Janez Janša o domnevnem spopadu za funkcijo predsednika parlamenta med SMC in NSi: “Nobenega spopada ni, v bazenu ni še niti vode, da o jastogih ne govorimo…” – TOPNEWS.si

Janez Janša o domnevnem spopadu za funkcijo predsednika parlamenta med SMC in NSi: “Nobenega spopada ni, v bazenu ni še niti vode, da o jastogih ne govorimo…”

Janez Janša o domnevnem spopadu za funkcijo predsednika parlamenta med SMC in NSi: “Nobenega spopada ni, v bazenu ni še niti vode, da o jastogih ne govorimo…”

Ugibanja medijev o tem, da ostaja odprtih še veliko vprašanj preden bo sestavljena nova desnosredinska koalicija, je sinoči komentiral tudi sam arhitekt nove politične konstelacije,

Na poročanje, da naj bi bil v tem hipu v kadrovskem razrezu v ospredju predvsem spopad med predsednikom NSi Matejem Toninom in Mirom Cerarjem za mesto predsednika parlamenta, se je na Twitterju odzval Janez Janša.

V retvitu eden od sledilcev daje prav Janši, češ da je SMC dobila več glasov in da ima pravico do predsednika parlamenta. “Prav imate. Tonin kot predsednik stranke sodi v vlado, ne v državni zbor. Poleg tega je SMC dobila več glasov od NSi in je bolj upravičena do mesta predsednika državnega zbora,”piše Viljem Jarc.

Po navedbah novinarja Anžeta Božiča “v Novi Sloveniji poudarjajo, kako pomembna je funkcija predsednika državnega zbora za utečeno delovanje koalicije, pri tem pa že imajo svojega kandidata. Seveda namigujejo na svojega predsednika, ki je parlament vodil med sestavljanjem koalicije Marjana Šarca”.

Čeprav je jasno, da se bo NSi na koncu moral podrediti SDS oziroma predlogom Janše tako, kot se je recimo SD, ki je pri sestavi koalicije Marjana Šarca postavila svoje kadrovske prioritete v ozadje, da je prišlo do sestave koalicije. Sicer pa je znano, da bi NSi želela nekakšen nad koalicijski status, oziroma, da si Matej Tonin želi podobno pozicijo kot Gregor Virant v času druge Janševe vlade, kjer ni s pozicije predsednika parlamenta in ne ministra v Janševi vladi imel funkcijo, s katere bi lahko ohranil neodvisno pozicijo NSi v vladi.

Sicer pa v stilu “pomagajmo Janezu sestaviti koalicijo” ne manjka dobrohotnih nasvetov na družbenih omrežjih. Tako eden od sledilcev predlaga Janši, naj pogajanja drži v strogi konspirativnosti, “saj sovražnik nikoli ne spi”.

Mimogrede, zaupna informacija sinoči je bila, da je bila Aleksandra Pivec opažena v lekarni na Ptuju, kjer je očitno iskala zdravila, saj so njene zdravstvene težave prišle na dan že pred kongresom Desus-a.

In na koncu še rubrika pohvale in zasluge, kjer se Janez Janša zahvaljuje vsem, ki so mu omogočili, da je dobil priložnost za sestavo vlade. Pri tem posebej izpostavlja Levico.

https://twitter.com/JJansaSDS/status/1226246932256915456

Janša, vsaj sodeč po vsebini tvita, vztraja na stališču, da morajo vsi predsedniki koalicijskih strank biti ministri v vladi, da jih ima pri sebi in da ne bi katera od strank solirala preko funkcije predsednika državnega zbor. Matej Tonin bi glede na prefernce stranke lahko prvezel ministrstvo za zdravje.

COMMENTS

Wordpress (0)