprli. Bomo videli, kako bodo odprta oziroma zaprta in kakšne možnosti za zapiranje se bodo ponudile v prihodnost, ” je med drugim dejal Janša.

“Dejstvo je tudi, da so vse stranke razen SDS tudi v neki notranji dinamiki v katero se mi ne vmešavamo in tudi to terja svoj čas. In če se bo vse na koncu zložilo, potem koalicijo lahko sestavimo sicer pa ne”.

Janša se je odzval tudi na nekatere zapise, da SDS-u grozijo predčasne volitve, če ne bo sestavila koalicije.

“To da se nam SDS grozi z izrednimi volitvami je tako kot, da bi lačnemu grozili z belim kruhom.” je dejal Janša

Vse potencialne partnerice so po njihovih navedbah podale svoje prioritete. Seštevek prioritet po njihovih ocenah pove, “da so tukaj svetle in zahtevnejše zadeve”. “Dokaz neke zrelosti je to, da vse stranke, ki sodelujemo v tem pogovoru, nekatere ključne prioritete ali težave, ki so trenutno v Sloveniji, vidimo zelo podobno,” ugotavlja Janša.

“SDS poskuša delati najbolj v obe smeri in SD tudi ni tista, ki je pač podprla to vlado. Ta vlada je razpadla predvsem zaradi petelinjih bojev socialnih demokratov in LMŠ-ja glede pozicij, Vse ostalo okrog tega pa je bolj folklora, pa tudi ostali koalicijski partnerji so tudi bolj obrobnega značaja v tej tragikomediji”.

Na vprašanje, ali bi pristal na to, da bi Matej Tonin postal predsednik državnega zbora je Janša dejal:

“Slovenska demokratska stranka želi, da so predsedniki strank v vladi in da bodo vsi predsedniki koalicijskih strank delili usodo vlade. To je neko splošno pravilo, ki smo se ga držali tudi v edinem mandatu doslej, ki se je končal v isti sestavi. Morate vedeti, da je občutek drugačen, če si na ladji, glede na to, ali je vreme razburkano ali pa sončno, kot če to ladjo opazuješ iz pristanišča.

In mi želimo, da bodo vsi, ki se bodo lotili tega projekta, če bo do njega prišlo, prispevali po svojih najboljših močeh, da bo projekt uspešen in da bo pač tudi dokončan. Minister ne more bit vsak, poleg tega, da je strokovnjak, da se spozna na določene stvari, mora imeti tudi določeno politično težo. In predsedniki koalicijskih strank jo seveda imajo. Dočim državni zbor lahko pravzaprav vodi vsak, predsednik državnega zbora je prvi med enakimi,” je med drugim dejal Janša.

COMMENTS

Wordpress (0)