(VIDEO) V čem je skrivnost Janševe rumene kravate, ki si jo je nadel takoj po odstopu Marjana Šarca? – TOPNEWS.si

(VIDEO) V čem je skrivnost Janševe rumene kravate, ki si jo je nadel takoj po odstopu Marjana Šarca?

(VIDEO) V čem je skrivnost Janševe rumene kravate, ki si jo je nadel takoj po odstopu Marjana Šarca?

Prvi krog pogovorov za morebitno oblikovanje nove koalicije, ki se bodo nadaljevali prihodnji teden, se je odvil tako, kot smo napovedali. V parlamentu brez televizijskih kamer, fotoreporterjev in novinarjev za tesno zaprtimi vrati. Razen skopega sporočila o nadaljevanju pogovorov s SMC, DeSUSom in NSi, drugih izjav v SDS-u ne nameravajo dati.

Iz kratkega srečanja Zdravka Počivalška z novinarji na stopnicah hodnika ob odhodu, kjer je tako mimogrede potrdil pripravljenost za nadaljevanje pogovorov in zraven mimogrede še komentiral izjavo predsednika LMŠ Marjana Šarca, ki je v Bruslju dejal, da si Počivalšek “s pogajanji na drugi strani nekako zapravlja zaupanje na naši strani”.

Počivalšek najprej niti ni dobro vedel, kaj je povedal Šarec v Bruslju in si kasneje, ko se je očitno seznanil z izjavo, takoj odzval na tviterju, da ima “Marjan Šarec še vedno možnost in čas, da svojo televizijsko povabilo dopolni tudi s konkretno ponudbo za sodelovanje. To bo najboljši način za utrjevanje zaupanja”.

V kuloarjih so danes krožile različne informacije, in sicer od tega, da LMŠ ponuja SMC skupni nastop na volitvah v razmerju 40 proti 50, kar pomeni, da bi si na podlagi trenutnega razmerja v parlamentu razdelili volilne okraje. Po drugi strani naj bi Počivalšek menda Pričakoval razmerje 50:50. Novinarji so sicer Počivalškov tvit razlagali tudi v kontekstu, da od Janše ni dobil prave ponudbe in da zgolj izkorišča svojo pozicijo s pogovori, da bi si povečal ceno. Vprašanje je, ali je razdelitev volilnih okrajev sploh že bila resno na mizi med SMC in LMŠ oziroma med Počivalškom in Šarcem.

Šarec je tudi zavrnil namige, da bi bilo četrtkovo soglasje vlade k letnemu načrtu upravljanja kapitalskih naložb za leto 2020 darilo oziroma “bonbonček” za Počivalška, da se ta ne bi odločil za sodelovanje s predsednikom SDS Janezom Janšo. Dokument, ki vsebuje tudi načrt konsolidacije, upravljanja in prestrukturiranja turističnih družb v državni lasti, je namreč pripravil prav Počivalšek, ki sicer od Šaričevega odstopa opravlja le še tekoče posle gospodarskega ministra.

Dodal je, da je danes še toliko bolj prepričan o pravilnosti odločitve za odstop. Kot je pojasnil, je namreč to “odprtje oken in ustvarjanje prepiha” razkrilo, “kaj vse se je dogovarjalo, kaj se je pogovarjalo”. Na plano so prišle tudi “kakšne ideje, za katere smo prej samo slutili, da obstajajo”, je dodal.

Sodeč po ostrih tonih, tako s strani Šarca, kot s strani Počivalška, se zdi, da je Počivalšek veliko bližje koaliciji z Janšo kot pa sporazumu o skupnem nastopu na volitvah z LMŠ-jem. Nasploh je vtis, da bi samo nekaj izrednega lahko pokvarilo sestavljanje koalicije Janši, ki si je takoj po odstopu Šarca nadel rumeno kravato iz prvega predsedovanja EU in s tem bolj kot z besedami simbolično sporočil, da bo Svetu EU predsedoval tudi drugič.

Glede na to, da izjav po pogovorih niso dali niti Janez Janša niti Zdravko Počivalšek niti Matej Tonin, bi lahko sklepali, da je zadeva resna in da je morda bilo vse dogovorjeno že veliko prej, vendar se mora celotni scenarij odviti pač z nadaljevanjem pogovorov in potem seveda drugim krogom pogovorov pri predsedniku države Borutu Pahorju. Pravzaprav si lahko koalicijski partnerji, vsaj sodeč po nekaterih informacijah, da je bila koalicija v podobni sestavi, kot le da je že skoraj dogovorjena po prejšnjih volitvah, le da je bil takrat zraven še SAB Alenke Bratušek, zgolj razdelijo resorje.

Zdi se, da je zadeva tako rekoč sestavljena in da je vse odvisno samo še od tega koliko poslancev bo s seboj pripeljal Zdravko Počivalšek, ki se je danes mimogrede še obregnil ob najnovejšo naslovnico Mladine, na kateri Janša v koleno brcne Zdravka Počivalška, ki pa je vse skupaj označil kot pamflet.

Nekaj več, če-jev je pred nadaljevanjem pogovorov v svoji izjavi pustila Aleksandra Pivec, predsednica Desus-a, ki pa ima precej zvezane roke, saj bi v primeru, če ne bo šla v koalicijo z Janšo tvegala razpad stranke oziroma vsaj poslanske skupine, ki s srcem in dušo podpira pogovore o sestavi nove vlade in se z vsemi štirimi (poslanci) upira morebitnemu odhodu na volitve.

Kljub temu, da je Šarec Pivčevi pravzaprav posredno pomagal do izvolitve na mesto predsednice Desus-a, je slednja sedaj v položaju, ko mu usluge ne more vrniti, saj si zasluge za njeno izvolitev pripisujejo še v SLS-u in SDS-u. Tako, da je v njenem položaju težko pričakovati, da bo prav ona “trouble maker” pri sestavi Janševe vlade in koalicije.

Po besedah Pivčeve so danes pogovori potekali na načelni ravni, o vsebini niso govorili, prav tako ne o kadrih v morebitni vladi.

Pivčeva bo z današnjim pogovorom seznanila širše vodstvo stranke in pričakuje, da se bodo med vikendom odločali, kako naprej.

Sicer pa je v izjavi med drugim še enkrat pojasnila, da so za DeSUS po padcu vlade predčasne volitve še vedno prioriteta. Pripravljenost nadaljevati pogovore o sestavi morebitne nove koalicije je po besedah Aleksandre Pivec pogojena: “Če bodo na to pripravljene tudi večje stranke”. “Če le ena od večjih strank, ki sodelujejo v pogovorih, ne bo za nadaljevanje, tudi z nami nima smisla nadaljevati,” je ocenila.

Če pa bo pripravljenost tudi večjih strank, bo DeSUS v nadaljevanju pristopila v pogajanja z vsebinskimi zahtevami. Poudarila je, da bo v vsebinskih pogovorih veliko več pogojev, pri katerih se bo treba strinjati, da bi nadaljevali pogajanja.

https://www.facebook.com/slovenska.demokratska.stranka/videos/226704245026388/

COMMENTS

Wordpress (0)