Vse več govoric, da se je Počivalšek že dogovoril oziroma “podpisal” z Janšo – Zorčiču ministrstvo za infrastrukturo? – TOPNEWS.si

Vse več govoric, da se je Počivalšek že dogovoril oziroma “podpisal” z Janšo – Zorčiču ministrstvo za infrastrukturo?

Vse več govoric, da se je Počivalšek že dogovoril oziroma “podpisal” z Janšo – Zorčiču ministrstvo za infrastrukturo?

Svet stranke SMC naj bi sicer formalno zasedal prihodnji teden v sredo, vendar iz različnih virov prihaja vse več informacij, da naj bi se Janez Janša in Zdravko Počivalšek dokončno zmenila za koalicijo, oziroma, da je Počivalšek že dal parafo na pogodbo. Kaj bodo na to rekli poslanci oziroma poslanska skupina seveda še ni jasno oziroma koliko poslancev in glasov lahko Počivalšek priloži.

Vodja poslancev SMC Igor Zorčič je o pogovorih z SDS, NSi in DeSUS glede sestave vlade dejal, da so za člane in poslance SMC nekatere oblike te koalicije bolj sprejemljive, nekatere manj. Poslanci so enotni, da se pogajajo, od izplena pa je odvisna podpora koaliciji, ter, da je odločitev glede vodenja posameznih ministrstev pomemben element pri odločanju o podpori SMC morebitni koaliciji.

Po Zorčičevih navedbah se težko pogovarjajo o pavšalnem soglasju h kakršni koli koaliciji oz. odgovor ni enoznačen. Tako kot na terenu, s katerim se je vodstvo stranke posvetovalo v minulih tednih, so namreč nekateri v poslanski skupini enim oblikam koalicije z istimi strankami bolj naklonjeni, drugim manj.

Na koliko poslancev SMC lahko računa, bo prvak SDS Janez Janša, če se bodo karkoli dogovorili, pravočasno obveščen, je pojasnil Zorčič. Po njegovih besedah je pomemben izplen pogajanj.

Vprašanje, katera ministrstva bodo prevzele posamezne potencialne partnerice, je po njihovih navedbah zelo pomemben element, ki bo vplival na podporo tej morebitni koaliciji. “Koalicija je sestavljena iz večih strank. Nekatera ministrstva so bolj državotvorna, nekatera manj, kar pomeni, da na nekaterih lahko izpostavljaš bolj neke ideološke teme, na nekaterih manj. Se pravi, to je nek okvir, ki je zelo pomemben pri zasedbi teh ministrstev, katere bo imela katera izmed strank. In tu so nekatere variante bolj sprejemljive za nekatere člane SMC, nekatere manj. Pa ne govorim samo o ministrstvih, govorim tudi nenazadnje o samem vodstvu vlade,” je med drugim dejal Zorčič.

Zorčič je pri tem zelo očitno izpostavil, da ne gre le za problem ministrskih mest, pač pa tudi za vprašanje predsednika vlade, oziroma, kdo bo to vlado vodil.

O željah pri kadrovskem razrezu ni želel govoriti, je pa ocenil, da pogajanja z SDS potekajo v skladu s pričakovanji. Na koncu bo o morebitnem dogovoru odločal svet stranke. Prav tako pa po Zorčičevih trditvah pogajanj za vstop v vlado z SDS ni zavrlo dogajanje v SMC.

Več kot je informacij o dogovorih v zakulisju, več je zanimanja s strani akterjev. Tako je Janez Janša danes kritiziral nekatere medije, ki prehitevajo.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1227614676760113155

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1227548772336533504

Cenimo pa pristop tistih novinarjev, ki za usklajevalne sestanke vedo, vendar se vanje ne vpletajo, saj se zavedajo, da je pred kamerami in s pomočjo navodil tistih za njimi mogoče sestaviti zgolj hišo iz kart, kakršna se je pravkar sesula na najbolj možen tragikomičen način.

Sinoči je zasedal izvršilni odbor NSi, ki je Mateju Toninu in pogajalski ekipi za morebitno oblikovanje nove vlade z SDS, SMC in DeSUS soglasno podelil poln mandat, da se naprej pogaja o vsebinskih in kadrovskih zadevah, so potrdili v NSi. Več niso želeli razkriti.

Podrobnosti pogajalskih izhodišč v NSi ne razkrivajo. Po neuradnih informacijah pa naj bi se sicer – tudi glede na strankin program – pričakovano nanašale predvsem na ureditev področja zdravstva in dolgotrajne oskrbe. Pri slednjem bi sredstva za ureditev razmer lahko dobili z rebalansom proračuna, o čemer naj bi se neuradno s potencialnimi partnericami še pogajali.

Bolj pa naj bi se stvari zatikale pri zahtevi za uveljavitev odločb ustavnega sodišča, ki so neuveljavljene že vrsto let. Informacije o tem, da naj bi zasedel mesto predsednika državnega zbora pa so razjezile vodjo poslanske skupine NSi Jožefa Horvata, ki je takole protestiral na tviterju.

Potencialna nova koalicija se še ni dogovorila niti o tem, ali bomo realizirali vse še neizvršene odločbe ustavnega sodišča, pa se vse vrti okrog kadrov. Glede na današnje govorice naj povem, da nisem kandidat za predsednika DZ. Odločitev glede tega je v @NovaSlovenija
soglasna.

Je pa danes veliko pozornosti požel poziv uglednih intelektualcev, ki parlamentarne stranke pozivajo, da sestavijo vlado.

Pobudo je podpisal tudi Žiga Turk, ki je zjutraj na tviterju zapisal, da je za državo bolj pomembno, da dobi vlado z glasovi SDS kot pa, da jo vodi Janez Janša. Predvidevamo, da njegov predlog ni bil deležen velikega števila retvitov.

Predsednika SD Dejan Židan se na pismo odzval ter zapisal sledeče:

Spoštovane in spoštovani,

zahvaljujem se Vam za Vaše pismo, s katerim pozivate stranke k oblikovanju operativne in vključujoče koalicije.

Delim Vaše stališče, da Slovenija takšno koalicijo potrebuje. Razloge za to, podobne tistim, ki jih navajate v pismu, smo Socialni demokrati identificirali tudi na našem kongresu konec lanskega leta. Soglašamo, da so pred nami priložnosti in tveganja, ki jih lahko samo s pametnim upravljanjem spremenimo v dobro za naše ljudi in za našo državo.

Prepričani pa smo, da v razumevanje vključujočega delovanja ne sodi širjenje sovraštva, kultura laži, nestrpnosti in destrukcija. To so pomembni kriteriji pri sklepanju zavezništev.

Prepričan sem, da so najboljši in najhitrejši način do operativne in vključujoče vlade nove volitve. Naj ljudje odločijo. Če bodo soglašali z namero iz Vašega pisma, da Slovenija potrebuje vlado, ki bo znala ujeti priložnosti, zmanjšati tveganja, izboljšati upravljanje države in razrešiti nakopičene probleme, ob tem pa Slovenijo sistematično pripraviti na izzive prihodnosti, imajo izbiro.
To smo Socialni demokrati.

Vse dobro,
Mag. Dejan Židan, predsednik Socialnih demokratov

COMMENTS

Wordpress (0)