Zakaj je bil Dejan Židan včeraj na skrivnostnem obisku pri Karlu Erjavcu na ministrstvu za obrambo – Kako daleč je scenarij “o projektni vladi” brez SDS-a in Janeza Janše in kakšna je vsebina pisma, ki so ga včeraj na mizo dobili Počivalšek, Tonin in Pivčeva? – TOPNEWS.si

Zakaj je bil Dejan Židan včeraj na skrivnostnem obisku pri Karlu Erjavcu na ministrstvu za obrambo – Kako daleč je scenarij “o projektni vladi” brez SDS-a in Janeza Janše in kakšna je vsebina pisma, ki so ga včeraj na mizo dobili Počivalšek, Tonin in Pivčeva?

Zakaj je bil Dejan Židan včeraj na skrivnostnem obisku pri Karlu Erjavcu na ministrstvu za obrambo – Kako daleč je scenarij “o projektni vladi” brez  SDS-a in Janeza Janše in kakšna je vsebina pisma, ki so ga včeraj na mizo dobili Počivalšek, Tonin in Pivčeva?

V senci dogodkov, povezanih s pogovori o sestavi nove vlade in koalicije Janeza Janše, potekajo očitno tudi intenzivni pogovori o sestavi prehodne vlade, ki jo je še pred Janševim povabilom na pogovore predlagala Alenka Bratušek.

Bratuškova je pobudo za razmislek o oblikovanju takšne projektne vlade v začetku tedna poslala vsem parlamentarnim strankam z izjemo SDS, ki spremembe volilne zakonodaje z ukinitvijo volilnih okrajev kategorično zavrača.

Tako se je Bratuškova ta teden sestala z SD, DeSUS in NSi. Slednja se sicer o morebitni koaliciji pogovarjata tudi s SDS. V SMC so napovedali, da se bodo najprej udeležili pogovorov pri predsedniku SDS Janezu Janši, tako da je Bratuškova v prihodnjih dneh izrazila pričakovanje, da bi se sestali prihodnji teden.

Vabilo za srečanje so zavrnili v LMŠ, Levici in SNS. Vendar pa, kot se pogosto reče, ni konec, dokler ni konec.

Tako naj bi se po nekaterih informacijah včeraj na obisku pri Karlu Erjavcu na obrambnem ministrstvu pri zadnjem vhodu oglasil Dejan Židan. Erjavec ima namreč še vedno velik vpliv na dogajanje v Desus-u, predvsem na poslansko skupino, zato je mogoče upravičeno sklepati, da je beseda tekla tudi o imenovanju takoimenovane projektne vlade, ki bi vsaj za nekaj časa podaljšala mandate poslancem.

Koliko časa naj bi trajala projektna vlada, ni popolnoma jasno, vendar pobuda Bratuškove le ni tako brez soli, čeprav so jo nekateri prehitro pokopali.

Projektno vlado naj bi po zamisli Bratuškove podprle vse stranke razen SDS, ki je Bratuškova ni povabila na pogovore. Prav tako omenjeni pobudi niso naklonjeni v LMŠ Marjana Šarca. Ostale stranke poleg SAB-a Alenke Bratušek, Desus-a Aleksandre Pivec, Levice koordinatorja Luke Mesca ter SD-ja Dejana Židana, ki naj bi takšno projektno vlado tudi vodil, računajo pa tudi na podporo NSi-ja Mateja Tonina, pa tudi na SMC Zdravka Počivalška ter celo na nekatere poslance LMŠ-ja.

Tudi, če bi projektu nasprotovali tako v SDS-u Janeza Janše kot tudi v LMŠ-ju premiera v odstopu Marjana Šarca, bi imela koalicija Bratuškove 51 glasov, kljub aktivnem nasprotovanju LMŠ-ja in SDS-a. Seveda ob predpostavki, če bi seveda projekt podprl še v SNS Zmaga Jelinčiča in oba poslanca narodnosti.

Omenjena projektna vlada bi postala aktualna, če v prvem krogu Janezu Janši ne bi uspelo zbrati dovolj glasov in sestaviti koalicije. Znanih je namreč nekaj več podrobnosti o včerajšnjem sestanku, kjer so prišle na dan tako fotografije kot tudi kratki film o srečanju med delegacijo SDS Janeza Janše kot med delegacijami Aleksandre Pivec iz Desusa in delegacijo Toninove Nove Slovenije.

Tako naj bi vsaka od strank dobila včeraj posebno kuverto, v kateri je bilo napisanih 10 projektov, vendar brez resorjev in kadrov v novi Janševi koaliciji.

Poleg Janeza Janše je bil na strani SDS-a tudi vodja poslanske skupine Danijel Krivec in sekretar poslanske skupine Božo Predalič, ki je na tviterju najbolj udrihal po dovčerajšnjih političnih nasprotnikih, kar pa očitno bodočih potencialnih koalicijskih partnerjev ni motilo.

Janša je s tem, da mu je uspelo začeti pogajanja o novi vladi, dosegel že prvi cilj in sicer, da je postal sprejemljiv koalicijski partner za pogovor, ki je poskrbel za to, da so fotografije kot kratki film Pivčeve, Počivalška ter Tonina prišle v javnost.

Kakšnega pretiranega zadovoljstva pri nobenem od udeležencev pogovora ni bilo zaznati. Počivalšku naj bi še prejšnji teden Janša sicer ponudil vodenje vlade, vendar pod pogojem, da dobi SDS državotvorne resorje, kot so ministrstvo za notranje zadeve, zunanje zadeve in pravosodje ter infrastrukturo in finance, povsod drugod pa naj bi SDS imel svojega državnega sekretarja. Janša bi tako držal močno v rokah celotno vlado.

Vendar predlog, da bi vlado vodil Počivalšek in ne Janša, menda vsaj v prvem krogu ni sprejemljiv niti za predsednika države Boruta Pahorja, ki je dejal, da bi za mandatarja predlagal samo Janeza Janšo, saj si ne želi blamaže oziroma sestave še ene vlade, ki je ne bi vodil Janez Janša. Vprašanje je, ali je včeraj še bila na mizi ponudba, po kateri bi vlado vodil nekdo drug namesto Janeza Janše. Po naših informacijah to ni več opcija, ampak naj bi vlado vodil Janez Janša osebno, zato Počivalšek govori o neideološki vladi.

Sicer pa naj bi Počivalšek v ožjem krogu menda dejal, da ima vsega zadosti in da mu je pravzaprav pomembno, da še naprej vodi ministrstvo za gospodarstvo in da ima pri sebi turizem. Kako se bo zadeva odvijala, bomo seveda videli v prihodnjih dneh. Medtem ko nasprotniki Janše prisegajo, da te vlade ne bo in da Janši ne bodo pustili, da sestavi vlado, pa se za morebitni drugi krog po mesecu dni, ko lahko mandatarja predlagajo poslanci, odvija vzporedni scenarij, ki naj bi zadovoljil poslance sredinskih in levosredinskih strank oziroma, tudi tistih, ki se pogajajo z Janšo in še ne želijo na volitve, s sestavo takoimenovane projektne vlade.

Zaenkrat prave nervoze še ni, saj se prvi krog, kjer morebitnega novega mandatarja imenuje predsednik države Borut Pahor, izteče nekje konec februarja in potem pridejo na vrsto poslanske skupine.

Vsekakor je poleg dogajanja, povezanega s sestavo Janševe koalicije, potrebno biti pozoren na vzporedno dogajanje oziroma na backup scenarij s tako imenovano projektno vlado in v tem kontekstu je potrebno brati tudi sinočnja sporočila sveta stranke SAB, ki je podprl tudi pobudo za oblikovanje projektne vlade, ki bi do predčasnih volitev omogočila sprejem sprememb volilne zakonodaje, skrajšala čakalne vrste v zdravstvu, sprejela zakon o dolgotrajni oskrbi in zagotovila pogoje za lažji dostop mladih do nakupa prvega stanovanja, so še sporočili.

Ob predlogu projektne vlade so v SAB sicer ocenili, da izbira med zgolj predčasnimi volitvami ali vlado pod vodstvom SDS ni v nacionalnem interesu.

COMMENTS

Wordpress (0)