Tajni scenarij rušenja Šarčeve koalicije od septembra lani: Bo odhod kronske princese Ksenije Klampfer iz SMC-ja začasno zaustavil pogajanja o novi vladi? – TOPNEWS.si

Tajni scenarij rušenja Šarčeve koalicije od septembra lani: Bo odhod kronske princese Ksenije Klampfer iz SMC-ja začasno zaustavil pogajanja o novi vladi?

Tajni scenarij rušenja Šarčeve koalicije od septembra lani: Bo odhod kronske princese Ksenije Klampfer iz SMC-ja začasno zaustavil pogajanja o novi vladi?

Stranka SMC je dan pred začetkom drugega kroga pogovorov o oblikovanju Janševe vlade doživela dva pretresa. Ustanovitelj stranke Miro Cerar se je odločno izrekel proti sodelovanju v tej vladi, podpredsednica stranke Ksenija Klampfer pa je zapustila SMC.

Po burnih dogodkih minuli vikend in včeraj so si v SMC-ju izmenjali kar štiri pisma. Avtor dveh je Zdravko Počivalšek, po enega pa Miro Cerar in Ksenija Klampfer. Gre za finale scenarija, ki ni nastal z odstopom predsednika vlade Marjana Šarca, ampak pogovori o sestavi nove vlade potekajo bolj ali manj intenzivno od jeseni lanskega leta, od kongresa SMC naprej, ko je stranko prevzel Zdravko Počivalšek.

Po odstopu kronske princese podpredsednice SMC Ksenije Klamfar iz stranke SMC in odkritemu nasprotovanju Mira Cerarja koaliciji z Janezom Janšo namreč nesoglasja znotraj SMC-ja dobivajo konkretne obraze in s tem osebe. Jasno je, da brez izpostavljanja konkretnih oseb in obrazov v politiki zgolj negodovanje ne prinaša nobenega premika. V tem kontekstu pa postaja zanimiv kongres SMC septembra lani, ki je bil očitno prelomnica, od katere so potekale konkretne priprave in so se preigravali scenariji, o katerih je v javnosti bolj ali manj odkrito govoril Matej Tonin.

Zdaj postaja vedno bolj jasno, da je Tonin zbiral vojsko, če tako rečemo, in novačil SMC, SAB in Desus za to, da bi nastopili skupaj, se pravi četvorček proti SDS-u, ki bi imel legitimno pravico zahtevati mandatarja, saj je teoretično imel 27 glasov proti 25. Čakalo se je samo še na kongres Desus-a, ki naj bi finaliziral to, kar se je zgolj šušljalo in namigovalo – namreč zbiranje sil, s katerimi bi zrušili manjšinsko vlado.

Šarec je očitno za te scenarije vedel ali pa je vsaj moral slutiti, kaj se pripravlja, in je z odstopom pravzaprav prehitel celotno operacijo, ki bi sicer dobila epilog ali v ustavni obtožbi ali konstruktivni nezaupnici oziroma interpelaciji proti vladi. V tem kontekstu je seveda za nazaj mogoče razumeti, da je bila za predsednico SMC poleg Počivalška kandidatka tudi Ksenija Klapfer, ki je pa na koncu postala podpredsednica SMC, Počivalšek pa predsednik.

Vendarle na Kongresu SMC ni bilo mogoče spregledati prisotnosti Marjana Podobnika, ljudje iz SLS-a so se takoj po dostopu Šarca pojavili tudi na parlamentarnih hodnikih. Na kongresu pa je bil tudi poslanec SDS Franc Breznik kot posebni odposlanec Janeza Janše.

Znano je namreč, da sta glavno vlogo v preteklih mesecih odigrala na terenu Franc Breznik in Žan Mahnič poleg seveda Mateja Tonina, ki je seveda ključna vez, po kateri naj bi v koalicijo spravil tako SMC Zdravka Počivalška kot tudi Desus Karla Erjavca le, da se je čakalo na volilni kongres, na katerem je zmagala Aleksandra Pivec.

Razlika od prvotnega scenarija po odstopu Marjana Šarca je le ta, da SAB Alenke Bratušek ni več bil ali ni bil pripravljen sodelovati v scenariju, kar je seveda pokopalo upanje, da bi premier postal Tonin ali Počivalšek.

Pogajanja SMC, NSi in DeSUS o pripravljenosti za oblikovanje nove vlade z vodstvom SDS in seveda pod mandatarstvom Janeza Janše, ki so se formalno začela v petek, naj bi se po napovedih SDS-a nadaljevala ta teden oziroma danes.

Pravzaprav niti ni toliko pomembno, ali se bodo danes predvidoma nadaljevali pogovori SDS, SMC, NSi in DeSUS za oblikovanje nove vlade. Prvak SDS Janez Janša je drugi krog pogovorov že v prvem vabilu strankam na pogajanja napoved za danes, vendar je vprašanje, ali bo do nadaljevanja pogovorov sploh prišlo.

Verjetno imajo prav tisti politični analitiki, ko pravijo, da pri pogovorih med Janšo, Počivalškom in Pivčevo morda pravzaprav ne gre več za pogajanja o sestavi vladajoče koalicije. Bolj pomembno je to, da spremljamo pripravo ali trasiranje terena, da je taka koalicija z Janezom Janšo sprejemljiva ne glede na to, ali bo do tega prišlo brez ali s predčasnimi volitvami.

Odhod kronske princese SMC-ja Ksenije Klamfer in pismo Mira Cerarja bi lahko začasno zavrl pogajanja predvsem s SMC, saj se lahko zgodi, da bo naslednja faza razpad poslanske skupine, kar pomeni, da bi nekateri poslanci prestopili in Počivalšek v pogovorih ne bi več nastopal z desetimi glasovi, ampak samo še morda s sedmimi. V kontekstu izstopa Ksenija Klampfer postaja jasno, zakaj je bila ministrica Klamferjeva deležna pozornosti medijev konec januarja, torej še pred odstopom Marjana Šarca, saj je bila očitno napoti scenariju, ki se intenzivno odvija že od septembra lani oziroma vsaj od kongresa SMC-ja.

Tako kot Aleksandra Pivec je bila tudi Ksenija Klampfer deležna pozornosti Požareporta v smislu člankov: “Nova zamolčana zgodba Šarčeve vlade – ministrica, ki nosi prekratka krila, ji pravijo čivava, njeni pudlji pa biznisirajo”. Kaj je s tem “šoferjem-svetovalcem” ministrice Ksenije Klampfer, ki se predstavlja kot podjetnik ter ustrahuje in grozi?!

In nazadnje – “Dokumenti. Kaj prikriva ministrstvo Ksenije Klampfer: Jezo, ogorčenje, bes, strah, pa tudi ponarejanje podpisov in listin”.

COMMENTS

Wordpress (0)