(VIDEO) Vedno manj strank pripravljenih za sodelovanje v Janševi koaliciji, volivci pa odločno za predčasne volitve – Tudi zaradi tvita Vinka Gorenaka “o klečanju na koruzi”, ki je odgnal Zmaga Jelinčiča – Janša pa zahteva pojasnila od Židana, ker je odpovedal petkov sestanek o novi koaliciji – TOPNEWS.si

(VIDEO) Vedno manj strank pripravljenih za sodelovanje v Janševi koaliciji, volivci pa odločno za predčasne volitve – Tudi zaradi tvita Vinka Gorenaka “o klečanju na koruzi”, ki je odgnal Zmaga Jelinčiča – Janša pa zahteva pojasnila od Židana, ker je odpovedal petkov sestanek o novi koaliciji

(VIDEO) Vedno manj strank pripravljenih za sodelovanje v Janševi koaliciji, volivci pa odločno za predčasne volitve – Tudi zaradi tvita Vinka Gorenaka “o klečanju na koruzi”, ki je odgnal Zmaga Jelinčiča – Janša pa zahteva pojasnila od Židana, ker je odpovedal petkov sestanek o novi koaliciji

Predsednik republike Borut Pahor je včeraj začel uradna posvetovanja z vodji poslanskih skupin o postopkih po odstopu premiera Marjana Šarca. Prva sta pred predsednika stopila vodji poslanske skupine SDS Danijel Krivec in poslanske skupine LMŠ Brane Golubović. Posvetovanja bo nadaljeval danes, ko se bo sestal z vodjo poslanske skupine SD Matjažem Hanom, vodjo poslanske skupine SMC Igorjem Zorčičem, z vodjo poslanske skupine Levica Matejem T. Vatovcem in z vodjo poslanske skupine NSi Jožefom Horvatom. Zaključil pa naj bi jih v četrtek, ko se bo posvetoval še z vodji poslancev DeSUS, SAB in SNS.

Vendarle najpomembnejši pogovori o oblikovanju koalicije se bodo zgodili po četrtku. Janša je sicer vsem strankam poslal vabilo na pogovore o novi koaliciji in predlagal, da bi se dobili v petek. Za zdaj so udeležbo na pogovor napovedali v DeSUS in v SMC. Predsednik NSi Matej Tonin pa je v ponedeljek potrdil, da se bodo z vsemi pogovarjali brez izključevanja.

Sestanke pri Janši so že odpovedali v SD-ju Dejana Židana, LMŠ-ju Marjana Šarca ter Levici koordinatorja Luke Mesca, včeraj pa še Zmago Jelinčič SNS in Alenka Bratušek zaradi strankarskih obveznosti. Če vzamemo matematično so Janši sodelovanje na sestanku pri Janši odpovedale stranke, ki zastopajo 40 poslancev v parlamentu. Zadnji je predvsem zaradi Gorenakovega tvita o klečanju na koruzi odpovedal Zmago Jelinčič, ki Janši ali bolje rečeno Pojbiču zameri, ker mu je speljal poslanko Lidijo Ivanuša.

Vendar tudi če vzamemo najboljši scenarij in bi ostalo pri kombinaciji SDS, NSi, SMC in Desus, ki ima na papirju skupaj 49 glasov, pa je malo verjetno, da bi Počivalšek zagotovil vseh 10 glasov SMC-ja. Počivalšek bi zagotovil 10 glasov, če bi mu Janša prepustil mandatarstvo, vendar Janša ne pristaja, da bi vlado vodil nekdo drug razen njega osebno. Drug problem je Desus, kjer je del poslanske skupine za sodelovanje v vladi, stranka pa je vsaj po izjavah Pivčeve zadržana do sodelovanja z Janšo. Zato bi bilo najbolje, da Pivčeva pošlje na pogovor kar vodjo poslanske skupine Franca Juršo in Roberta Polnarja, ki sta najbolj zagreta za koalicijo.

Veliko vprašanje pa je, kaj bo naredila Pivčeva oziroma vodstvo stranke, ki ima bolj zadržano stališče do sodelovanja v Janševi koaliciji. Teoretično bi Janševa koalicija imela dovolj, to je 49 poslancev, vendar je že sedaj jasno, da kolaicije ne bodo podprli vsi poslanci SMC-ja in veliko vprašanje je, če bi v primeru, da se Pivčeva oziroma Desus ne odloči za vstop v Janševo koalicijo, dobil vse glasove Desusa. Na tej točki pa Janševa koalicija avtomatično postane manjšinska in bi morala tako kot Šarčeva za svojo izvolitev in seveda vsako glasovanje dobiti vsaj še glasove manjšinskih poslancev.

V primeru, če pogovori o Janševi koaliciji propadejo, bo imela kar nekaj problemov Počivalškova SMC, ki se dogovarja tudi za opcijo skupnega nastopa z LMŠ-jem v primeru predčasnih volitev. Predvsem zaradi pogajalskih izhodišč pri sestavljanju skupne liste. Sestavi nove koalicije pa ne gredo na roke niti ankete javnega mnenja, kjer volivci večinsko podpirajo predčasne volitve, medtem ko le dobra četrtina podpira sestavo nove koalicije. Po današnji anketi Dela namreč več kot dve tretjini vprašanih, torej 63 odstotkov, podpira predčasne volitve, medtem ko jih le nekaj manj kot 25 odstotkov podpira prizadevanja za sestavo nove vlade. To pa dela nervozne tudi tiste, ki sodelujejo na pogovorih pri Janševi SDS.

Odpoved sodelovanja na petkovem sestanku s strani predsednika SD Dejana Židana, pa je tako razjezilo Janšo, da od Židana pričakuje pojasnila. Židan je v odgovoru na Janševo vabilo zapisal: “Se pa zavedamo, da je v politiki potrebno iskati širša soglasja glede najpomembnejših izzivov naše države, med katere prav gotovo sodijo podnebna ter okoljska politika, utrditev kakovostnega, dostopnega in učinkovitega javnega zdravstva, uvedba večje solidarnosti pri pomoči starejšim ter uveljavitev pogojev za pospešen znanstveno-raziskovalni napredek v Sloveniji in podobno. Glede na pomen teh in ostalih projektov, pomembnih za dvig kakovosti življenja vseh naših državljank in državljanov, tudi od vas, kot predsednika parlamentarne stranke, pričakujem sodelovanje in pogovore, ne glede na koalicijsko ali opozicijsko vlogo obeh strank.”

“Spoštovani g. Židan,

hvala za poslani odgovor, ki pa nam ni povsem razumljiv, zato prosimo za pojasnilo.

Pišete, da od nas pričakujete sodelovanje in pogovore, hkrati pa v isti sapi sporočate, da Vi sami nanje niste pripravljeni.

Če ste prebrali naše vabilo, vabimo na pogovore o razrešitvi politične krize, ki je nastala z odstopom Vaše vlade in razpadom Vaše koalicije.

Ne postavljamo pa za pogovore nobenega pogoja, še najmanj vnaprejšnje pripravljenosti za sodelovanje v koaliciji.
Nova koalicija je namreč le eden od možnih izhodov iz aktualne politične krize, ki ste jo (so)povzročili.

V pričakovanju pojasnila Vam želim lep dan,

Janez Janša”

COMMENTS

Wordpress (0)